U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Distributie

De ontwikkeling van de detailhandel in Portugal volgt het Europese patroon: talloze hypermarkten, supermarkten en winkelcentra verdringen de traditionele buurtwinkels.

Onder de belangrijkste binnenlandse investeerders bevinden zich Sonae Investimentos uit Porto met Continente (28%) en Jerónimo Martins uit Lissabon met Pingo Doce (26,3%). Andere supermarktketens zijn - in volgorde van belangrijkheid - Intermarché (9,4%), Lidl (10%), Auchan (6,3%) en Minipreço (6,2%).

Mercadona, de Spaanse food retailgroep, aanwezig sinds eind 2019 in Portugal, zal concurreren in de ‘tweede lijn’ competitie met Lidl, Intermarché, Auchan en Minipreço.  

https://portugalglobal.pt/PT/PortugalNews/Paginas/NewDetail.aspx?newId=%7BF9888A25-43E1-4F0B-803C-5BFE9D9E7AA8%7D

Het wordt steeds moeilijker om te concurreren op deze markt. De twee dominante marktleiders, Continente en Pingo Doce, hebben een stevige positie en zowel Lidl als Aldi hebben belangrijke expansieplannen dankzij hun toenemend marktaandeel. Toch wil de Spaanse groep Mercadona de strijd aangaan met de opening van 4 warenhuizen in de buurt van Porto in 2019.

Volgens de wereldwijde Deloitte-ranking van de grootste retailers, bevond Jerónimo Martins zich op de 50ste plaats in 2021. De volgende Portugese groothandelaar in de lijst is Sonae dat naar de 158ste plaats klom in 2021.  

De gespecialiseerde ketens voor producten zoals boeken, muziek (bv. FNAC), sportartikelen (Decathlon en Sportzone, deel van de Sonae-groep), informatica en elektro (Worten en Mediamarkt), DIY en tuingerief (Leroy Merlin, Bricomarché, MaxMat, AKI) kennen allemaal een groei. In 2014 kwam er een nieuwe lowcostspeler in deze laatste sector op de markt, namelijk Bricodepot. De fusie tussen Sportzone en JD Sprinter in 2017 zorgde voor een toename van de concurrentie met Decathlon.

IKEA opende in 2004 zijn eerste grote winkel in de buurt van Lissabon en in 2007 een tweede winkel in Porto. In 2010 werd de derde winkel (en ook de grootste in Portugal) geopend in Loures (eveneens in de buurt van Lissabon). In 2016 werd er een vierde winkel geopend in Braga en een vijfde opende in maart 2017 in Loulé (Algarve). Voor deze laatste winkel zijn er grootste investeringsplannen bekendgemaakt en Ikea is van plan om de komende jaren nog nieuwe winkels te openen. Conforama heeft 10 winkels (3 Lissabon District, 2 Sétubal District, 2 Faro District, 2 Porto District en 1 op het eiland Madeira).

Na de mislukking van de Franse keten Printemps in de jaren 90, opende het Spaanse El Corte Inglés zijn eerste winkel in Lissabon. El Corte Inglés breidde gestaag uit en heeft samen met zijn afdeling Hipercor (warenhuis) ondertussen enkele winkels in Lissabon, Porto, Coimbra en Braga. Sfera (confectie), onderdeel van El Corte Inglés, is aanwezig in Coimbra, Lissabon en Porto.

Een van de belangrijkste nationale groothandelsbedrijven op vlak van etenswaren en niet-etenswaren, Makro, slaagt er in om duurzaamheid in te voeren in hun dagelijkste activiteiten. Dit is dankzij de inzet van Makro naar de overgang tot een circulaire economie waarbij het doel is om afval van producten en materialen te elimineren. Makro Portugal zet zich in voor het opbouwen van een toekomst waarbij duurzaamheid van het milieu een realiteit is niet alleen in zijn werking, maar ook in die van zijn klanten, leveranciers en zijn hele werkterrein. Zo zetten ze zich bijvoorbeeld in voor het verminderen van het gebruik van plastic. Samen met nog andere landen van de Metro groep, streven ze ernaar om 300 ton plastic te besparen tegen 2025, en om hun klanten te engageren met instrumenten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

https://www.greenpurpose.pt/produtos/makro-sustentabilidade-grossista/

De Portugese grootdistributie heeft op zich een moderne infrastructuur omdat ze laat opgestart is (begin jaren 90). De logistieke organisatie en de winkelcentra zijn dan ook nieuwer en moderner dan deze in België. De opleiding van het winkelpersoneel laat wel soms nog te wensen over. Vooral de grotere ketens zijn zich daarvan bewust en investeren steeds meer in de opleiding van hun personeel. De toenemende concurrentie dwingt hen om meer klantgericht te gaan werken.

Nu de Portugese economie er terug op vooruitgaat, groeit ook opnieuw de verkoop van duurdere merkproducten. Toch blijft het marktaandeel van de private labelproducten nog groeien. Consumenten waarderen goedkope producten die een goede kwaliteit bieden. Enkel de kleinere merken verliezen marktaandeel. De shoppingcenters rond de meeste steden kennen een groeiend succes en betekenen dikwijls het doodvonnis van de ‘traditionele handel’ in de binnensteden. Het aantal straatwinkels in Lissabon (Chiado, Av. Liberdade) en Porto (Rua Santa Catarina) groeit de laatste jaren wel opnieuw dankzij de grote toename van het toerisme. Een aantal van deze straatwinkels verkoopt ook luxemerken.

Alhoewel de verkoop via het internet in Portugal momenteel nog aan de lage kant ligt, vergeleken met andere Europese landen, is er een duidelijke groei zichtbaar. Veel bedrijven investeren in e-commerce en de concurrentie blijft groeien. Maar ook de groeimogelijkheden blijven toenemen. Naar verwachting zal het aantal internetabonnementen 3,6 miljoen bedragen tegen 2030, een stijging van 20% tegenover 2015. Hierdoor zal het aandeel van e-commerce de komende jaren sterk blijven groeien. 

Meer weten:

  • www.aped.pt - federatie van distributiebedrijven in Portugal
  • www.pordata.pt - databasis van de Fundação Francisco Manuel dos Santos, met officiële statistieken enz. over Portugal
  • www.nielsen.com - report van NIELSEN

Milieu en hernieuwbare energie

De Portugese milieumarkt biedt de Vlaamse ondernemer kansen.

Sinds de toetreding tot de EU in 1986 ondernam Portugal (voornamelijk dankzij EU-fondsen) al heel wat stappen om de toen nog behoorlijke achterstand op het gebied van milieuzorg in te halen en met succes. Al de investeringen die gedaan werden om de Portugese burgers milieubewuster te maken, beginnen hun vruchten af te werpen, maar er is nog een lange weg af te leggen. De belangstelling voor de ‘groene’ sector is in Portugal zeer groot. Voor de uitbraak van de pandemie kon al een positieve balans opmaken: het land is modern uitgerust in de milieusector. De grote taak is nu om al de gedane investeringen zo efficiënt mogelijk te laten functioneren en het verlies (van bv. water, andere middelen, enz.) zoveel mogelijk te beperken. Volgens het report van PORDATA bedroeg in 2018, het aandeel van hernieuwbaar energieverbruik 31% van het eindverbruik van energie in Portugal.  

Voor een land als Portugal, dat traditioneel sterk afhankelijk is van geïmporteerde fossiele energiebronnen, is het essentieel om het concurrentievermogen te verbeteren door middel van een rationeler en efficiënter gebruik van energie wat terzelfdertijd de klimaatdoelstellingen ten goede komt. Zo werd in 2013 het ‘National Energy Efficiency Action Plan’ en het ‘National Renewable Energies Action Plan’ goedgekeurd voor de periode 2013-2020. Deze twee plannen hadden als algemene doelstelling om tegen 2020 het primaire energieverbruik met 25% te verminderen. En ze hadden ook een specifiek doel voor de overheid om hun primaire energieverbruik met 30% te verminderen tegen 2020. 

Bijkomend plan dat loopt tot 2030, ENCP:

De Europese Unie heeft voor al de lidstaten het ENCP (National Energy and Climate Plan) opgelegd om zo de uitstoot van broeikassen te verminderen. In dit plan komen volgende dimensies aan bod; decarbonisatie, energie efficiëntie, energie veiligheid, interne energiemarkten en onderzoek, innovatie en concurrentie. Het plan is goedgekeurd in december 2019, en zal geïmplementeerd worden tot 2030. De klimaatdoelen kan u vinden via deze link: https://climate-laws.org/geographies/portugal/policies/portugal-s-national-energy-and-climate-plan-for-2021-2030

De sector is importgericht en de technologie komt meestal uit het buitenland. De grote Franse, Engelse, Spaanse en ook Belgische milieugroepen zijn aanwezig. Naast rechtstreekse import van uitrusting worden in de meeste gevallen partnerschappen met Portugese bedrijven afgesloten.

Er wordt ook sterk geïnvesteerd in de behandeling van afvalwater, de beperking van de uitstoot van schadelijke stoffen, afvalverwerking en natuurbeheer. Voor de afvalverwerking (de meest dynamische subsector) ontwikkelde men een heel systeem van verwerking en recyclage. Ook een belasting op afvalbeheer en vergunningen voor afval- en materiaalstromen beginnen stilletjesaan ingang te vinden. Vlaanderen wordt dikwijls als voorbeeld aangehaald en in sommige steden (bijv. In het historische stadsgedeelte van Guimaraes) voerde men met succes het PAYT-systeem – pay as you throw - in.

De bestaande waterleidingsystemen zijn tientallen jaren oud en aan renoveringswerken toe. Zowel de gemeenten als de waterverontreinigende bedrijven (leerlooierijen, papierfabrieken, petrochemische fabrieken, verffabrieken) moeten hun afvalwater zuiveren, waardoor veel investeringen nodig zijn in zuiveringsinstallaties. Deze investeringen zijn al in gang gezet en er wordt vanuit de overheid veel aandacht aan besteed. Toch zal het nog enige tijd duren vooraleer Portugal de bestaande achterstand op dit vlak helemaal weggewerkt krijgt.

Ook voor de recyclage van glas, papier, plastic en schroot zijn producten en machines nodig. Portugal beschikt ondertussen al over heel wat expertise rond waterbehandeling en afvalverwerking. De bedrijven die op dit gebied actief zijn, maken meestal gebruik van buitenlandse financiering, technologie en proceskennis.

Op het vlak van hernieuwbare energie is Portugal een koploper binnen Europa. Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit is het voorbije decennium zeer sterk gestegen. 

Volgens APREN (Associação de Energias Renováveis) kwam 58.5% van de elektriciteit van hernieuwbare energie in februari 2022. Het grotere gebruik van Portugese endogene en hernieuwbare bronnen voor elektriciteitsproductie heeft de samenstelling van de elektriciteitsproductie mix in Portugal veranderd, en heeft achtereenvolgens een steeds bepalendere rol gespeeld in de tevredenheid van het verbruik, wat in 2020 vrij duidelijk was als gevolg van de daling van de consumptie door de COVID-19 pandemie. Meer informatie: https://www.apren.pt/en/renewable-energies/production

In maart 2018 overtrof de totale productie van hernieuwbare energie voor het eerst de vraag. Volgens een rapport van de Portuguese Renewable Energy Association en de Sustainable Earth System Association, zou de productie van hernieuwbare elektriciteit volledig aan de binnenlandse vraag moeten beantwoorden tegen 2040. 

Deze sector biedt interessante kansen aangezien Portugal blijft inzetten op hernieuwbare energie. Leveranciers van technologie, knowhow en onderdelen vinden er interessante opportuniteiten. 

Samen met bedrijven uit de keramieksector, zijn twee Portugese universiteiten momenteel aan het werken aan de “Solar Tiles Project”. Dit project lanceert eenvoudige zonnedaktegels om elektriciteit te produceren, in plaats van de traditionele dakzonnepanelen.

Meer weten:

Bouw en bouwmaterialen

Sinds 2016, wordt er door de overheid en het “Connection Europe Facility” geïnvesteerd in plannen voor infrastructuurwerken in de transport-en spoorwegsector.

Een grote impuls kwam voor de pandemie van het groeiende toerisme. Er werden veel nieuwe hotels gebouwd, veel gebouwen werde gerenoveerd en mede dankzij de sterke opkomst van verhuurplatformen zoals Airbnb, booking.com, enz. werden historische centra vernieuwd.

Deze heropleving was ook duidelijk zichtbaar in de immobiliënsector. De verkoop van huizen is gestegen met ongeveer 25%. Het aantal verkochte huizen wordt verwacht om te stijgen met 10% in 2022. De residentiële markt heeft een record bereikt in 2021, met een schatting van 200,000 verkochte woningen, wat 16% meer is dan het jaar er voor. Het tekort aan mankracht, de stijging van de kosten voor bouwmateriaal en de verstoringen in de supply chain, samen met de blijvende vertraging van de stedelijke vergunningsprocedures, zal de vertraging in de bouw verder zetten zowel als de continue stijging in de prijzen van huizen. Meer informatie is te vinden via: https://www.theportugalnews.com/news/2022-01-31/more-sales-and-higher-property-prices/64955#:~:text=The%20number%20of%20homes%20sold,2022%2C%20forecasts%20consultancy%20firm%20CBRE.&text=According%20to%20a%20report%20by,set%20to%20continue%20into%202022.

De Portugese bouwreglementering is aangepast aan het Europese recht en het toezicht op fraude is verscherpt. Bouwwerken moeten bestendig zijn tegen aardbevingen en milieuefficiënt zijn.

Er bestaan diverse kansen in de markt, zowel voor de uitvoering van werken als voor de levering van materialenHet is geen gemakkelijke markt, aangezien de concurrentie groot is, wat de prijzen nog steeds vrij laag houdt. Er zijn vooral mogelijkheden op het gebied van de sociale woningbouw, de sector van het weg-, spoorweg-, haven- en luchthaveninfrastructuur en de renovatiesector.

Op de Portugese markt voor bouwmaterialen zijn er mogelijkheden voor nieuwe afwerkingsmaterialen en innovatieve technieken die kunnen voldoen aan de hogere kwaliteitseisen. De Portugezen blijven zeer prijsbewust. Het heeft dus weinig zin om te concurreren met het goedkope aanbod van tegels, keukens en badkamers. Gedurende een lange tijd waren het vooral Spaanse en Italiaanse bedrijven die deze markt beheersten, maar ook meer en meer Portugese fabrikanten maken hun intrede op deze markt. Wel bestaat er nog vraag naar thermische en akoestische isolatie, lucht- en waterverwarming en -koeling, elektrische en gasverwarmingsinstallaties en roestvaste stalen buizen. Verder is er behoefte aan chemische producten voor de bouw, veiligheidsuitrusting, renovatiematerialen, automatische poorten, ramen en deuren van PVC of hout, decoratieartikelen en tapijten.

De handel in bouwmaterialen gebeurt hoofdzakelijk in de buurt van Lissabon en Porto. Bouwmaterialen worden verdeeld via de traditionele importeur en in toenemende mate via zelfbedieningszaken, zowel van de groothandel als van de detailhandel. Het gaat hierbij zowel om kleine bedrijven als om grote DIY-ketens (Leroy Merlin, Bricomarché, AKI, Bricodepot). In januari 2019, fuseerde Leroy Merlin en AKI met de intentie om 'een platform voor elk huis en elke inwoner' te creëren. Deze bedrijfsherstructurering maakt deel uit van het strategisch plan voor de internationale reorganisatie van de Franse groep Adeo. Wie samenwerking overweegt met kleinere bedrijven, onderzoekt best de kredietwaardigheid van de toekomstige partner.

Ondernemers die de Portugese bouwmarkt willen veroveren, beschikken bij voorkeur over een product dat toegevoegde waarde biedt en moeten vooral regelmatig aanwezig zijn in het land. Zij moeten voorts een flexibele opstelling hebben en maatwerk kunnen leveren..

De vraag naar duurzame bouw en energie-efficiëntie stijgt overigens enorm snel.

Meer weten
  • www.aecops.pt - Associação de Empresas de Construção e Obras Públicas - AECOPS (Portugese associatie van bedrijven in de bouw en de openbare werken - deels Engelstalig)
Marktstudie

Constructie en PRR plan:

2020 is het jaar van de start van de implementatie van het Recovery and Resilience Plan (PRR). In dit plan worden veel ingevoerde maatregelen van tijdens de pandemie ingetrokken. De bouwsector is de sector die de grootste weerstand toonde tijdens de pandemie. De constructie sector vertegenwoordigt meer dan 15% van het BBP. Portugal blijft een land dat behoefte heeft aan gebouwen en infrastructuur, voorspelbaar versterkt door het herstel- en veerkrachtplan. Het plan moet geïmplementeerd worden tegen 2026, wat veel planning en uitvoering vereist, zonder ruimte voor fouten en aarzelingen uit het verleden.

Het probleem van een gebrek aan mankracht sleept al meerdere jaren aan en werd nog duidelijker door de toename van het volume van de werken; constructie kosten stegen enorm, onder druk gezet door de stijgende prijzen van materialen, wat markt onevenwichtigheden en onvoorspelbaarheid creëert. En bovenal, de uitdaging van duurzaamheid is een van de meest relevante voor de economie in het algemeen, en in het bijzonder voor deze sector. Er heerst een dwingende noodzaak om evenwichtige oplossingen te vinden, met name financieel herstel. Het PRR gaat voor een groot deel uit openbare werken bestaan, vandaar dat er dringend oplossingen moeten worden gevonden die het mogelijk maken lopende contracten uit te voeren en een verantwoorde deelname en concurrentie bij toekomstige gunningsprocedures aan te moedigen.

https://observador.pt/2022/03/10/discutir-o-setor-da-construcao/

Medische sector

De Portugese gezondheidssector was verouderd, maar is sinds 2002 in volle hervorming. Hier bieden zich nog steeds mogelijkheden aan voor Vlaamse firma’s.

De minister van Volksgezondheid stelde volgende prioriteiten vast:

  • toegang tot de gezondheidszorg voor bejaarden en behoeftigen;
  • modernisering van de gezondheidscentra;
  • realistisch en gerespecteerd budget van de nationale gezondheidsdienst;
  • modernisering van het beleid: SA-ziekenhuizen werden omgevormd tot EPE-ziekenhuizen (Entidade Publica Empresarial), m.a.w. publiek-private partnerships; hergroepering van de ziekenhuiscentra, contracten, onkostencontrole, modernisering van het beleid en geautomatiseerde informaticasystemen.
  • gemakkelijke toegang tot geneesmiddelen: nadruk op OTC-geneesmiddelen, prijzenkortingen, overheidssteun voor generieke geneesmiddelen.

Het gezondheidszorgsysteem wordt beheerd door de Portugese minister van Volksgezondheid en bestaat uit een universele en residentie gebaseerde gezondheidszorg, Servico Nacional de Saue (SNS).

Door de vergrijzing van de Portugese maatschappij en de gestegen koopkracht sinds de toetreding tot de EU, zien ook verschillende groepen brood in de bouw en het beheer van rusthuizen. Het jaarlijks verslag “Portrait of Portugal in Europe” van PORDATA toont ons dat maar liefst 34 per 100 inwoners, gepensioneerd zijn. Ziekenhuizen en rusthuizen met privékapitaal (en uiteraard beheer) zijn in opkomst. Er zijn 3 grote spelers met betrekking tot privéziekenhuizen: Mello Saude, Luzsaude en Trofa Saude. In de komende jaren hebben ze plannen om in totaal 9 nieuwe ziekenhuizen te bouwen, waarin ook hoogtechnologische systemen gebruikt zullen worden. De bouw en inrichting van nieuwe ziekenhuizen en rusthuizen biedt toeleveringsmogelijkheden voor Vlaamse firma’s.

De publieke sector neemt het leeuwendeel van de markt in, maar de vraag uit de particuliere sector groeit en is vermoedelijk gevoeliger voor nieuwe technologie. Er is een verschuiving waar te nemen naar hoogwaardige producten, hoewel de openbare ziekenhuizen meer kostenbewust blijven dan de particuliere sector.

Het herstel en de hervorming van de publieke gezondheidszorg en de opkomst van verzekeringsmaatschappijen als marktspelers biedt groeimogelijkheden. Verzekeringen voor medische zorgen zijn een onderdeel geworden van het standaard-renumeratiepakket bij de meeste bedrijven en meer en meer Portugezen nemen naast de wettelijk verplichte verzekering ook een eigen privéziekteverzekering. Hierdoor verovert de privézorg gestaag een groter marktaandeel.

De invoer van medische apparatuur komt voor 1/3 uit Duitsland. Duitse bedrijven leveren elektro-cardiografische apparatuur, röntgenapparatuur, tandartsinstrumenten, medische en chirurgische instrumenten, medisch meubilair, pacemakers, diverse preparaten en geneesmiddelen. Bijna 13% van de leveringen voor de medische sector wordt verzorgd door bedrijven uit de Verenigde Staten. Amerikanen domineren de markt met elektro-diagnostische apparatuur (uitgezonderd ECG’s), katheters en canules, contactlenzen en bloedgroeptesten. Spanje levert vooral verband en ziekenhuiskleding. Japan is de eerste leverancier van optische instrumenten. Nederland is op dit moment marktleider voor de levering van gehoortoestellen, onderdelen voor röntgenapparatuur en ultraviolet/infrarood-apparatuur. Via de EU worden er ook aanvullende fondsen verstrekt voor de aanschaf van medische apparatuur.

Het seizoensgebonden gezondheidsnoodplan voor de zomer van 2022 bestaat uit wettelijke voorschriften die de noodzaak versterken dat alle diensten en inrichtingen van de Nationale Gezondheidsdienst (SNS) specifieke rampenplannen uitvoeren op lokaal en regionaal niveau. Het plan bezit strategische richtsnoeren die het beheer van risico’s mogelijk maken aan de bevolking mee te delen en te zorgen voor een planning (met het oog op de specifieke oorzaken van de reactie op COVID-19). Het plan bevat ook een verwijzing naar maatregelen die de partners in de gezondheidssector moeten nemen om de paraatheid van de gezondheidsdiensten te verzekeren.

Voor meer informatie over het gezondheidsplan kan u deze pdf raadplegen: https://www.dgs.pt/documentos-e-publicacoes/plano-de-contingencia-saude-sazonal-modulo-verao-2022-referenciais-pdf.aspx

Meer weten:

Herstel- en veerkrachtplan

Met de technologische ontwikkeling verschijnen er nieuwe trends en nieuwe producten in de gezondheidssector, in Portugal en in de wereld, namelijk op het gebied van de zogenaamde digitale gezondheid of eHealth. Een markt die naar verwachting in 2025 wereldwijd zo'n 500 miljard dollar waard zal zijn, waarbij het segment informatietechnologie in de gezondheidszorg het grootste deel van de inkomsten genereert.

Digitale gezondheid is een opkomend gebied op het snijvlak van medische informatica, volksgezondheid en het bedrijfsleven, waar het internet en aanverwante technologieën, (communicatie) gezondheidsinformatie en -diensten leveren op uiteenlopende gebieden, zoals mobiel, tele-geneeskunde, Big Data en e-recepten. In Europa wordt Portugal al gezien als een rolmodel op het gebied van innovatie in de e-gezondheidszorg.

Het herstel- en veerkrachtplan kan een kans zijn voor de e-gezondheidszorgsector, aangezien het een investering van 300 miljoen euro in de digitale overgang in het gezondheidsstelsel voorziet. Voor meer informatie: https://www.portugalexporta.pt/noticias/saude-digital-setor-crescimento

Industriële toelevering

De industriële productie in Portugal steeg in maart 2022 met 0,5% jaar-op-jaar en herstelde zich daarmee van een daling van 4,1% in de voorgaande maand. Het was de eerste toename van de industriële activiteit in 2022, ondersteund door de productie van duurzame goederen en intermediaire goederen. Tegelijkertijd daalde de productie minder snel voor energie - en kapitaalgoederen. Anderzijds nam de productie minder toe voor consumptiegoederen, met name niet-duurzame goederen. Op maandbasis groeide de industriële productie met 4,3%, na een stijging van 0,8% in de voorgaande maand. Meer informatie: https://tradingeconomics.com/portugal/industrial-production

De herstructurering van de Portugese industrie is gericht op het behoud van kansrijke segmenten en het aanmoedigen van nieuwe activiteiten in hoogtechnologische sectoren. Hiertoe behoren de automobiel- en motoronderdelenindustrie, de elektronica-industrie en de farmaceutische industrie. In deze markten bestaat vraag naar kapitaalgoederen en transportmiddelen.

De metaalverwerkende industrie doet het goed. Ze exporteert veel dankzij de, in vergelijking met Noord-Europa, lagere lonen, de snelle distributie, de aanwezige knowhow van de matrijzenbouwers en het overschot aan geschoold personeel. Dit biedt perspectieven voor investeerders in productie voor de export (niet voor de Portugese markt).

Door gunstige belastingregelingen is er in Portugal bovendien een goede afzetmarkt voor gebruikte wagens en machines. Het gaat om vorkheftrucks, vrachtwagens en machines voor de bouw. De machinehandel vindt men hoofdzakelijk in de omgeving van Lissabon.

In het land zijn volgende autofabrikanten actief: Volkswagen, Mitsubishi, ISUZU en Salavador Caetano. Bovendien vindt men er meer dan 200 toeleveringsbedrijven.

Ook zijn er opportuniteiten in Portugal in de aeronautische sector. Er werd een aeronautische cluster ontwikkeld in Evora waar Embraer 2 fabrieken voor vliegtuigonderdelen bouwde. Portugal heeft ook andere grote klanten en investeerders aangetrokken zoals Airbus en het European Space Agency.

In 2016 droeg de textielsector in Portugal ongeveer 11% bij aan het bbp. In 2018 was de sector goed voor 10% van de export. Portugal exporteert voor meer 5 miljard euro en telt ongeveer 6190 bedrijven die actief zijn in de sector. De sector staat vooral bekend voor de lage kosten, vergeleken met andere Europese landen. In 2019 werd het miminumloon opgetrokken tot 600 euro per maand.  Vrij recent heeft Portugal veel geïnvesteerd in technologische opwaardering van het wassen, verven en afwerken. Het land is een innovatieleider geworden op het gebied van het wassen van denim.

Portugal produceert ook stoffen met nanotechnologie: medische apparatuur wordt geïncorporeerd, transpiratie wordt omgezet in warmte of koude, enz.

Meer weten

Landbouw

De landbouw in Portugal is vooral in handen van kleine en middelgrote familiebedrijven die verspreid zijn over het hele land. Maar binnen de sector zijn er ook grootschalige landbouwbedrijven actief die zeer exportgeoriënteerd zijn en die ondersteund worden door grote bedrijven zoals Lactogal, Valouro en Sovena. Dankzij de globalisering werken verschillende landbouwbedrijven samen om een grotere omzet te genereren.

In Portugal wordt er een zeer breed scala aan landbouwproducten geproduceerd: groene groenten, rijst, maïs, tarwe, gerst, olijven, oliehoudende zaden, noten, kersen, bosbessen, druiven, champignons, enz.

Landbouw maakt maar een heel klein deel uit van het bbp (+/- 2,5%), maar is zeer belangrijk voor Portugal. Zo is Portugal een van ’s werelds grootste wijn- en kurkproducenten. Veel mensen zijn in de landbouw tewerkgesteld. Het is een markt die nog veel kansen biedt, ook voor buitenlandse bedrijven die technologie en knowhow kunnen leveren. Aan de andere kant zoeken veel Portugese landbouwbedrijven zelf exportmogelijkheden om hun producten op buitenlandse markten aan te kunnen bieden.

Als wijnproducent bezet Portugal de 5de plaats in Europa. Men kan in heel het land wijngaarden terugvinden (ongeveer 120.000 hectaren). De helft van de Portugese landbouwomzet is afkomstig van de wijnindustrie. Men telt meer dan 13.000 bedrijven die 28% werknemers van de totale landbouwindustrie in dienst heeft.

Portugal is de grootste kurkexporteur ter wereld met meer dan 60% van de export ter waarde van 850 miljoen euro. Aangezien kurkeiken verspreid liggen over heel het land varieert de intensiteit van de productie en de kwaliteit van kurk volgens de verschillende regio’s. De beste kwaliteit wordt gevonden in het centrum en in het zuiden van het land. 

Bovendien zal, volgens de EU, de Europese olijfoliemarkt tegen 2030 indrukwekkend groeien. Structurele verbeteringen zullen zorgen voor hogere opbrengsten en productie, vooral in Portugal en Spanje. 

Toch zijn hervormingen in de sector noodzakelijk. Zo is er een te grote spreiding van eigendom, onvoldoende irrigatie wanneer nodig, traagheid van de bureaucratie, onvoldoende waardering voor geproduceerde goederen, veel laaggeschoolde arbeid, … De exportsector moet versterkt worden, het plattelandstoerisme moet uitgebreid worden, eigen merken moeten ontwikkeld worden en de toegevoegde waarde van agrarische producten moet verhoogd worden. 

Huidige droogte:

CONFAGRI, Confederação Nacional das Cooperativas Agrícolas e do Creédito Agrícola de Portugal (Nationale Confederatie Van Landbouwcoöperaties en Landbouwkrediet van Portugal), heeft de Minister van Landbouw een reeks voorstellen voor verschillende maatregelen ter verlichting van de gevolgen van de droogte ter overweging voorgelegd. Hierbij werd benadrukt dat de hoogste prioriteit moet worden gegeven aan steun voor het voederen van dieren en voor de drinkwatervoorziening, aangezien andere overwogen maatregelen en voorstellen geen onmiddellijk effect hebben.

Een overzicht van de voorgestelde maatregelen ter ondersteuning van de landbouw- en de veeteeltsector, kan u hier vinden: https://www.confagri.pt/seca-2022-medidas-apoio-ao-setor-agricola-pecuario/

In het kader van het Europese gezamenlijke landbouwbeleid gaat men meer dan 8 miljard euro investeren in de landbouwsector in Portugal om innovatie, werkgelegenheid, duurzaamheid en kwaliteit te stimuleren.

Meer weten
  • www.ajap.pt/ - Associação dos Jovens Agricultores de Portugal - Vereniging van jonge landbouwers in Portugal
  • www.cap.pt/ - Confederação dos Agricultores de Portugal - Verbond van Portugese landbouwers
  • www.agrobio.pt/pt/index.php - Associação Portuguesa de Agricultura Biológica - Portugese vereniging voor biologische landbouw

Europese steun voor de landbouwsector:

De Europese Commissie heeft recent het crisisreservemechanisme geactiveerd, met als doel de landbouwsectoren die het zwaarst getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne te ondersteunen, met een pakket van 9,1 miljoen euro aan uitzonderlijke steun voor Portugal. Toch benadeelt een dergelijk mechanisme, uitgevoerd onder de oorspronkelijk door de Commissie voorgestelde voorwaarden, Portugal duidelijk in vergelijking met de overgrote meerderheid van de lidstaten, aangezien het een van de landen is waar de eerste pijler - met betrekking tot rechtstreekse betalingen - minder gewicht heeft: slechts 50%, terwijl dit bij de meeste Europese tegenhangers meer dan 80% is.

Meer informatie: https://expresso.pt/economia/2022-05-02-CAP-apela-para-alteracao-do-mecanismo-europeu-de-apoio-ao-setor-agricola-31dc93f8

IT-sector

In de IT-sector heeft Portugal fikse vooruitgang geboekt. Enkele Portugese bedrijven staan bekend voor hun hoge expertise in financiële diensten, software, hardware en telecommunicatie. Bovendien zijn bedrijven als Via Verde, NOS, Portugal Telecom en SIBS in Portugal geboren. Via Verde is een innovatief elektronisch systeem waarbij men de snelwegtol, parking en benzine kan betalen zonder ook maar uit de auto te stappen. Portugal is één van de beste landen voor offshoring en nearshoring van IT-diensten dankzij de hoogopgeleide en betaalbare IT-arbeidskrachten. Dit is mede dankzij hun toonaangevende positie op het gebied van connectiviteit, robuuste technologische infrastructuren, toegankelijkheid en adequate wetgeving. Portugal is de leider in Europa wat betreft FTTP (Fiber to the Home) toegang - bijna 90% van het grondgebied wordt gedekt. Portugal beschikt over goede IT-opleidingen (Engineering), maar het gemiddelde jaarsalaris voor een software engineer in Lissabon ligt lager dan de salarissen op verschillende plaatsen in Noord-Europa, zoals Berlijn en Londen.

Bovendien is Lissabon bezig met uitgroeien tot het Silicon Valley van Europa. In 2016 organiseerde Lissabon voor de eerste keer Web Summit, de grootste technologieconferentie ter wereld. Sindsdien kent de overheid veel financiële steun toe aan jonge technologiebedrijven of pas afgestudeerde studenten met een innovatief idee. Dit in combinatie met Web Summit zorgt ervoor dat de start-up community in Lissabon momenteel floreert. Dit netwerk wordt ondersteund door incubatoren zoals Startup Lisboa, Labs Lisboa, Inovisa en technologielabs en acceleratoren zoals EIT InnoEnergy en BGI. Maar ook de grote technologiebedrijven zijn in toenemende mate aanwezig. De aanwezigheid van de jaarlijkse Web Summit heeft meer belangstelling gewekt voor Portugal als Tech Hub waardoor verschillende multinationale bedrijven zoals Cisco en Google naar Portugal zijn gekomen. Zo zal Google een technologiecentrum openen in de hoofdstad, wat zal zorgen voor de creatie van 500 jobs voor hoogopgeleide Portugezen. Naast Google, zou ook Volkswagen een software development-centrum opzetten in Lissabon, goed voor 300 extra banen. Recent werd bekend gemaakt dat Lissabon nog zeker tot 2028 gastheer zal zijn voor Web Summit. De volgende editie van deze conferentie zal plaatsvinden van 1 tot 4 november 2022. De digitalisering van het land is een prioriteit van de regering; Portugal zet sterk in op de modernisering van de overheidsadministratie en e-government initiatieven. De 'digitale revolutie' is een kans om de efficiëntie en duurzaamheid van het openbaar bestuur te vergroten.

https://portugal.um.dk/en/the-trade-council/portugal-as-a-market/the-it-sector-in-portugal

In 2018 werd door IT insight gepubliceerd dat de IT-sector in Portugal op zoek was naar ontwikkelaars (30% van de professionals), php-ontwikkelaars (18%) en software-inginieurs (16%), Business Intelligence (14%) en Data Scientists (12%). Dit toont aan dat de IT-markt zeer dynamisch is door de hoge activiteit en bijgevolg werkgelegenheid. De vraag naar IT houdt aan en blijft stijgen.

De GDPR-wetgeving, datalekken, informatie-aanvallen, fake news en nieuwe ontwikkelingen verhogen in Portugal de vraag naar cyberveiligheid.

Meer weten:

Marktstudie: ‘Data Protection in the Smart City of Lisbon’ (juni 2021

Toerisme

De exponentiële groei voor de pandemie maakte dat toerisme een van de grootste bijdragers is aan de Portugese nationale economie. Het aantal buitenlandse toeristen groeide in 2017 met 12% tot 12,7 miljoen toeristen. Hiervoor kreeg het dan ook in 2017 de ‘Top destination spot award’, uitgereikt door de World Travel Awards. Naast de vele stranden, het zonnige klimaat en de historische steden is een deel van deze groei ook te verklaren doordat Portugal gespaard is gebleven van bloedige aanslagen zoals in andere Europese landen en omdat geweld en politieke onrust reizigers naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten afschrikt. Maar de pandemie heeft de sterke groeitrend in de toeristische sector in Portugal onderbroken. Er waren aanzienlijke dalingen (>60%) in het aantal gasten, overnachtingen, reizen, bezetting van bedden van toeristische etablissementen en in inkomsten. In 2021 was het herstel sterker in het derde en vierde kwartaal, maar nog steeds onvoldoende om de pre-pandemische niveaus te bereiken. De pandemie heeft ook de toeristische voorkeuren veranderd naar meer geïsoleerde plaatsen, met meer sociale afstand of ver van grote centra. Een bewijs hiervan zijn de goede prestaties van het toerisme op het platteland en in woongebieden.

Daarnaast is de sector de grootste werkgever, met bijna 1 miljoen directe en indirecte jobs in 2017 (19,6% van de totale tewerkstelling), waarvan 401.500 in directe tewerkstelling. Tegen 2027 wordt verwacht dat de sector 1.034.000 mensen zal tewerkstellen (22,6% van de totale tewerkstelling). 

Volgens schattingen van het INE heeft het toerisme in 2020 een directe en indirecte bijdrage aan het bbp gegenereerd van 12,8 miljoen, oftewel 6,3% van het bbp (11,8% in 2019). De daling van de bedrijvigheid in de sector droeg voor 70% bij tot de daling van het bbp, d.w.z. 5,8 procentpunten verklaren de krimp van 8,4% die het bbp in 2020 heeft gekend.

Ondanks de positieve tekenen bij de beheersing van de pandemie, namelijk de vooruitgang bij de vaccinatie en de geringere ernst van de Omnicron-variant, blijft het onwaarschijnlijk dat de toeristische sector zich vóór 2023 helemaal zal herstellen (als verwacht door de Wereld Toerisme Organisatie). Naast het permanente karakter van sanitaire maatregelen/beperkingen zijn er enkele wijzigingen van de voorkeuren en gewoonten van de bevolking die ook de toeristische uitgaven verminderen. De verschillende vaccinatiegraden en controle van de pandemie tussen regio's van de wereld vormen een extra risico. Dus, niet alleen de toeristische sector moet stabiliseren, maar ook de hele wereldeconomie (inflatie, toeleveringsketens, tekorten aan arbeidskrachten), voordat we een pre-pandemisch niveau van toerisme terug zien.

Het volledige rapport van Unidade Estudos Económicos e Financeiros kan u hier terug vinden: https://www.bancobpi.pt/contentservice/getContent?documentName=PR_WCS01_UCM01212077

Fietssector

Al twee opeenvolgende jaren is Portugal de grootste producent van fietsen in Europa, met de grootste Europese fietsassemblagefabriek. Uit gepubliceerde cijfers van het Instituut van statistieken in Portugal (INE), bleek er een stijging te zijn in 2021 van 39% in vergelijking met 2020, wat overeenstemt met 594 miljoen euro. Sinds het jaar 2000 is de uitvoer van de Portugese sector van de sector van de tweewielers en de zachte mobiliteit gestegen. In 2015 kende de sector een belangrijke versnelling met de creatie van het Portugal Bike Value merk. Het was de implementatie van een merk, van een project integrator voor de gehele industrie van tweewielers en zachte mobiliteitsindustrie, die het mogelijk maakte om zichtbaarheid te krijgen en dimensie. Op deze manier werd Portugal een land een uiterst concurrerend land, zoals de resultaten bewijzen. Meer informatie: https://www.dinheirovivo.pt/economia/portugal-e-ha-dois-anos-consecutivos-o-maior-produtor-de-bicicletas-da-europa--14591808.html

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Portugal