U bent hier

Nieuws

De Poolse energiesector was traditioneel sterk afhankelijk van steenkool, maar het land toont steeds meer aandacht voor investeringen in groene energie. Dit zorgt ervoor dat flink wat kansen ontstaan voor bedrijven die expertise, technologie, oplossingen en producten aanbieden die kunnen bijdragen aan de energietransitie en het energie-efficiënter maken van zowel bedrijven als particuliere woningen. 

Discounter Netto neemt de Poolse activiteiten van Tesco over en werkt gestaag verder aan verbeteringen in zijn productenaanbod en de kwaliteit ervan. Het bedrijf zet sterk in op de ontwikkeling van huismerken wat kansen kan bieden aan nieuwe leveranciers. Belangrijke kanttekening hierbij is weliswaar dat Poolse producten (meer dan) een stapje voor hebben in het gamma van lokale retailers. 

Op 16 juni 2021 vindt de achtste editie van het Chemie Congres plaats, een van de belangrijkste events voor de chemische sector in Polen. Het event gaat volledig online door. 

Polen begint voorzichtig de beperkende maatregelen, die ingesteld waren om de recente besmettingsgolf te bedwingen, te versoepelen. Voorwaarde voor de stapsgewijze heropening van de samenleving is evenwel dat de infectiegraad een dalende curve moet blijven tonen. 

Op 25 mei 2021 organiseert het Polish Agency for Enterprise Development (PARP) ITmatch, een online matchmaking event voor bedrijven uit de ICT-sector. Het doelpubliek bestaat uit bedrijven, onderzoekscentra en andere stakeholders actief in de sector.

De coronapandemie deed de Poolse economie voor het eerst in dertig jaar in een recessie belanden. Maar er waren en zijn ook lichtpuntjes want voor een aantal sectoren en bedrijven was 2020 zondermeer een topjaar. Business Insider Polska belichtte onlangs een aantal sectoren en bedrijven die mooie resultaten wisten neer te zetten ondanks of dankzij de crisis.

PKN ORLEN, een Poolse toonaangevende speler op de brandstoffen- en energiemarkt, is van plan om windmolenparken op de Oostzee te bouwen met een deelname van lokale bedrijven, die zowel optreden als fabrikanten van geselecteerde onderdelen als onderaannemers van ervaren buitenlandse bedrijven. Het online-evenement vindt plaats op 9 december 2020 en start om 10.00 uur. Interesse? Registreer u hier. De meeting wordt gehouden in het Engels en het Pools.

Dit project kan interessant zijn voor Vlaamse bedrijven actief in de windmolensector.

In Polen bedroeg de geïnstalleerde capaciteit van de fotovoltaïsche installaties op 1 oktober 2020 2.682,7 MW. Dit betekent een stijging van 166,3% op jaarbasis en met 6,1% per maand. In 2019 was Polen de vijfde fotovoltaïsche markt in de EU wat betreft de toename van de geïnstalleerde capaciteit, met een omzet van bijna 5 miljard PLN (1,2 miljard euro) en een werkgelegenheid van 6.000 arbeidsplaatsen. Poolse bedrijven uit de fotovoltaïsche industrie hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend als onderdeel van 'Producers of Photovoltaic Devices Panel - Industrial PV Panel' en willen de productie van fotovoltaïsche apparaten verhogen en ontwikkelen.

Dit alles betekent dat Poolse bedrijven uit deze sector zeer goede vooruitzichten hebben op uitbreiding, maar ook behoefte hebben aan professionele contacten en partners. Vlaanderen heeft het allemaal in handen waardoor dit een opportuniteit is voor een eventuele samenwerking tussen Vlaamse en Poolse bedrijven. 

Nuttig om weten: Flanders Investment & Trade plant een meeting point op de grootste beurs over GreenEnergy in Polen - Poznan op 13-15 oktober 2021 (https://www.greenpower.mtp.pl/en)

Pagina's