U bent hier

Nieuws

De uitbraak van het coronavirus heeft verschillende economische gevolgen die in Polen minder sterk zijn dan in vele andere landen. De bedrijven raden hun werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. De overheid adviseert om zo weinig mogelijk het openbaar vervoer te gebruiken. De scholensluiting zal ongetwijfeld ook een onmiddellijke en aanzienlijke impact hebben op de economie, want vele ouders waren (of zijn nog steeds) verplicht thuis te blijven om ook voor de kinderen te zorgen.

Vanaf 10 oktober 2020 werden er in Polen nieuwe veiligheidsregels geïntroduceerd. Het hele grondgebied werd in de rode zone opgenomen en de maatregelen gelden in het hele land. Ze hebben een grote invloed op het dagelijks leven, dit gaat van het verplicht dragen van een masker, het sluiten van niet-essentiële winkels tot thuisonderwijs voor leerlingen vanaf het lager onderwijs. 

PKN ORLEN, een Poolse toonaangevende speler op de brandstoffen- en energiemarkt, is van plan om windmolenparken op de Oostzee te bouwen met een deelname van lokale bedrijven, die zowel optreden als fabrikanten van geselecteerde onderdelen als onderaannemers van ervaren buitenlandse bedrijven. Het online-evenement vindt plaats op 9 december 2020 en start om 10.00 uur. Interesse? Registreer u hier. De meeting wordt gehouden in het Engels en het Pools.

Dit project kan interessant zijn voor Vlaamse bedrijven actief in de windmolensector.

In Polen bedroeg de geïnstalleerde capaciteit van de fotovoltaïsche installaties op 1 oktober 2020 2.682,7 MW. Dit betekent een stijging van 166,3% op jaarbasis en met 6,1% per maand. In 2019 was Polen de vijfde fotovoltaïsche markt in de EU wat betreft de toename van de geïnstalleerde capaciteit, met een omzet van bijna 5 miljard PLN (1,2 miljard euro) en een werkgelegenheid van 6.000 arbeidsplaatsen. Poolse bedrijven uit de fotovoltaïsche industrie hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend als onderdeel van 'Producers of Photovoltaic Devices Panel - Industrial PV Panel' en willen de productie van fotovoltaïsche apparaten verhogen en ontwikkelen.

Dit alles betekent dat Poolse bedrijven uit deze sector zeer goede vooruitzichten hebben op uitbreiding, maar ook behoefte hebben aan professionele contacten en partners. Vlaanderen heeft het allemaal in handen waardoor dit een opportuniteit is voor een eventuele samenwerking tussen Vlaamse en Poolse bedrijven. 

Nuttig om weten: Flanders Investment & Trade plant een meeting point op de grootste beurs over GreenEnergy in Polen - Poznan op 13-15 oktober 2021 (https://www.greenpower.mtp.pl/en)

Het Łukasiewicz Wood Technology Institute uit Poznań (Polen) is op zoek naar projectpartners in het kader van het Horizon 2020-programma.

Het concept van het project dat zal worden ingediend, gaat over 'Autonoom, vriendelijk voor het milieu en de bewoners, meergezinswoningen gebouwd met behulp van geprefabriceerde houten raamwerktechnologie, met inachtneming van de beginselen van duurzaam bouwen'.

Gezochte partners: KMO's en grote bedrijven, onderzoeksinstituten.

Scope: innovatieve oplossingen en technologieën in de houtbouw: geprefabriceerde houtconstructies, fabrikanten van houten panelen, houtschroeven, afdichtingstapes, passieve ramen, vloeren, fotovoltaïsche systemen, brandbeveiligingsinstallaties.

Op 31.03.2020 werd door de president van Polen een pakket van wetten ondertekend, genoemd 'Anticrisisschild', ter bescherming van de Poolse economie. Nu worden er wijzigingen aan gebracht om de werking ervan de optimaliseren.

De laatste update van het 'Anticrisisschild' wordt 'Schild 3.0' genoemd.

Op 31.03.2020 werd door de president van Polen een pakket van wetten ondertekend, genoemd 'Anticrisisschild', ter bescherming van de Poolse economie. Ondertussen werden er wijzigingen aangebracht (de laatste op 4/05/2020) om de werking ervan de optimaliseren.

Pagina's