U bent hier

Zakendoen in Paraguay

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
  • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Marktverkenning

De meeste Paraguayaanse bedrijven, privé- en overheidsorganisaties beschikken over een website, zodat wat surfwerk goede informatie kan opleveren. Indien u nog geen contacten heeft, kunt u ook als vertrekpunt de website van de Gouden Gids van Paraguay raadplegen (www.guiaslatinas.com.py) of van alternatieve naslagwerken, zoals de Guía de la Industria (www.guiadelaindustria.com.py).

Flanders Investment & Trade kan u dan helpen de beste instrumenten te kiezen om aan de juiste informatie te raken. Verder heeft het kantoor van Flanders Investment & Trade goede contacten met de meeste beroepsfederaties, zodat het makkelijker is om informatie te bekomen. Het belang van persoonlijke contacten en de vele wijzigingen in het commerciële landschap maken dat de ervaring die in het kantoor van Flanders Investment & Trade aanwezig is voor de juiste filter kan zorgen voor uw informatie.

Prospectie

Flanders Investment & Trade kan voor u een afsprakenprogramma op maat klaarmaken, neem zeker contact op met de adviseur van uw provinciaal kantoor.

Tip

Hoewel sommige Paraguayaanse zakenlui ook Engels spreken, blijft de kennis van de Spaanse taal een troef voor het onderhouden van persoonlijke contacten en het afhandelen van zaken.

Digitale communicatiekanalen

In Paraguay zijn heel wat websites van bedenkelijke kwaliteit, maar de meeste bedrijven hebben over het algemeen wel een Facebookpagina. Op die pagina staan zowel telefoonnummer als e-mailadres van het bedrijf vermeld. Messaging apps zoals WhatsApp zijn heel populair in het land en dus een goede tool om contacten te onderhouden of bedrijven te bereiken. 

Veel bedrijven, vooral kleinere kmo's of invoerders van algemene producten, hebben geen officieel e-mailadres dat gelinkt is aan het bedrijf. De meesten maken gebruik van een e-mailaccount via Gmail, Yahoo en Hotmail. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Paraguay