U bent hier

Zakendoen in Oman

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.
  • Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Via een tussenpersoon

Zakendoen in Oman doet u best via een lokale vertegenwoordiger, een agent of distributeur. Zeker als u zaken wil doen met de overheid, zijn de contacten, culturele gevoeligheid en taal van een lokale vertegenwoordiger een must. Een goed persoonlijk contact met uw agent of distributeur, is een belangrijke voorwaarde om succesvol zaken te doen.

The manufacturer or supplier may not unilaterally terminate the agency agreement except where there is an unjustifiable breach of agreement by the agent. The Commercial Agencies Law governing agency agreements generally awards 2-3 years of profit as compensation for “unjustified” failure to renew even fixed-term agencies, so consultation with a lawyer in drafting an agreement is highly recommended. Agents are encouraged to register agreements at the Oman Chamber of Commerce and Industry (OCCI). Agents must register in writing (Arabic) with the Registrar of Agents and Commercial Agencies at the Ministry of Commerce and Industry (MOCI), renewable every three years. Agencies may be non-exclusive and more than one agent may be engaged to promote the same product or services. The agent is entitled to commission even if the principal has resorted to direct selling in contravention of the Commercial Agencies Law, which is widely considered to favor the agent.

Digitale communicatiekanalen

Volgens officiële gegevens van het 'National Center for Statistics and Information (NCSI)' maakt 94% van de totale bevolking in Oman gebruik van sociale media. Gemiddeld heeft elke Omaanse burger tot drie accounts op verschillende sociale netwerksites. De meest gebruikte apps zijn YouTube, dat 3,4 miljoen gebruikers heeft geregistreerd, en Instagram met 2,4 miljoen gebruikers. In tegenstelling tot Saudi-Arabië staat Facebook in Oman op de derde plaats met 1,6 miljoen gebruikers. Twitter telt 200.000 gebruikers.

Wat communicatieapps betreft, WhatsApp staat bovenaan de lijst met 93% van de gebruikers. In 91% van de gevallen wordt de app gebruikt om contact op te nemen met familie en vrienden, terwijl 19% van de app gebruikt voor het delen van teksten, afbeeldingen en video's. 

Onderzoek geeft aan dat 36% van Omani’s sociale media vertrouwt als bron voor nieuws en informatie over belangrijke gebeurtenissen, 35% vertrouwt het niet. Daarnaast gebruikt 32% van Omani’s sociale media om te winkelen en een vijfde gebruikt ze voor de verkoop van producten of diensten. 

Op het vlak van e-commerce hinkt Oman achterop, vergeleken met Saudi-Arabië en de VAE. Omani’s hebben nog onvoldoende vertrouwen in het online winkelen en slechts 8% van de bevolking doet het. De meest belangrijke e-commercespelers in Oman zijn topmerken zoals Amazon.ae en eBay samen met Namshi.com, Ali Express, Nahel.com, Ubuy.com, Aido.com, Awok.com en Mumzworld.com. Door COVID-19 ziet e-commerce de laatste maanden wel een indrukwekkende groei. Vooral jonge en ambitieuze ondernemers hebben de voordelen van e-commerce ontdekt.

Tips bij het zakendoen

Begroeting: De linkerhand wordt als onrein beschouwd en visitekaartjes moeten dus met de rechterhand aangeboden worden. Een tweetalig kaartje Engels/Arabisch is geen absolute must, maar wordt geapprecieerd.

Communicatie: De officiële taal in Oman is het Arabisch. Het Engels is wijdverspreid en in principe zou u geen al te grote problemen mogen ondervinden bij het communiceren met Omaanse zakenlui. Zeker in de hoofdstad Muscat en omgeving wordt Engels in het algemeen vlot gesproken.

Respect: Vele zakenmensen in Oman hebben in het Verenigd Koninkrijk of in de VS gestudeerd of zijn via hun professionele activiteit al vaak in contact gekomen met de Westerse cultuur. Toch kan het voorkomen dat uw gesprekspartner sterk aanleunt bij de traditionele Arabische cultuur. Het is dan ook uitermate belangrijk het nodige respect voor hun cultuur op te brengen.

Stiptheid: Er wordt verwacht dat u stipt op de afspraak verschijnt, zeker als u een afspraak hebt met overheidsinstanties. De Omani's zelf durven al eens op zich te laten wachten.

Afspraak: Voor de start van een meeting zullen veelal koffie, thee of frisdrank aangeboden worden en het is aan te raden op dit aanbod in te gaan, behalve tijdens de Ramadan. Een meeting kan enige tijd in beslag nemen. Wat smalltalk om het ijs te breken, is meestal wel op zijn plaats. Vermijd gevoelige onderwerpen zoals (olie)politiek, religie, alcohol en vrouwen. U kan gerust informeren naar de familie, maar niet specifiek naar de echtgenote(s) of dochter(s).

Een meeting wordt vaak onderbroken door het binnen- en buitenlopen van collega’s of door storende telefoontjes. De afspraak wordt in principe ook altijd onderbroken voor de gebedsmomenten, waarvan er minstens twee tijdens de werkuren vallen, rond de middag en voor zonsondergang. Een gebedsmoment duurt gemiddeld een twintigtal minuten en het tijdstip verschilt van dag tot dag, van stad tot stad, afhankelijk van de stand van de zon. De tijdstippen worden dagelijks gepubliceerd in elke Arabische (Engelstalige) krant. Tijdens de vijf dagelijkse gebedsmomenten sluiten in principe ook winkels, ondernemingen en openbare instellingen.

Onderhandelen: De Omani stelt beleefdheid op prijs en houdt niet van no-nonsense verklaringen. Het wikken en wegen van woorden is de boodschap en rechtstreekse verwijten worden absoluut niet geaccepteerd. Ontwijkende antwoorden kunnen worden geïnterpreteerd als een gebrek aan interesse.

Geschenken: Geschenken kunnen vanaf de tweede ontmoeting, maar worden niet verwacht. Alcohol is uit den boze.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oman