U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Bouw

De bouwsector speelt al jaren een belangrijke rol in de economische groei en ontwikkeling van Oman. De bouwindustrie, goed voor een omzet van 6 miljard USD, groeit sinds 2013 dan ook gemiddeld met 7%. Omwille van de dalende olie-inkomsten, wordt vooral naar de bouwsector gekeken om de economische groei op peil te houden.

Een rapport van Deloitte schat de waarde van geplande projecten en projecten in uitvoering op 150 miljard USD. Belangrijke projecten zijn onder meer:

  • uitbreiding van raffinaderij en staalcomplex van Sohar
  • uitbreiding van de luchthavens van Muscat en Salalah
  • Musandam oil & gas processing plant

De immobiliënsector en de gezondheidszorg zorgen voor de nodige bouwactiviteit. Door de groeiende bevolking is er nood aan bijkomende huisvestingsmogelijkheden en ziekenhuizen. Ook het toerisme draagt bij aan de groei van de bouwsector.

Infrastructuur

Oman heeft de laatste decennia werk gemaakt van de uitbouw van zijn transportinfrastructuur. Het land heeft een kustlijn van bijna 3000 km en 5 zeehavens. Oman telt ook zes internationale luchthavens, waarbij de nieuwe Muscat terminal alleen al goed is voor een capaciteit van 12 miljoen passagiers per jaar. De belangrijkste snelweg van het land verbindt het land vanaf de grens met de VAE tot de haven van Salalah. En de toekomstplannen blijven ambitieus. Met een uitbreiding van het spoorwegennet wil Oman betere transportverbindingen met de buurlanden realiseren.

Gezondheidszorg

Met de 'Healthcare Vision 2050' wil Oman de fundamenten leggen voor de verdere uitbouw van de gezondheidszorg. De levensverwachting van de Omani's neemt toe, maar ook welvaartsziekten als diabetes en obesitas steken meer en meer de kop op. Met het strategische langetermijnplan wil Oman zijn inwoners de best mogelijke dienstverlening kunnen aanbieden.

De totale uitgaven in de gezondheidszorg bedragen momenteel 2,7% van het bpp, waarbij de staat 81,1% van de uitgaven voor haar rekening neemt. Oman telt 65 moderne ziekenhuizen, goed voor 6000 bedden of 2,1 bedden per 1000 inwoners. Daarnaast zijn er 242 gezondheidscentra en 1000 privéziekenhuizen.

Het land blijft verder investeren in infrastructuur. In 2013 werd begonnen met de bouw van een 'Medical City' in Muscat, een investering ter waarde van $1,81 miljard. De stad moet klaar zijn tegen 2020 en zal bestaan uit 5 gespecialiseerde ziekenhuizen, een rehabilitatiecentrum, laboratorum en R&D centrum. Daarnaast plant het ministerie van Gezondheid $1 miljard te investeren in de bouw van 30 nieuwe ziekenhuizen en gezondheidscentra.

Visserij en aquacultuur

Voor de regering van Oman is het verbeteren van de voedselveiligheid en de voedselproductie al langer een prioriteit. Ze zet in op investeringen in aquacultuur en zeevisserij omdat Oman duurzame oplossingen wil om zijn groeiende bevolking te onderhouden en om de uitvoer te stimuleren. In de visserij wil de regering de productie optrekken van 257.172 ton in 2015 naar 480.000 ton tegen 2020. Tegelijk wil ze ook 20.000 nieuwe banen creëren.

Oman is de grootste leverancier van verse vis in de GCC-regio. De afgelopen 5 jaar werd gemiddeld 204.800 ton vis aan land gebracht, goed voor een waarde van USD 446,8 miljoen. De investeringen van de regering van Oman in de ontluikende visserij- en aquacultuursector hebben intussen ook de aandacht van investeerders gewekt.

Het ministerie van Landbouw en Visserij heeft in het kader van zijn 8ste vijfjarenplan (2011-2015) USD 331 miljoen vrijgemaakt, specifiek voor de ontwikkeling van de visserijsector. Naar verwachting zal de regering van nu tot 2020 USD 1,3 miljard in de sector investeren. In het sultanaat zijn 10 nieuwe vissershavens in aanbouw. Dat aantal zal tegen 2020 tot 31 stijgen. De afgelopen jaren is de lokale visproductie fors toegenomen, van 158.000 ton in 2011 naar 192.000 ton in 2012.

De meeste verwerkingsfabrieken komen in de Fisheries Industrial Zone in de haven van Duqm, die voorbestemd is om uit te groeien tot het grootste multifunctionele visserijcentrum in het Midden-Oosten. In het geplande visserijcentrum met een waarde van USD 250 miljoen komen 60 verwerkingsbedrijven, magazijnen, losinstallaties, boothersteldiensten, aquacultuurprojecten en onderzoek- en opleidingscentra.

Investeringen in de sector zullen ook de groei van kmo's in de belangrijkste havensteden Sohar, Duqm en Salalah ten goede komen. Oman heeft plannen om op commerciële schaal zeewier te kweken. Zodra de kweekplekken zijn toegewezen, zal het sultanaat het eerste land in de regio zijn dat inspeelt op de snelgroeiende zeewierkweeksector, die volgens cijfers van de FAO wereldwijd een waarde van meer dan USD 5,5 miljard vertegenwoordigt. Ook investeert Oman volop in de ontwikkeling van nog eens 8 (vissers)havens in het kader van een globaal plan om de visserijsector te versterken en extra banen voor jongeren te creëren.

Oman is een belangrijke visconsument (jaarlijks ongeveer 28 kg vis per persoon). Door de aangroeiende bevolking en de stijgende vraag van de buurlanden en toeristische centra, is de prijs van vis de hoogte in gegaan. Om op die toenemende vraag in te spelen, moedigt de regering van Oman nu de particuliere sector aan om te investeren in de visserijsector en in de productie van vis met vernieuwende, duurzame technieken zoals viskwekerijen of aquacultuur. De regering heeft met ingang van mei 2011 buitenlandse trawlers de toegang tot de Omaanse viswaters ontzegd om de Omaanse vissector de kans te geven zich te ontwikkelen.

Het sultanaat heeft van aquacultuur een van de belangrijkste pijlers gemaakt om zijn nationale economie te diversifiëren. Het ministerie van Landbouw en Visserij is van plan om een duurzame, competitieve en milieuvriendelijke aquacultuursector uit te bouwen die tegemoetkomt aan de vraag van klanten naar hoogwaardige aquacultuurproducten. Het ministerie van Landbouw en Visserij werkt al sinds 1997 mee aan verschillende onderzoek- en ontwikkelingsprojecten in verband met de kweek van vis en schaaldieren zoals onderzoek naar het kweken van zeeoren, mossel- en oestercultuur, het kweken van garnalen, pilootprojecten voor het kweken van vis in kooien en vijvers, het uitkiezen van geschikte locaties voor aquacultuur, het maken van voer voor kweekvissen, het opzetten van visboerderijen, de kweek van zeekomkommers en de ontwikkeling van zoetwaterkwekerijen voor tilapia in Oman.

In juni 2016 werd een overeenkomst getekend om in Oman een kwekerij voor visbroed (jonge vissen) te bouwen om de plaatselijke kwekerijen te bevoorraden zodat het land niet langer afhankelijk is van de invoer van duur buitenlands broed. Het overheidsbedrijf Oman Aquaculture Development Company en het ministerie van Landbouw en Visserij zijn overeengekomen om in Al Bustan het Aquaculture Farming Centre op te zetten en uit te baten. Dat moet jaarlijks 15 miljoen jonge vissen aanleveren.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oman