U bent hier

Nieuws

Analisten voorspellen dat de Oekraïense economie in 2022 met 35% zal krimpen door de Russische inval in het land en alle schade die deze aanrichtte en aanricht. Hoewel het aantrekken van nieuwe buitenlandse investeringen prematuur lijkt, stelde UkraineInvest een gids samen voor die bedrijven die een actieve bijdrage wensen te leveren voor de heropbouw van het land. 

Sinds de ongerechtvaardigde Russische invasie van Oekraïne en de blokkering van zijn zeehavens is Oekraïne niet meer in staat zijn producten via zijn Zwarte Zeehavens naar bestemmingen overal ter wereld te exporteren. Er zijn dringend alternatieve routes nodig om bedreigingen van de mondiale voedselzekerheid te voorkomen. De EU onderneemt concrete stappen om de uitvoer van landbouwproducten uit Oekraïne te vergemakkelijken en de Oekraïense landbouwsector in 2022 te ondersteunen. 

Op 9 en 10 juni 2022 organiseert U Food een nieuwe editie van de Ukrainian Food Expo in Kyiv. Meer weten? Neem een kijkje naar het aansluitende bericht. 

Via de Oekraïense ambassade in Brussel ontvingen we een bedrijvengids voor de stad en regio Tsjerkasy in Centraal-Oekraïne. Hoewel de gids opgevat is als een vitrine om de producten van lokale bedrijven te promoten, kan deze mogelijk voor onze bedrijven die toeleveren aan tal van sectoren een nuttig naslagwerkje zijn om nieuwe klanten te detecteren. 

De Oekraïense regering werkt naarstig voort aan het hervormingsbeleid en ondertussen kijken steeds meer westerse bedrijven naar de opportuniteiten die het land te bieden heeft. UkraineInvest publiceerde onlangs een nieuwe versie van zijn investeringsgids waarin eveneens een compact overzicht gegeven wordt van een aantal sectoren, wat ook voor bedrijven die geen investering overwegen interessante input kan zijn. 

Lviv is het belangrijkste zakencentrum in het westen van Oekraïne. Vroeger waren stad en omliggende regio vooral bekend voor machinebouw, elektronica en de productie van transportmateriaal voor het openbaar vervoer. Toekomstgerichte sectoren zijn toerisme, ICT, dienstverlening en logistiek. Kryvyi Rih is dan weer de belangrijkste industriële stad van Centraal-Oekraïne. Sterkhouders daar zijn de verwerkende industrie en de mijnbouw. Beide steden en regio's worden middels investeringsprofielen aan u voorgesteld. 

Oekraïne heeft er een bewogen decennium opzitten en hoewel het land ontegensprekelijk over veel potentieel beschikt, is er zeker nog ruimte voor het verder verbeteren van het zaken- en investeringsklimaat. De overheid - o.m. bijgestaan door de EU en internationale financiële instellingen - is zich hiervan bewust en zet stappen in die richting. Het privatiseringsproces van overheidseigendommen gaat ondertussen verder en biedt kansen aan potentiële investeerders in het land. 

Pagina's