U bent hier

Oekraïne in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 13/07/2020

De COVID-19-pandemie heeft al grote gevolgen gehad voor de Oekraïense economie, de regering verwacht dit jaar een BBP-daling van 4,8%.

De verminderde/stopgezette economische activiteit in de sectoren die werden getroffen door de ‘shutdown’, evenals de lagere buitenlandse vraag naar Oekraïense producten/diensten en de lagere transfers uit het buitenland, hadden nadelige gevolgen voor de Oekraïense economie. Reisbeperkingen zorgden er ook voor dat er bijna geen lokaal en internationale toerisme was.

Een lager gezinsinkomen, beperkte overheidsuitgaven en een onderbreking van de investeringsplannen van bedrijven, zorgden er bovendien voor dat de vraag naar een breed scala aan goederen en diensten afnam.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Oekraïne
Hoofdstad
Kiev (2.967.400 op 1 januari 2020)
Oppervlakte
603.549 km² (19,8 keer België) (= 20 x België)
Aantal inwoners
41,67 miljoen (op 1 november 2020 exclusief de tijdelijke bezetting van de gebieden van de autonome republiek de Krim en Sebastopol)
Staatshoofd
President Volodymyr Zelensky
Regeringsleider
Premier Denys Shmygal
Taal
Oekraïens
Munt
Oekraïense grivna (UAH) Wisselkoers
Belangrijke steden
Kiev (2,96 miljoen), Kharkiv (1,44 miljoen), Odessa (1,01 miljoen), Dnipro (991.000), Zaporizhia (724.000), Lviv (724.000)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
154 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
3.663 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Ook de Oekraïense economie ondervindt hinder door de coronapandemie. Het bbp zou in 2020 met 6,5% krimpen, waar initieel werd uitgegaan van een groei tussen 3,7% en 4,8%. Het Razumkov Centrum publiceerde 'Factors for Short-Term Forecast of the Ukraine’s Economy'. In de eerste 10 maanden van 2020 nam de industriële productie af met 7% en viel het goederenvervoer met 14% terug. Op jaarbasis zullen de definitieve cijfers niet sterk afwijken van bovenvermelde. Voor 2021 zou de economie weer met groei aanknopen, maar deze zal allicht beperkt blijven. Het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel & Landbouw hoopt dat de groei in 2021 net boven de 4,5% uitkomt, maar veel hangt daarbij af van de evolutie van de coronacrisis en de wereldwijde economische situatie. Indien het virus niet onder controle raakt zal dit een negatieve impact hebben op de economische prestaties wat zelfs zou kunnen leiden tot een diepere algemene dip. Door de verwachte stijging van de voedselprijzen zal ook de inflatie in 2021 hoger uitvallen dan de voorbije jaren (7,6%). De inflatie wordt enigszins onder controle gehouden door het bevriezen van de lonen.

  Growth of real GDP and main indicators, % to previous year (unless stated otherwise)

  Key economic projections for Ukraine in 2020 (pre and post COVID-19)

De risico’s en uitdagingen voor de economie blijven in 2021 significant waarbij weinig hoop bestaat op een spoedig herstel. Nieuwe steunmaatregelen voor de ontwikkeling van kmo’s worden niet verwacht en de in 2020 aangekondigde initiatieven om ondernemerschap te promoten bleken onvoldoende om echt herstel teweeg te brengen. De concurrentiekracht blijft achterophinken door te lage investeringen. Ook de toegang tot kredieten en andere financieringsmogelijkheden zal beperkt blijven hoewel lichte vooruitgang merkbaar is. De overheid investeert ook te weinig in het ondersteunen van exportbedrijven wat een rem zet op hun buitenlandse activiteiten.

Het ministerie van Economische Ontwikkeling, Handel & Landbouw gaat op dit ogenblik uit van een groei met 4,3% in 2022 en 4,7% in 2023. Hierbij zal veel afhangen van de hervormingen in de energiesector en de staatsbedrijven in het algemeen en van de uitkomst van de decentralisatie-oefening.

Bronnen: OESO, IMF en ministerraad van Oekraïne

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Oekraïne