U bent hier

Noord-Macedonië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Macedonia
Hoofdstad
Skopje (532.174 inwoners)
Oppervlakte
25.713 km² (= 0,8 x België)
Aantal inwoners
1,8 miljoen inwoners
Staatshoofd
President Stevo Pendarovski
Regeringsleider
Premier Talat Xhaferi (januari 2024)
Taal
Macedonisch
Munt
Macedonische Denar MKD Wisselkoers
Belangrijke steden
Kumanovo (107.745 inwoners), Bitola (93.236), Tetovo (90.329), Gostivar (82.813)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
14 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
6.591 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, sinds 2019 officieel Noord-Macedonië (VJRM of FYROM) telt zowat 1,8 miljoen inwoners (2022). Macedonië is nog een kleine markt die toch mogelijkheden biedt omdat het land sinds december 2005 officieel EU-kandidaat is en aan de Europese normen moet voldoen. In 2019 stelde de Europese Commissie voor, op basis van de resultaten van alle doorgevoerde hervormingen, om officieel met de toetredingsonderhandelingen te beginnen. Deze begonnen uiteindelijk op 19 juli 2022

De coronapandemie had een sterke impact op de economie, maar in 2021 wist deze terug op te veren met 4% groei. Ook in de eerste helft van vorig jaar ging de economie erop vooruit dankzij nieuwe investeringen en de vraag naar buitenlandse producten die de import stimuleerde. In de tweede jaarhelft van 2022 ging de groei – net zoals in de meeste Europese landen – merkbaar vertragen door de opstoot van energie- en voedselprijzen die consumenten in het zeer prijsbewuste land voorzichtiger maakten en de algemene economische onzekerheid die door de oorlog in Oekraïne gecreëerd wordt. Uiteindelijk klokte de groei nog af op 3% en voor 2023 wordt voorlopig eenzelfde resultaat voorspeld. De hoge inflatie zou in de loop van het jaar verder afgeremd moeten worden.

De belangrijkste sectoren in Macedonië zijn: auto- en machineonderdelen, ICT, Agribusiness en voedingsproductie, Textiel en kleding, Energie, farmaceutica en medische apparatuur, wijnindustrie en mijnbouw (Macedonië heeft lood-, zink-, kopergoud- en chroomertsreserves). Verder wordt ook de toeristische sector belangrijker, naast metaalproductie, bouw, en chemische industrie.

Macedonië is een belangrijke uitvoerder van metalen in de vorm van afgewerkte producten, chemische producten en levensmiddelen (fruit, groenten en tabak). De belangrijkste afnemers zijn Duitsland, Bulgarije en Italië. Het land importeert vooral uitrustingsgoederen, metalen voor verwerking en energieproducten uit het VK, Griekenland en Duitsland.

De vorige meerderheid voerde jarenlang een beleid om actief buitenlandse investeerders aan te trekken (een voorbeeld is de Belgische onderneming Van Hool). Het land richtte industriële en technologische ontwikkelingszones in en bood tal van voordelen. De nieuwe regering zet dit beleid verder.

Meer weten:

Website van het agentschap Invest in Macedonia.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Noord-Macedonië