U bent hier

Noord-Macedonië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Macedonia
Hoofdstad
Skopje (532.174 inwoners)
Oppervlakte
25.700 km² (= 0,8 x België)
Aantal inwoners
2,1 miljoen inwoners
Staatshoofd
President Gjeoge Ivanov
Regeringsleider
Eerste minister Zoran Zaev
Taal
Macedonisch
Munt
Macedonische Denar MKD Wisselkoers
Belangrijke steden
Kumanovo (107.745 inwoners), Bitola (93.236), Tetovo (90.329), Gostivar (82.813)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
14 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
6.695 USD (51.247 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (VJRM of FYROM) telt zowat 2,1 miljoen inwoners. In 2017 bedroeg het bbp ongeveer USD 11,4 miljard. De koopkracht is met 15% van het Europese gemiddelde laag. Macedonië is dus een kleine markt die toch mogelijkheden biedt omdat het land sinds december 2005 officieel EU-kandidaat is en aan de Europese normen moet voldoen. Maar door een dispuut met Griekenland over de naam van het land is het onderhandelingsproces momenteel geblokkeerd.

Voor 2017 en 2018 verwacht het IMF een activiteitsgroei van respectievelijk 2,4% (wat meer is dan in 2016) en 3,2%. Landbouw, mijnbouw en de maakindustrie zijn de traditionele sectoren in Macedonië, samen goed voor ongeveer de helft van het bbp. De Macedonische economie begint zich ook langzaam te diversifiëren naar diensten zoals bouw, ICT en financiële dienstverlening.

Macedonië maakte vanaf mei 2014 een ernstige politieke crisis door die tot april 2017 heeft aangesleept. De oppositie kwam na de verkiezingen met een krappe meerderheid aan de macht (https://www.nytimes.com/2017/06/01/world/europe/macedonia-zoran-zaev-election.html). Na de gemeenteraadsverkiezingen in de herfst kreeg deze meerderheid vastere vorm. Alle signalen stellen een – zij het nog wat broze – periode van politieke stabiliteit in het vooruitzicht.

Macedonië is een belangrijke uitvoerder van metalen in de vorm van afgewerkte producten, chemische producten en levensmiddelen (fruit, groenten en tabak). De belangrijkste afnemers zijn Duitsland, Bulgarije en Italië. Het land importeert vooral uitrustingsgoederen, metalen voor verwerking en energieproducten uit het VK, Griekenland en Duitsland.

De vorige meerderheid voerde jarenlang een beleid om actief buitenlandse investeerders aan te trekken (een voorbeeld is de Belgische onderneming Van Hool). Het land richtte industriële en technologische ontwikkelingszones in en bood tal van voordelen. De nieuwe regering lijkt dit beleid te willen voortzetten, maar er heerst nog onduidelijkheid over de precieze aanpak en de tools/administratieve formaliteiten: http://www.investinmacedonia.com/.

Meer weten:

Website van het agentschap Invest in Macedonia.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Noord-Macedonië