U bent hier

Nigeria in cijfers

CORONAVIRUS

Update 02/04/2020

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur. Anderzijds hebben de landen van West-Afrika, waaronder Nigeria, heel wat ervaring opgebouwd ten tijde van de ebolacrisis.

Blijf up-to-date over de genomen maatregelen in Nigeria met ons nieuwsbericht: Coronavirus - de toestand in Nigeria, de toestand in Afrika in het algemeen en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Federale Republiek Nigeria
Hoofdstad
Abuja (3,3 miljoen inwoners)
Oppervlakte
923.768 km² (= 30 x België)
Aantal inwoners
214 miljoen
Staatshoofd
Muhammadu Buhari
Regeringsleider
Vice-President Yemi Osinbajo
Taal
Engels (officieel), Hausa, Yoruba, Igbo en Fulani
Munt
Naira (NGN) Wisselkoers
Belangrijke steden
Lagos (14,4 miljoen inwoners), Kano (4 miljoen), Ibadan (3,6 miljoen), Port Harcourt (3 miljoen), Benin City (1,7 miljoen)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
448 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
2.230 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Nigeria is de grootste economie van Sub-Sahara-Afrika met een bnp van 405 miljard USD in 2016. Het land kende een recessie in dat jaar aangedreven door de daling van de internationale olieprijzen. Het is immers voor zijn fiscale inkomsten en voor zijn export sterk afhankelijk van fossiele grondstoffen. Na het gedeeltelijke herstel van de prijzen in 2017, kroop de economie langzaam maar zeker uit de recessie, vooral in de tweede jaarhelft.

Het land doet sindsdien nog meer inspanning dan voor de economische terugval door middel van belastingvrijstellingen en andere fiscale aanmoedigingen voor investeringen in de landbouw, de maakindustrie, technologie, innovatie en exportgerelateerde ondernemingen (buiten de oliesector). De overheid moedigt bovendien publieke-private samenwerking aan voor wegen, landbouw en energie.

In 2017 heeft president Muhammadu Buhari het 'Economic Recovery & Growth plan 2017-2020' (ERGP) gelanceerd. In dit plan wordt op middellange termijn een ambitieuze strategie voorgelegd om tegen 2020 opnieuw een groeipercentage van 7% voor het land te bereiken. Op het vlak van infrastructuur bestaat er een apart beleidsdocument: het 'National Integrated Infrastructure Masterplan' (NIIMP). De voornaamste bedoeling van dit plan is om de vele al bestaande initiatieven op het vlak van infrastructuur zowel op sectoraal als op regionaal vlak, te coördineren en te integreren. Het document gaat uit van een investering van 127 miljard USD op 5 jaar tijd (2014-2018). Dit "eerste operationeel plan" maakt deel uit van een planning van 30 jaar.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nigeria