U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

TEXTIELSECTOR & EENVOUDIGE FABRICAGE

Nicaragua is één van de snelst groeiende kledij-exporterende landen ter wereld. Naast textiel is het produceren van onderdelen voor onder andere de autosector zeer populair. Het starten van een buitenlandse vestiging in Nicaragua kan dan ook een groot voordeel bieden door de nabijheid van de grote Amerikaanse markt. Dit zorgt ervoor dat er snelle levertijden kunnen gegarandeerd worden en voorraadkosten beperkt zijn. Vooral voor de textielsector betekent dit dat men zeer snel kan reageren op fashion trends en vraag naar nieuwe kledij. Het “Free Zones Regime” staat toe dat materialen kunnen geïmporteerd worden en afgewerkte producten geëxporteerd zonder dat hier extra taxen op geheven worden.

Nicaragua is het meest competitieve land in Centraal-Amerika als het aankomt op werkkrachten. Dit maakt het zeer aantrekkelijk om arbeidsintensieve processen In Nicaragua op te zetten. Deze sector is dan ook leider in jobcreatie in Nicaragua.

TOERISME

De toerismesector in Nicaragua stijgt zeer sterk. In 2012 kende de toerismesector een groei van 11% zowel op vlak van aantal toeristen als op vlak van inkomsten die uit deze sector worden gegenereerd. De toerismesector bevat nu 5% van het gehele BBP. In 2015 bezochten 1,4 miljoen toeristen Nicaragua wat goed was voor US$450 miljoen aan inkomsten. In de laatste 12 jaar is deze sector dan ook met bijna 400% toegenomen.

De overheid stimuleert ook investeringen in de toerismesector door veel belastingvoordelen te verschaffen. De combinatie van betaalbare werkkrachten en uitstekende customer service maken Nicaragua het ideale toerismeland.

DIENSTENSECTOR

Nicaragua is een potentiële interessante markt om het customer service departement te outsourcen om zo operationele kosten te besparen. De lage arbeidskost en de tweetaligheid van gediplomeerde Nicaraguanen maakt het land zeer interessant. De overheid laat ook toe dat werknemers in vier verschillende shifts kunnen werken, wat betekent dat elke tijdzone gedekt kan worden.

AGRO-INDUSTRIE, VISSERIJEN EN BOSBOUW

De agro-industrie, visserijen en bosbouw zijn ook veelbelovende sectoren om in te investeren. In 2012, bedroeg de export uit deze sector US$ 2.600 miljoen, een groei van 18% ten opzichte van 2011. De voornaamste exportproducten zijn rundvlees, koffie, bonen, noten, bananen, suiker, kreeft, garnalen en sesamzaad.

Naast de agro-industrie zijn ook voedselverwerking en de productie van biobrandstof rijp voor investeringen. Veel jonge Nicaraguanen hebben diploma’s in agrobusiness & agro-engineering en kunnen de managementposities in deze sector dan ook perfect opvullen.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nicaragua