U bent hier

Nederland in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk der Nederlanden
Hoofdstad
Amsterdam
Oppervlakte
41.543 km2 (= 1,4 x België)
Aantal inwoners
17.843.064 (14 maart 2023)
Staatshoofd
Koning Willem-Alexander
Regeringsleider
Minister-President Mark Rutte
Taal
Nederlands (in Friesland wordt als tweede officiële taal het Fries gesproken)
Munt
Euro
Belangrijke steden
Amsterdam (882.633 inwoners), Rotterdam (655.468 inwoners), Den Haag (553.417), Utrecht (361.699), Eindhoven (238.326), Groningen (234.950), Tilburg (224.459), Almere (217.828), Breda (184.702), Nijmegen (179.100) (2023)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.009 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
57.025 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Economische vooruitzichten

Na het positieve effect van de heropening van de maatschappij, toen de laatste coronamaatregelen begin 2022 wegvielen, kreeg het krachtig ingezette herstel een deuk door de aanhoudende onzekerheid en de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Nederland kampte met één van de hoogste inflatiecijfers (11,5%) in Europa. Het bbp groeide desondanks met 4,6%, de op één na beste prestatie sinds 2000.

De economie komt begin 2023 weer langzaam op gang na een korte dip eind 2022

Dit is te danken aan het prijsplafond van de overheid om de gevolgen van de energieprijsstijging op te vangen. De Nederlandsche Bank verwacht dat de economie groeit met 0,8% in 2023 en met 1,6% in 2024. In 2022 was er een recordhoogte van de inflatie met 11,5%. De DNB verwacht dat deze de komende jaren sterk zal dalen in de komende jaren.

Blijvend personeelstekort in veel sectoren

Het goede nieuws is dat de krapte op de arbeidsmarkt op korte termijn iets zal afnemen door de verminderde economische groei. Wel zullen er veel vacatures oninvuld blijven. Dit zal in sommige sectoren structurele problemen veroorzaken vanwege de vergrijzing. Tekorten worden het sterkst aangevoeld in sectoren als het onderwijs, de zorg, de techniek, ICT en beroepen die nodig zijn voor de klimaattransitie.

Wat doet de overheid?

De overheid probeert manieren te vinden om mensen meer uren te laten werken en om werken meer lonend en aantrekkelijk te maken. Voorbeelden hiervan zijn salarisverhogingen, vaste contracten aanbieden en meer zeggenschap over het werk hebben. Tal van Nederlanders werken liever maximaal 32 uren per week, omdat het fiscaal en financieel niet aantrekkelijk is om fulltime te werken.
Tevens wil de overheid dat werknemers zich een leven lang blijven ontwikkelen, daar investeert het kabinet 1,2 miljard euro in, denk hierbij aan het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling. Daarnaast wordt gekeken of mensen met een beperking en statushouders meer kunnen werken. Verder wordt er onderzoek gedaan naar financiële ondersteuning van sociale partners voor het aantrekken van zij-instromers waar grote tekorten zijn. Het verlies van inkomen moet gecompenseerd worden tijdens de overstapperiode, waarin de zij-instromers een opleiding volgen voor de nieuwe baan. Dit kan een keuze voor een overstap makkelijker maken.

De overheid probeert ook sectoraal de krapte aan te pakken door acties, zoals het Actieplan Groene en Digitale Banen, waarmee het tekort aan werknemers in techniek en ICT samen met werkgevers en onderwijs wordt aangepakt. Op deze manier moet de instroom in het bètatechnisch onderwijs omhoog en wil de overheid technisch personeel in de techniek en ICT behouden.

Bronnen

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Nederland