U bent hier

Wet- en regelgeving

Invoerrechten en documenten

Access2Markets is een essentiële tool voor wie internationaal onderneemt. Via deze online databank stelt de Europese Commissie een schat aan informatie gratis beschikbaar. Wanneer u via de “My Trade Asssistant” het land van oorsprong (“country of origin”), land van bestemming (“country of destination”) en uw productnaam of HS-code ingeeft, krijgt u informatie over het volgende:

  • Tariffs: informatie over invoerrechten die van toepassing zijn op uw export naar derde landen
  • Rules of origin (ROSA): informatie over hoe u geniet van lagere of nultarieven. Via de ROSA-tool kan u een checklist invullen waardoor u kan nagaan of u aan de oorsprongsregels voldoet.
  • Taxes: informatie over de verschillende invoertaksen die gelden voor uw HS-code.
  • Procedures and formalities
    • Overview: informatie over handelsakkoorden, invoerverplichtingen en registratie-eisen.
    • General: informatie over exportdocumenten.
    • Specific: informatie over de voorwaarden en producteisen voor uw HS-code.
  • Trade barriers: informatie over de belangrijkste handelsbelemmeringen waarmee EU-exporteurs geconfronteerd kunnen worden.
  • Trade flow statistics: een overzicht van de handelsstromen tussen EU- en niet-EU-landen

Om optimaal van deze database te kunnen gebruikmaken, moet u de goederencode van uw product volgens het Geharmoniseerd Systeem (GS of HS in het Engels) kennen. Die geharmoniseerde omschrijving en -codering van de tariefnomenclatuur is een internationaal gestandaardiseerd systeem om namen en nummers van de te verhandelen producten te classificeren. Kent u de goederencode van uw product niet, dan kunt u die opzoeken via de Federale Overheidsdienst Financiën – Douane en Accijnzen.

Myanmar gebruikt het 8-cijferige geharmoniseerde systeem (GS) van de Werelddouane-organisatie (WDO). Een overzicht van producten en de vereiste documenten en GS-codes vindt u terug op http://www.myanmartradeportal.gov.mm. De invoerrechten op de verschillende producten vindt u terug via 'Commodity Search' op de Myanmarese Nationale Handelsportaalsite. Bij elke productcode vindt u het MFN-basistarief (Most Favoured Nation of meest begunstigde handelspartner) en het tarief voor andere ASEAN-lidstaten zoals vastgelegd in de ASEAN Trade in Goods Agreement (ATIGA).

Voor de invoer van sommige goederen is een invoervergunning vereist. Het ministerie van Handel verleent deze invoervergunningen. Aanvragen voor invoervergunningen zijn geautomatiseerd via eservice.myanmartradenet.com. Handmatige aanvragen worden echter ook aanvaard. Aanvragen worden aanvaard op het hoofdkantoor van het ministerie van Handel in Nay Pyi Taw, Yangon, Mandalay en bepaalde grenskantoren. De douane van Myanmar werkt met een Border Trade Online System (BTOS) voor de verwerking van invoervergunningen aan grensposten. Automatische vergunningen worden gebruikt voor het toezicht op de handelsstromen en voor de inkomsten uit vergunningen. Automatische vergunningen vereisen geen goedkeuring van andere ministeries of overheidsinstanties en worden automatisch afgegeven door het ministerie van Handel.

Producteisen

Myanmar verbiedt de invoer van bepaalde goederen. Op grond van de artikelen XX en XXI van de GATT van de WTO kunnen WTO-leden de invoer verbieden van bepaalde artikelen, zoals artikelen die de openbare zeden in gevaar brengen, een bedreiging vormen voor het leven van mensen, planten of dieren, de invoer van goud en zilver, wapens en munitie. Verboden goederen mogen niet worden ingevoerd, uitgevoerd, doorgevoerd, verkocht of verhandeld in Myanmar. Het directoraat Handel van het ministerie van Handel heeft van zijn rechten krachtens deze GATT-bepalingen gebruik gemaakt om de volgende invoer te verbieden:

  • vals geld en valse munten
  • pornografisch materiaal
  • alle soorten verdovende middelen en psychotrope stoffen
  • speelkaarten
  • goederen met het embleem van Boeddha en de pagoden van Myanmar
  • wapens en munitie
  • antiquiteiten en archeologisch waardevolle voorwerpen
  • met uitsterven bedreigde wilde diersoorten
  • andere verboden goederen in overeenstemming met de bestaande wetgeving

Voorts heeft het ministerie van Handel kennisgeving nr.38/2020 gedaan betreffende de herziening van de lijst van invoerverboden, die op 25 mei 2020 in werking is getreden.

  • bier
  • sigaretten

In geval van twijfel kunt u het beste advies inwinnen bij het directoraat Handel van het ministerie van Handel.

Sanitaire en fytosanitaire maatregelen (SFM)

Wanneer de goederen die u wil invoeren aan sanitaire en fytosanitaire maatregelen zijn onderworpen, moet u voldoen aan de speciale regelgeving die op deze producten van toepassing is. Myanmar gebruikt het 8-cijferige geharmoniseerde systeem (GS) van de Werelddouaneorganisatie (WDO). Een overzicht van producten en de vereiste documenten en GS-codes vindt u terug op http://www.myanmartradeportal.gov.mm. Myanmar volgt de SFM-normen van CODEX, ASEAN en het OIE (Internationaal Bureau voor Besmettelijke Veeziekten). De Food and Drug Board Authority (FDBA) van het ministerie van Volksgezondheid oefent toezicht uit op de nationale Food and Drug Administration (FDA) en haar provinciale en lokale afdelingen. De FDBA en de FDA zijn verantwoordelijk voor het uitvaardigen en toepassen van regels en normen voor de voedings- en farmaceutische nijverheid en de bijbehorende invoer. 

Etiketteringsvoorschriften

Etiketteringsvoorschriften zijn van toepassing op ingevoerde goederen. Overeenkomstig de nationale levensmiddelenwet en de nationale geneesmiddelenwet moeten levensmiddelen en farmaceutische producten worden geëtiketteerd. Etiketten van levensmiddelen moeten duidelijk de naam van het product vermelden, de inhoud, waaronder de naam en het nettogewicht, de naam en het adres van de fabrikant, het partijnummer, de fabricagedatum, de vervaldatum en de vereiste opslagomstandigheden. Farmaceutische etiketten moeten duidelijk de merknaam, de generieke naam, de actieve farmaceutische ingrediënten (API) en de inhoud vermelden, inclusief de naam en de hoeveelheid, het partijnummer, de fabricagedatum, de vervaldatum, en de naam en het adres van de fabrikant.

Trade Barriers

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

Strategische goederen

Voor de in-, uit- en doorvoer van strategische goederen - wapens, munitie, speciaal voor militair gebruik of voor ordehandhaving dienstig materieel en daaraan verbonden technologie en dual-use producten en technologieën - kunnen bepaalde vergunningen vereist zijn. Die vergunningen worden afgeleverd door de Dienst Controle Strategische Goederen.

Vlaamse overheid - Departement Buitenlandse Zaken ​Dienst Controle Strategische Goederen

Havenlaan 88 - bus 80, B-1000 BRUSSEL

T: +32 2 895 58 81 E: csg@buza.vlaanderen

Specifieke vragen over reglementering ?

Neem contact op met onze specialisten via reglementering@fitagency.be 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Myanmar