U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland  

Welke reisdocumenten heeft u nodig?

Paspoort: buitenlanders die naar Myanmar reizen, hebben een paspoort nodig dat minstens zes maanden geldig is na de voorgenomen vertrekdatum.

Richtlijnen om een visum aan te vragen (2019)

 • Algemene informatie: https://evisa.moip.gov.mm/.  
 • U kan uw zaken- of toeristenvisum online aanvragen.
 • Geldigheidsduur visum en kosten

 • Toeristenvisum online aanvragen: https://evisa.moip.gov.mm/Tourist
 • Zakenvisum online aanvragen: https://evisa.moip.gov.mm/Business
 • Uw paspoort moet na uw aankomst in Myanmar nog minstens zes maanden geldig zijn.
 • Om in aanmerking te komen voor een zakenvisum moet u een uitnodiging hebben van een geregistreerde plaatselijke Myanmarese onderneming of van een erkende kamer van koophandel of handelsvereniging:
 1. uitnodigingsbrief van een geregistreerde onderneming; (voorbeeld hier)
 2. registratie van de uitnodigende onderneming; (de registratie van de uitnodigende onderneming moet min. drie maanden geldig zijn) (voorbeeld hier)
  • oprichtingsakte (van de plaatselijke onderneming) of
  • registratiebewijs van filiaal (voor buitenlandse investeringsmaatschappijen).
 3. De aanbeveling of uitnodigingsbrief van de volgende buitenlandse kamers van koophandel of handelsverenigingen die in Myanmar geregistreerd zijn, komen in aanmerking:
  • Thai Business Association of Myanmar

  • French - Myanmar Chamber of Commerce & Industry (FMCCI)

  • European Chamber of Commerce in Myanmar(Euro Cham Myanmar)

  • Malaysian Business Chamber

  • British Chamber of Commerce in Myanmar

 • Procedure om online een zaken- of toeristenvisum aan te vagen:
  Zodra de online-aanvraag voltooid is, ontvangt u een bevestiging. Drie werkdagen na uw online visumaanvraag (en 24 uur na uw aanvraag van een toeristenvisum via de Tourist Visa Express Service) wordt de goedgekeurde visumbrief (e-formulier) per e-mail opgestuurd. U hoeft die enkel nog af te drukken en mee te nemen naar Myanmar. Ga bij aankomst op de MM-luchthaven onmiddellijk naar de immigratiebalie. Daar zet de immigratieambtenaar de visumstempel in uw paspoort. De behandelingstermijn begint te lopen nadat u uw aanvraag heeft ingediend, online heeft betaald en de bevestigingsmail is verzonden.
 • Veel gestelde vragen: https://evisa.moip.gov.mm/FAQ.aspx

Welke talen worden er gesproken?

In Myanmar worden bij benadering 100 talen gesproken. Birmaans is de eerste en officiële taal die door 32 miljoen mensen wordt gesproken. Nog eens 10 miljoen mensen – meestal etnische minderheden – spreken Birmaans als tweede taal. Soms wordt tijdens zakelijke vergaderingen of vergaderingen met de overheid Engels gesproken. Wel raden we aan om een freelance vertaler in te huren. In een aantal grotere steden wordt elementair Engels gesproken.

Hoeveel bedraagt het tijdsverschil met België?

Het tijdsverschil met België bedraagt 4,5 uur (zomertijd) of 5,5 uur (wintertijd). 

Reizen naar Myanmar

België ligt 8.681 kilometer van Myanmar. De reistijd van Brussel naar Myanmar bedraagt ongeveer 11 uur. Verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Thai Airways, Emirates en Singapore Airlines vliegen met een tussenlanding van België naar Yangon. 47 luchtvaartmaatschappijen vliegen op de luchthaven Mingalardon die ongeveer 11 kilometer buiten het stadscentrum van Yangon ligt.

Vluchten van Brussel naar Myanmar: https://www.tripadvisor.com/Flights-g294191-o188644-Brussels_to_Yangon.html.

Reizen in Myanmar

In Yangon

 1. U kan via uw hotel of via een plaatselijk reisbureau een transfertaxi regelen.
   
 2. Neem altijd een officiële taxi met vergunning:
  • Die kan u gemakkelijk herkennen aan het 'taxi'-bordje bovenop het voertuig.
  • Een rit van de luchthaven naar het centrum kost ongeveer 10.000 kyat (EUR 5,5). De afstand, al dan niet met airconditioning en wel of geen file kunnen de prijzen beïnvloeden. Het is gebruikelijk om over de prijs te onderhandelen. Doe dit voor u instapt.
  • We raden u aan om de rit contant in kyat te betalen (niet met een creditcard), hoewel sommige taxi's ook contante betalingen in vreemde valuta aanvaarden. Wissel dus onmiddellijk na uw aankomst wat vreemde valuta in kyat of neem wat kyat op bij een geldautomaat in de luchthaven.
  • De rit duurt ongeveer 45 minuten tot een uur, afhankelijk van het verkeer.
  • Sommige taxichauffeurs spreken een beetje Engels, maar we raden aan om het adres van uw bestemming in het Birmaans bij u te hebben.
    
 3. U kan ook een beroep doen op GrabTaxi (via de Grab-app). Die brengt u voor een vast tarief veilig en comfortabel naar uw gewenste bestemming.
  Meer informatie: https://www.grab.com/mm/en/taxi/

Naar andere steden

In Myanmar bieden verschillende busdiensten langeafstandsvervoer aan. Nachtbussen zijn een prima optie: u hoeft geen hotel te boeken en beperkt uw kostbare reisdagen in Myanmar. Tussen grote steden kan u vliegen met lokale maatschappijen zoals Air KBZ, Yangon Airway, Myanmar National Airline (MNA), Golden Myanmar Airline (GMA) enz. Een treinreis is wellicht een van de meest aantrekkelijke manieren om Myanmar te verkennen. U geniet van het prachtige uitzicht en krijgt de kans om met de plaatselijke bevolking in contact te komen, wat minder het geval is als u het vliegtuig of de bus neemt.

Hotels in Myanmar

Reizigers kunnen kiezen uit een ruim aanbod van pensions tot sterrenhotels. Meer informatie vindt u op:

Betalen in Myanmar

De kyat (uitgesproken als 'tjat') is de officiële munt van Myanmar. 1.355 kyat komen ongeveer overeen met USD 1. Voor de actuele euro-kyatwisselkoers verwijzen we naar de website van de Central Bank of Myanmar www.cbbank.com.mm/cal.html

Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 200, 500, 1.000, 5.000 en 10.000 kyat.

 • U kan ongeveer overal contant met kyat betalen. Zorg er ook voor dat u altijd wat kyat op zak heeft tijdens uw verblijf in Myanmar.
 • Ook euro's en dollars worden allebei vaak als betaalmiddel aanvaard. De betere restaurants en hotels aanvaarden meestal dollars.
 • U kan met uw creditcard (Visa/Master) ook geld afhalen of ermee betalen in de betere restaurants. Zowel in Yangon en Naypyidaw vindt u overal geldautomaten. Dit geldt ook voor grote luchthavens, banken, winkelcentra en hotels.
 • Slechts enkele hotels aanvaarden creditcards zonder toeslag. Sommige hotels brengen een toeslag in rekening (ongeveer 3%) en andere aanvaarden enkel dollars.
 • Wissel enkel geld in een bank of een officieel wisselkantoor (vermijd de zwarte markt en clandestiene dealers).
 • Alleen nieuwe, ongekreukte biljetten worden aanvaard (soms worden extra kosten aangerekend voor gekreukte dollarbiljetten). Gebruik dus uitsluitend nieuwe, ongevouwen euro- of dollarbiljetten (van na 2004!). Gescheurde, vuile of gekreukte biljetten worden niet aanvaard, ook niet door grote banken.

Kantooruren in Myanmar

Myanmar heeft een vijfdaagse werkweek. Officieel wordt er gewerkt van 9 tot 17 uur. De meeste mensen die voor overheidsdiensten, banken, ambassades en particuliere ondernemingen werken, werken veertig uur per week. Sommige particuliere ondernemingen zijn ook op zaterdag een halve dag open. Grote winkelcentra en winkels zijn elke dag open. Openluchtmarkten (zoals streetfoodmarkten) zijn meestal 's avonds open.

Communicatie in Myanmar

De telecommunicatiesector in Myanmar hinkte jarenlang achterop bij de meeste ontwikkelde en Zuidoost-Aziatische landen. De penetratiegraad van mobiele telefonie neemt echter gestaag toe en de infrastructuur verbetert snel. SIM kaarten waren in Myanmar lange tijd heel duur en moeilijk verkrijgbaar, maar sinds 2014 zijn die vlot beschikbaar voor de netwerken van het Noorse Telenor, het Qatarese Ooredoo en MPT (Myanmar Post & Telecommunications) en dit voor amper MMK 1.500 (ongeveer EUR 0,88). Al deze netwerken bieden snelle 4G-dekking aan in dichtbevolkte centra zoals YangonMandalay en Naypyidaw. Voor SIM kaarten en herlaadbeurten kan u terecht bij vele handelaars in de binnenstad, in de internationale luchthavens in Yangon en Mandalay en in grotere steden en toeristische centra. Er zijn herlaadkaarten beschikbaar van MMK 1.000, MMK 3.000, MMK 5.000 en MMK 10.000 (EUR 0,59 tot EUR 5,85).

Bedrijven gebruiken ook steeds vaker e-mail. Een snel antwoord of regelmatig e-mailverkeer is echter nog niet bij alle bedrijven ingeburgerd. Als u een snel antwoord wil, is telefonische follow-up aangewezen. Faxen is niet gebruikelijk in de particuliere sector. Bepaalde overheidsdiensten blijven officiële documenten wel liever per fax ontvangen. De Myanmarese postdienst is de belangrijkste aanbieder van diensten en outbound kanalen. Er zijn ook particuliere ondernemingen in Myanmar actief zoals DHL en EMS. Ook lokale koerierbedrijven bieden in Myanmar betrouwbare diensten aan.

Welke talen worden er gesproken?

In Myanmar worden bij benadering honderd talen (dialecten) gesproken. Het Birmaans is de officiële taal. Soms wordt tijdens zakelijke vergaderingen of vergaderingen met de overheid Engels gesproken. Het is wel aangewezen om een freelancevertaler in te huren. In een aantal grotere steden wordt elementair Engels gesproken.

Voltage - Stekkers

De netspanning in Myanmar (elektriciteit) bedraagt 230 volt - 50 Hz. Voor toestellen die niet werken op 230 volt - 50 Hz heeft u voor uw trip naar Myanmar een omvormer nodig.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

 • 1 januari: Nieuwjaar
 • 4 januari: Onafhankelijkheidsdag
 • 12 februari: Union Day (Dag van de Unie)
 • 20 maart: Dag van de volle maan in maart (Tabaung)
 • 2 maart: Dag van de boeren
 • 26,27 maart: Dag van de volle maan (Tabaung)
 • 29 maart: Dag van de strijdkrachten
 • 13-19 april: Thingyan-festival (Waterfestival)
 • 1 mei: Dag van de arbeid
 • 25 mei: Dag van de volle maan (Kasong)
 • 19 juli: Dag van de martelaren
 • 23 juli: Dag van de volle maan (Waso - begin van de boeddhistische vastentijd)
 • 19,20 en 21 oktober: Dag van de volle maan (Thadingyut - einde van de boeddhistische vastentijd)
 • 17,18 november: Dag van de volle maan in november (Tazaungmone)
 • 28, 29 november: Nationale feestdag
 • 25 december: Kerstmis
 • 31 december: Oudejaarsavond

https://evisa.moip.gov.mm/public_holiday.aspx

Nuttige adressen

FIT-kantoor in Yangon

Economische en handelsvertegenwoordiging van Vlaanderen
Uniteam Office Building
84, Pan Hlaing Street
Sanchaung Township, Yangon
Republiek Unie van Myanmar
T +95 9 791 63 63 73
yangon@fitagency.com

Ambassade van België in Bangkok

Sathorn Square 16th Floor, 98 North Saathorn Roac, Silom Bangrak
10500 Bangkok, Thailand
T +66 2 108 18 00
bangkok@diplobel.fec.be
www.diplomatie.be/bangkok
HE mevr. Sibille de Cartier d'Yves, Ambassadeur

Ambassade van Myanmar in België

Generaal Wahislaan 9, 1030 Brussel, België
T +32 2 701 93 81/87/88
mebrussels@skynet.be
www.embassyofmyanmar.be
HE Mr Soe Lynn Han, Ambassador

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Myanmar