U bent hier

Myanmar in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 17/06/2021

Volgens de WHO zijn er in Myanmar tussen 3 januari 2020 tot en met 23 juli 2021 258.870 bevestigde gevallen van COVID-19 geweest met 6.459 sterfgevallen. Sinds 4 juni 2021 zijn er in totaal 3.368.042 vaccins toegediend. Het Department of Civil Aviation (DCA) heeft, tot 31 juli 2021, alle internationale commerciële passagiersvluchten van en naar alle luchthavens in Myanmar opgeschort. Deze opschorting geldt niet voor vluchten met hulpgoederen, vrachtvluchten, medische evacuatievluchten en speciale vluchten die specifiek door het DCA zijn goedgekeurd. Alle soorten visa voor buitenlanders zijn momenteel opgeschort tot 31 juli 2021.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Unie van Myanmar
Hoofdstad
Naypyidaw (1,1 miljoen inwoners)
Oppervlakte
676.578 km² (= 22 x België)
Aantal inwoners
54 miljoen
Staatshoofd
U Win Myint
Regeringsleider
Daw Aung San Su Kyi
Taal
Birmaans
Munt
Myanmarese Kyat Wisselkoers
Belangrijke steden
Yangon (5,2 miljoen inwoners), Mandalay (1,3 miljoen ), Naypyidaw (924.608)
Commercieel centrum
Yangon

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
80 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.477 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemeen

Myanmar stelde na 50 jaar isolatie onlangs opnieuw zijn grenzen open. Het land telt meer dan 50 miljoen inwoners. Waarnemers verwachten dat het door zijn gunstige ligging tussen China en India en zijn enorme natuurlijke rijkdommen het snelst groeiende land in Zuidoost-Azië wordt. De landbouwsector vormt het zwaartepunt van de Myanmarese economie. Landbouw, veeteelt, visserij en bosbouw zijn goed voor 40-50% van het bbp en ongeveer 70% van de bevolking van Myanmar put er zijn inkomen uit. De belangrijkste geëxporteerde landbouwproducten zijn bonen en peulvruchten, rijst, hout en visserijproducten. Ook de mijnbouw-, olie-, gas- en energiesectoren hebben een groot aandeel in de export. De productie- en dienstensectoren zijn onontgonnen terrein. De informele economie is erg groot en is onder meer actief in de valutahandel, het onderwijs en de grondstoffenhandel. Niet-geregistreerde grensoverschrijdende handel is heel gebruikelijk aan alle grenzen van Myanmar.

De potentiële sterke punten van de Myanmarese markt zijn:

  1. toegang tot 40% van de wereldbevolking in de buurlanden;
  2. bewezen landbouwcapaciteit;
  3. groeiende vraag naar producten, apparaten en diensten door buitenlandse investeringen en een groeiende middenklasse;
  4. aanhoudende forse economische groei en positieve prognoses.

In 2019 exporteerde Myanmar voor USD 19 miljard USD en importeerde het voor USD 25,1 miljard. De belangrijkste exportproducten zijn minerale brandstof, waaronder olie, kleding, gebreide of gehaakte kleding, ertsen en granen. De belangrijkste importproducten zijn minerale brandstoffen, waaronder olie, elektrische machines, machines, waaronder computers, voertuigen, ijzer en staal. De belangrijkste exportbestemmingen van Myanmar zijn China, Thailand, Japan, India en Duitsland en de belangrijkste importlanden zijn China, Singapore, Thailand, India en Maleisië.

Vanwege het hoge potentieel kon het land aanzienlijke buitenlandse investeringen aantrekken. De vier grootste sectoren die veelbelovend zijn voor buitenlandse investeringen zijn: transport en communicatie (aandeel van 22% van de toegestane directe buitenlandse investeringen vanaf 2012-2019), olie en gas (aandeel van 20%), veeteelt en visserij (aandeel van 20%) en maakindustrie (aandeel van 15%). De meeste van de in 2014-2015 en 2015-2016 goedgekeurde DBI's gingen naar olie- en gasprojecten.

Tabel 1: Jaarlijks toegestane instroom aan BDI 2010-2019 (in miljarden USD)

Bron:     Directorate of Investment and Company Administration

Speciale economische zones

Myanmar telt drie speciale economische zones (SEZ's): Thilawa SEZ bij Yangon, Kyaukphyu SEZ in het westen en Dawei SEZ in het zuiden.

Thilawa SEZ

Thilawa SEZ heeft een oppervlakte van 2.400 hectare en ligt 23 km ten zuidoosten van Yangon, de grootste handelsstad van Myanmar. Deze SEZ in Myanmar beantwoordt aan internationale normen. Ze werd ontwikkeld door de Myanmarees-Japanse joint venture 'Mynamar Japan Thilawa Development Limited'. De regering van Myanmar heeft via het Thilawa SEZ Management Committee (TSEZMC) een belang van 10%, net als de Japanse overheid. Die heeft via het Japan International Cooperation Agency (JICA) ook 10% in handen. Een Myanmarees privéconsortium heeft een belang van 41% via de Myanmar Thilawa SEZ Holdings Public Limited en een Japans privéconsortium heeft een belang van 29% via MMS Thilawa Development Co., Ltd.

www.myanmarthilawa.gov.mm

Kyauk Phyu SEZ

Kyauk Phyu SEZ ligt in het westen van de staat Rakhine. De eerste fase omvat de ontwikkeling van 100 hectare industriepark en een diepzeehaven met een overslagcapaciteit van 80.000
20 voet-containers (TEU's). Veel lokale en internationale ontwikkelaars zijn geïnteresseerd in de SEZ om er een diepzeehaven, een industriepark en een geïntegreerd woongebied te ontwikkelen. In oktober 2016 werd het Kyauk Phyu SEZ Management Committee (KSEZMC) opgericht. Dat voert onderhandelingen met het CITIC Consortium dat na een internationale aanbesteding de opdracht kreeg toegewezen om deze SEZ te ontwikkelen.

www.kpsez.org

Dawei SEZ

Dawei SEZ ligt in de zuidelijke regio Tanintharyi. In een eerste fase worden in Dawei SEZ een tweebaansweg (138 km), een werf voor schepen van 15.000-40.000 ton, een industriezone voor arbeidsintensieve industrieën, een elektriciteitscentrale, woongebouwen en een watervoorzieningssysteem aangelegd. Er zijn ook plannen voor een nieuwe snelweg tussen Dawei SEZ en de Thaise provincie Kanchaburi, evenals voor een spoorweg en verbindingen met olie- en gaspijpleidingen.

www.daweisez.gov.mm

Economische vooruitzichten

Myanmar was vijftig jaar lang een geïsoleerd land. Nadat het in 2011 zijn grenzen openstelde, ontpopte het zich tot een van de snelst groeiende economieën in Azië. Het land evolueert geleidelijk van een centrale planeconomie naar een open markteconomie. De overheid gaf de aanzet voor ingrijpende economische, sociale en bestuurlijke hervormingen. Tussen 2012 en 2015 groeide de economie met 7,9% (Aziatische Ontwikkelingsbank-ADB). Volgens de gegevens van de Wereldbank bedroeg het bbp van het land 6,4% in 2017, 6,75% in 2018 en 2,88% in 2019. Internationale experts en rapporten verwachten in 2020/2021 een herstel, op voorwaarde dat de risico's verder afnemen. De armoedecijfers zullen op korte termijn toenemen en zeker tot het financieel jaar 2022/2023 boven hun niveau van voor de crisis blijven, als het pessimistische scenario bewaarheid wordt.

Economische impact van de COVID-19 pandemie

De COVID-19-crisis veroorzaakt een algehele vertraging van de economie van Myanmar en van de landen die ermee samenwerken. In 2020 daalde het bbp van Myanmar volgens het rapport van de Wereldbank met ongeveer 2-3% als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Geannuleerde evenementen en vakbeurzen, geannuleerde bestellingen van klanten, toerismeprojecten, betalingsachterstand en uitgestelde financiële transacties, verstoringen van de logistiek en supply chain, tekorten aan grondstoffen en apparatuur, buitenlandse werknemers die het land verlaten … Het zijn uitzonderlijke feiten die gevolgen hebben voor de handel. Volgens de Kamers van Koophandel en Industrie van de Union Myanmar Federation zijn toerisme, Cut-Make-Package (CMP) en kmo's het zwaarst getroffen. Volgens de enquête van Eurocham onder enkele Europese bedrijven in Myanmar beweert meer dan 60% van de respondenten dat ze aanzienlijk of matig zijn getroffen. Kleine en middelgrote ondernemingen zijn het zwaarst getroffen, gevolgd door de autosector, FMCG (fast moving consumer goods), de detailhandel en de maakindustrie. Bovendien is de wisselkoers ook volatiel geworden. De regering van Myanmar lanceerde daarom het COVID-19 Economic Relief Plan (CERP). Het omvat 7 doelstellingen, 10 strategieën, 36 actieplannen en 76 acties, inclusief maatregelen om bijstand te verlenen en een veerkrachtig herstel op gang te brengen. Het gaat onder andere om belastingverlaging, krediet voor bedrijven, voedsel en contant geld voor huishoudens en beleidsmaatregelen om handel en investeringen te stimuleren. In het kader van het CERP verhoogde de regering het leenbedrag van MKK 200 miljard (129 miljoen euro) tot MKK 500 miljard (323 miljoen euro). Het is de bedoeling om dit bedrag voor eind 2020 uit te keren. In maart 2020 hadden al meer dan 2.000 kmo's een lening met lage rente ontvangen.

Troeven van Myanmar

  • toegang tot 40% van de wereldbevolking in de buurlanden;
  • bewezen landbouwcapaciteit;
  • groeiende vraag naar producten, apparaten en diensten door buitenlandse investeringen en een groeiende middenklasse;
  • aanhoudende forse economische groei en positieve prognoses.

Kansen in Myanmar

Tientallen jaren lang werd er niet of nauwelijks geïnvesteerd in Myanmar. Voor buitenlandse ondernemingen liggen de kansen in heel wat sectoren voor het grijpen. Myanmar hanteert fiscale stimuli om buitenlandse investeringen in bepaalde sectoren aan te moedigen: landbouw, maakindustrie, diensten en toerisme. Het zet vooral in op investeringen in bepaalde regio's waar nieuwe activiteiten en nieuwe banen van cruciaal belang zijn.

Vlaamse bedrijven vinden er veel interessante sectoren om met hun producten en merken hun stempel op de markt te drukken, zoals gezondheidszorg, landbouw en veehouderij, infrastructuur en ICT, en levensmiddelen en dranken. De pandemie in 2019 en 2020 biedt ook een aantal kansen. Zo blijkt de landbouwsector veerkrachtiger te zijn met een groei die minder vertraagt dan in andere sectoren (tot 0,7%). De goede resultaten met de teelt van gewassen compenseren de slechtere resultaten van vee- en visserijsector. ICT boomt dankzij telewerk en e-commerce tijdens de coronacrisis. E-commerce neemt vooral toe in sectoren zoals maaltijdservices, onlinehandel en mobiele betalingen, omdat mensen tijdens de pandemie hun sociale contacten proberen te beperken. De sector is ook een van de prioriteiten in het relanceplan van de Myanmarese regering.

Uitdagingen in Myanmar

Ondanks de kansen blijft dit een uitdagende markt. Bedrijven moeten zich bewust zijn van de risico's van zakendoen in Myanmar. Enkele veelvoorkomende uitdagingen waar buitenlandse bedrijven mee te maken hebben, zijn beleidsvorming, rechtszekerheid, het financiële systeem, de infrastructuur en de capaciteiten van lokaal personeel. De nood aan een degelijke infrastructuur blijft een van de grootste uitdagingen voor buitenlandse ondernemingen die in Myanmar een bedrijf willen oprichten of uitbreiden. Het ontbreekt zowel aan harde als aan zachte infrastructuurelementen zoals een stabiele en betrouwbare elektriciteitsvoorziening, goede wegeninfrastructuur, financiële diensten en betalingssystemen en geschoolde arbeidskrachten. Bovendien is de wetgeving in Myanmar nog in volle evolutie. Verschillende wetten die de bedrijfsactiviteiten in het land regelen, zijn verouderd en belangrijke wetten zijn nog niet nog niet omgezet in bijbehorende voorschriften en gedetailleerde regels.

Als gevolg van de COVID 19-pandemie in 2019-2020 zal de economische groei in Myanmar in een basisscenario naar verwachting dalen van 6,8% in 2018/2019 naar 0,5% in 2019/2020. Kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's) zullen duidelijk het ergste worden getroffen. Volgens het rapport van de Wereldbank zag meer dan 85% van de familiebedrijven en kmo's in de maanden tot juni geen herstel als gevolg van COVID-19. 34% van de respondenten antwoordde dat het herstel van de effecten van COVID-19 zal afhangen van hoe de toeleveringsketen in alle bedrijfstakken zal reageren. 51% van de respondenten verwacht een herstel binnen 6 maanden. Bovendien zei de Confederation of Trade Unions of Myanmar (CTUM) dat in maart 2020 16 fabrieken in Myanmar zijn gesloten. Wellicht zullen nog meer fabrieken de deuren moeten sluiten door de COVID-19-pandemie.

Uit de resultaten van een telefonische enquête door The Asia Foundation bleek dat bedrijven tijdens de pandemie gemiddeld 16% van hun werknemers hebben ontslagen en dat ongeveer 64% van de bedrijven cashflowproblemen verwacht. Het aantal bedrijven dat een lening heeft afgesloten, was gestegen van 25% voor de pandemie naar 51% nu. Ook zal het langer duren voor ze weer winst maken, zelfs als de activiteiten weer een normaal peil bereiken. Dit heeft te maken met de dalende vraag van de consumenten.

Ook het klimaat en het weer vormen een uitdaging. Myanmar is een van 's werelds meest rampgevoelige landen. Het is blootgesteld aan meerdere gevaren zoals overstromingen, cyclonen, aardbevingen, aardverschuivingen en droogte. Samen met Puerto Rico en Honduras is het een van de drie landen die in de jaren 1999 tot 2018 het meest door de klimaatverandering zijn getroffen volgens de Global Climate Risk Index 2020. In de INFORM Index for Risk Management staat het op plaats 19 (van 191 landen).

Meer informatie

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Myanmar