U bent hier

Zakendoen in Mozambique

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

U kan de Mozambikaanse markt rechtstreeks bewerken, maar het zal wat moeilijker zijn de juiste potentiële partners te identifiëren.

Een eerste aanzet kan gegeven worden door te kijken op volgende sites:

Let wel: er wordt Portugees gesproken! 

Via een tussenpersoon

Afhankelijk van het product, zal u met lokale tussenpersonen moeten/kunnen werken. 
Vele Zuid-Afrikaanse bedrijven - inclusief agenten/distributeurs - bevinden zich echter ook in ofwel Maputo ofwel beleveren zij vanuit Zuid-Afrika (35% van alle in Mozambique ingevoerde producten zijn afkomstig van Zuid-Afrika).

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Als investeringen worden overwogen, kan best de Mozambican Board of Investments' website worden geraadpleegd.

Onze Vlaamse Economische Vertegenwoordiger in Johannesburg nam eind 2015 deel aan een "Invest in Mozambique"-seminarie in Maputo, en kon daarbij de hand leggen op een interessante, gedetailleerde en up-to-date presentatie van het 'Mozambique Investment Promotion Centre (CPI)'.  Thema's die daarbij aan bod komen zijn o.m.:

  • algemene informatie en cijfermateriaal
  • investerings- en ondernemersklimaat (incl. informatie over hoe/waar opzetten; hoe licenties/vergunningen te bemachtigen; invoerwetgevingen; belastingen; incentives e.d.)
  • voornaamste investeringsmogelijkheden
  • taxatie
  • ...

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

In Mozambique zijn het gebruik van een (I)LC of een "Bank Guaranteed Letter of Credit" standaard.

Tips bij het zakendoen

Mozambikanen hanteren een Westerse zakencultuur zoals een handdruk of het overhandigen van naamkaartjes. Het zakenklimaat is er eerder informeel en de kleding is aangepast aan het warme, subtropische klimaat.

Punctualiteit wordt gewaardeerd, maar 'met de deur in huis vallen' wordt als onbeleefd ervaren. Begin met 'small talk'!

Maak uw afspraken goed op voorhand, maar wees zelf niet verrast als uw gesprekspartner niet (tijdig) opdaagt.

De zakentaal is (liefst) Portugees, maar het Engels kan - zeker in Maputo - ook worden gebruikt.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mozambique