U bent hier

Nieuws

De situatie in Mozambique is sinds augustus substantieel veranderd. Het aantal positieve gevallen is gestegen tot 1946, de hoogste piek tot op heden. Het epicentrum van de pandemie is verplaatst naar de stad Maputo en de provincie Maputo. In de stad Pemba in de noordelijke provincie Cabo Delgrado is er een nieuw testcentrum ingericht.

Gedurende een tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om het virus tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Ondanks zijn enorme omvang vertegenwoordigt Afrika maar een klein deel van de wereldhandel. De uitvoer is nog altijd grotendeels gebaseerd op grondstoffen en omvat olie, steenkool, ijzererts, ferrochroom, edele metalen, cacao, palmolie en hout. Toch beginnen de grotere Afrikaanse economieën hun traditionele grondstoffenfocus te verleggen. Dit uitstekende en erg gedetailleerde rapport van PwC geeft belangrijke inzichten in de ontwikkelings- en investeringsmogelijkheden in de havens van Sub-Sahara-Afrika.

80% van de Afrikaanse buitenlandse handel verloopt via de havens, waardoor deze sector cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van het continent. Lees meer over deze sector in volle expansie. 

De haven van Maputo, de hoofdstad van Mozambique, kan na een intensief baggerprogramma, nu ook de grootste zeeschepen ontvangen. Tot nu toe moesten dit soort schepen naar Zuid-Afrikaanse havens uitwijken.

Het voorbije jaar was hard voor Mozambique, met een verminderde economische activiteit, voornamelijk te wijten aan lage prijzen voor commodities. Terzelfder tijd heerste er doorheen Zuidelijk Afrika een enorme droogte en flakkerden de gewapende conflicten in Mozambique weer op. En dan was er nog de fall-out van de ontdekking van 1,4 miljard USD aan verborgen staatsschulden, wat het vertrouwen in het land erg geschaad heeft.

Mozambique ligt uiterst gunstig tussen Zuidelijk Afrika en Oost-Afrika: 25 miljoen inwoners, een kustlijn van 2.700 km en een potentiële markt van 250 miljoen inwoners. Met deze en een reeks andere troeven promoot de overheid haar land bij potentiële buitenlandse investeerders.