U bent hier

Zakendoen in Montenegro

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

De markt is vrij sterk gesegmenteerd, hierdoor is het moeilijk om de markt zelf te bewerken. Het is aangewezen om de zoektocht te beginnen in Podgorica, aangezien dit het economisch centrum is van het land. Engels is vrij goed gekend aangezien dit de eerste buitenlandse taal is waarmee kinderen in contact komen op school. Dit maakt het zakendoen gemakkelijker.

Via een tussenpersoon

In Montenegro wordt meestal gewerkt met distributeurs en agenten die zorgen voor de invoer en aanpassing aan de lokale wetgeving, onder andere inzake etikettering en verkoop aan supermarkten en aan de detailhandel.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

De bedrijfsbelasting in Montenegro bedraagt slechts 9%, dit is de laagste van de regio.
Hiernaast gaat een bedrijf opstarten in Montenegro vrij vlot. Er moeten nog steeds veel documenten worden ingevuld maar op 10 dagen tijd kan u er een onderneming opstarten, wat naar regionale maatstaven zeer snel is. De investeringspromotiedienst van Montenegro, MIPA, kan u bijstaan (http://www.mipa.co.me).

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Aangezien de markt erg gesegmenteerd is en niet elk bedrijf een duidelijke website heeft, is het belangrijk dat u ter plaatse prospectie uitvoert. Deze prospectie begint u het best in de grootste stad van het land, Podgorica, aangezien hier het economisch centrum ligt.

Het is belangrijk om een vertrouwensrelatie met de zakenpartner op te bouwen. volgende adviezen kunnen gevolgd worden:

  • persoonlijk ter plaatse kennismaken, een professionele, zelfs vriendschappelijke relatie opbouwen, de gebouwen en het personeel van de partner bezoeken om zijn verkoopteam in te schatten
  • zijn financiĆ«le situatie en zijn reputatie natrekken via het handelsregister en/of een lokale zakenadvocaat
  • hem regelmatig contacteren en bezoeken na de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst om blijk te geven van uw steun en vertrouwen en om te controleren of hij de overeenkomst correct uitvoert. Montenegrijnen hechten veel belang aan persoonlijk contact. U vermijdt best om enkel per e-mail te communiceren en te vaak van contactpersoon binnen uw bedrijf te veranderen.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Liquiditeit kan een probleem vormen. Voorafbetaling of door een buitenlandse bank geconfirmeerde kredietbrieven wordt in vele gevallen aangeraden. De meest gebruikte betaalwijze is de SWIFT-overschrijving. Internationale transacties gebeuren via banktransfer.

Tips bij het zakendoen

Persoonlijk contact opbouwen is belangrijk om een vertrouwensband te creƫren. Neem hier de tijd voor want het wordt erg gewaardeerd.

Vermijd gesprekken over religie en politiek.

Laat u voor contractbesprekingen bijstaan door een lokale advocaat om misverstanden te vermijden

Montenegrijnen verheffen nogal graag de stem, dit komt ook tot uiting tijdens zakelijke gesprekken.

De onderhandelingen kunnen hard verlopen. Wees voorbereid op een zakenpartner die het maximum uit de kan gaat proberen halen tijdens het bespreken van een deal.

Herbevestig uw afspraken, zowel wat tijd als plaats betreft. Kom zelf op tijd, maar wees niet verrast als uw gesprekspartner met enige vertraging aankomt.

Uw gesprekspartner is niet noodzakelijk de beslissingnemer binnen het bedrijf. Wees hierop voorbereid.

Duurzaam internationaal ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen als concept is bekend in Montenegro. Aan het begin van het decennium was het ministerie van Duurzame Ontwikkeling en Toerisme betrokken bij de uitvoering van het project "Fostering Dialogue & Partnership for sustainable development between the Government and the Business Sector". Een aantal grote bedrijven en organisaties heeft een eigen CSR-beleid ontwikkeld.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Montenegro