U bent hier

Montenegro in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Montenegro
Hoofdstad
Podgorica (136.473 inwoners)
Oppervlakte
13.812 km² (= 0,5 x België)
Aantal inwoners
621.800
Staatshoofd
President Milo Đukanović
Regeringsleider
Premier Dritan Abazović
Taal
Montenegrijns
Munt
EUR
Belangrijke steden
Niksic (58.212 inwoners), Pljevlja (21.377 inwoners) en Bijelo Polje (15.883 inwoners)
Meer weten
mipa.co.me/

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
5 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
7.695 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

Montenegro, een land gelegen in de Balkanregio, ligt aan de Adriatische Zee recht tegenover Italië. Met een bevolking van slechts ongeveer 650.000 heeft het land een open economie opgebouwd en is het kandidaat om toe te treden tot de EU. De toetreding wordt verwacht in 2025, net als voor andere landen in de westelijke Balkanregio. In het laatste rapport van de Europese Commissie werd vooral het belang van macro-economische stabiliteit benadrukt. Hierbij werd de klemtoon gelegd op de begrotingstekorten - de hoogste van de regio - die in combinatie met de hoge werkloosheid zorgwekkend zijn. Als reactie hierop heeft de overheid een begrotingsconsolidatieprogramma opgestart. Dit loonde al aangezien de tewerkstelling en de lonen stegen, en vervolgens ook de consumptie toenam.

Verwacht wordt dat de economie van Montenegro jaarlijks zal groeien met 2.5% gedurende de periode 2018-2020 dankzij overheidsinvesteringen en gezinsconsumptie. De groei zal vertragen naarmate de aanleg van de nieuwe snelweg (totale kost ervan is 2 biljoen euro) van de stad Bar naar Servië afgerond wordt, maar in 2018 blijft de groei sterk. Montengro kent een grote importafhankelijkheid wat de stabiliteit van de huidige economische groei ondermijnt. De Europese Bank voor Wederopbouw & Ontwikkeling voorspelt voor 2019 een bbp-groei van 2,8%.

De inflatie zal gedurende de periode 2018-2019 om en bij de 2,5% bedragen, Deze stijging is te wijten aan een btw-verhoging van 19% naar 21%. Doormiddel van deze verhoging  hoopt de overheid het begrotingstekort terug te dringen tot 3,2% en in 2020 zelfs een overschot te boeken.

Er hebben tot dusver al bedrijven uit meer dan 100 landen geïnvesteerd in Montenegro. De belangrijkste exportbestemmingen van Montenegro zijn Servië, Hongarije, Pakistan, Bosnië-Herzegovina en Italië. De belangrijkste leveranciers zijn Servië, China, Duitsland, Italië en Kroatië.

De export van Montenegro wordt gedomineerd door metalen en minerale producten gevolgd door plantaardige producten. De import is meer divers. Hierin vertegenwoordigen machines het grootste aandeel. Voeding en transportmiddelen vervolledigen de top drie.

De positieve economische vooruitzichten zijn onderhevig aan een aantal risico's. Indien bij de voltooiing van de snelweg van Bar naar Boljare in 2019 de productiviteit stijgt en Montenegro nieuwe investeringen kan aantrekken, lijkt de toekomst positief voor het land.

Het verminderen van de werkloosheid, in het bijzonder deze van jongeren, het op korte termijn terugdringen van de armoede, het beperken van de sociale gevolgen van de begrotingsconsolidatie en het vergemakkelijken van arbeidsparticipatie staan op de agenda voor deze en de volgende regering.

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Montenegro