U bent hier

Zakendoen in Moldavië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).

Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.

Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.

Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.

Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Als u wil zakendoen in een markt in expansie zoals die van Moldavië, dan hebt u de steun nodig van professionals die niet alleen de Moldavische markt goed kennen maar ook internationale handelservaring hebben. Een kennismaking via een derde partij of een zakenpartner opent bijgevolg heel wat deuren. Een goed netwerk uitbouwen en contacten onderhouden is heel belangrijk. Eens het contact is gelegd kunnen de gesprekken plaatsvinden in een ontspannen en eerder informele sfeer.  

Marktaanpak

Digitale communicatiekanalen 

Zoom werd het meest populaire instrument voor online communicatie, conferenties en evenementen.

Facebook, Whatsapp, Instagram zijn populaire sociale netwerken om de communicatie te vergemakkelijken, informatie te delen en reclameboodschappen te plaatsen

Rechtstreeks

Hoewel Moldavië de laatste jaren een aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de hervorming van haar ondernemingsklimaat, is het nog steeds niet gemakkelijk om de markt rechtstreeks te benaderen. Rechtsonzekerheid, corruptie en bureaucratie zijn problemen waar nog steeds rekening mee moet worden gehouden.

Via een tussenpersoon

Een lokale partner hebben die het ondernemingsklimaat kent en goede plaatselijke contacten heeft, kan van onschatbare waarde zijn. Een persoonlijk contact op regelmatige basis is belangrijk in het zakendoen en zal gewaardeerd worden. Ook al hebt u een uitstekende persoonlijke relatie met uw partner, toch is het aan te raden om elke afspraak ook schriftelijk vast te leggen.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Volgende zakelijke rechtsvormen kunnen momenteel in Moldavië opgericht worden:

  • Vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (SRL/LLC): komt het meest voor
  • Vennootschap op aandelen (SA/JSC)
  • Algemeen Samenwerkingsverband
  • Beperkt Samenwerkingsverband
  • Coöperatieven

Hoe vindt en screent u uw partner of klant?

Een bezoek brengen aan een vakbeurs kan een goede manier zijn om een eerste indruk te krijgen van de markt, de contactpersonen of te promoten producten. De meeste beurzen worden georganiseerd in Chisinau. Meer informatie over de vakbeurzen in Moldavië vindt u op http://en.moldexpo.md/

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's?

De meest voorkomende betalingsmethoden:

  1. cash (het belangrijkste betaalinstrument onder personen)
  2. betaling via bankoverschrijving (het belangrijkste betaalinstrument onder juridische entiteiten)
  3. betaling met kredietkaart (vaak geaccepteerd in Chisinau, maar zelden in de rest van het land)

Beperkt betalingsrisico:

  • voorafbetaling
  • L/C; kredietverzekering (ook mogelijk, maar minder voorkomend)

Tips bij het zakendoen

Het is  belangrijk oogcontact te houden tijdens een kennismaking en voor zo lang als u wordt aangesproken. De formele business etiquette geldt tijdens Moldavische zakelijke bijeenkomsten, elegante kleding is vereist. Jeans en minder informele kledij zijn meestal niet geschikt tijdens business meetings. Titels zijn belangrijk en het is best om mensen direct aan te spreken met mijnheer, mevrouw of juffrouw, gevolgd door de achternaam. U mag met de voornaam aanspreken nadat u hiertoe uitgenodigd wordt, daarna kan u hetzelfde doen. Wanneer u uitgenodigd wordt bij iemand thuis voor een maaltijd, brengt u meestal wijn of chocolade mee. Praat niet over politiek, aangezien dit een gevoelig onderwerp is in Moldavië en Trans-Dnjestrië. Hoffelijkheid is belangrijk, u zal worden aanzien als een onbeleefde vreemdeling als u de deur niet opent voor vrouwen. Roken in particuliere woningen is een ongewone praktijk, zowel de gastheer als de gasten gaan meestal buiten of op het balkon om te roken.

Meer weten: http://www.everyculture.com/Ma-Ni/Moldova.html#ixzz3ibVP9pDy

Duurzaam Internationaal Ondernemen

In Moldavië is maatschappelijk verantwoord ondernemerschap gebruikelijk bij multinationals en, in mindere mate, bij lokale bedrijven. De praktijk en de opvolging van MVO in Moldavië bevinden zich nog in een beginstadium en zijn beperkt tot een aantal sectoren. Met de steun van het VN-Ontwikkelingsprogramma werd in Moldavië in 2006 het Globaal Compact Netwerk opgericht, bestaande uit 16 ondernemingen (Moldcell, Union Fenosa, Milestii Mici, Endava, SunCommunications, Vitanta, Bioprotect, Tatrabis, Rompetrol, Acorex-Wine, Covoare-Ungheni, Orange, Arhiconi-Grup, Moldova-Agroindbank, Millenium Group, Global Phoning Company). 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Moldavië