U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Textiel

De textielindustrie wordt beschouwd als de belangrijkste katalysator van de Mauritiaanse industriële revolutie. De Mauritiaanse textielindustrie heeft de afgelopen vier decennia de structurele transformatie van de Mauritiaanse economie gerund. Deze sector fungeerde als motor van economische groei, trok buitenlandse directe investeringen (BDI) uit verschillende landen aan, creëerde nieuwe werkgelegenheid en versterkte de industriële basis van de economie. De textielindustrie in Mauritius heeft een lange weg afgelegd, van een basisproducent naar een verticaal geïntegreerde leverancier, ook van designkleding. Tegenwoordig exporteert Mauritius naar de belangrijkste markten van de wereld, namelijk Europa, de VS en Zuid-Afrika.

De lokale textielindustrie evolueerde van een basisproducent in de jaren '70 naar een verticaal geïntegreerde leverancier van designkleding met hoge toegevoegde waarde. Ze zijn voorbereid op de uitdagingen van een geliberaliseerde markt door flexibele oplossingen aan te bieden die zijn aangepast aan de exacte behoeften en vereisten van kopers van over de hele wereld. Het lokale textiellandschap bestaat uit een gediversifieerd aantal fabrikanten die in staat zijn om in de behoeften van een breed spectrum van kopers te voorzien met een verscheidenheid aan opties zoals prijspunten, volumes en runs.

Sommige vooraanstaande ondernemersfabrikanten hebben voldoende expertise opgebouwd om te investeren in extra productie-eenheden in de omringende landen, waarbij ze kennis overdragen aan landen met relatief lage arbeidskosten, terwijl ze flexibel zijn voor hun klanten, één van de basisvoorwaarden in de 'pret-à-porter'-markt.

De efficiëntie, expertise en wendbaarheid van de sector hebben bijgedragen aan het positioneren van Mauritius als een excellente textielhub in Zuid- en Oost-Afrika, waardoor dit succesverhaal een bedrijfsmodel is dat momenteel in heel Afrika wordt gebenchmarkt. De Mauritiaanse fabrikanten hebben de mogelijkheid om een ​​breed scala aan textielproducten te leveren tegen verschillende prijsklassen, met de nadruk op kwaliteit. Alle soorten confectie zijn beschikbaar: t-shirts, lingerie en loungewear, overhemden, sportkleding, broeken en denim, kinderkleding, truien, uniformen en strandkleding.

Toerisme

Toerisme is een belangrijk onderdeel van de Mauritiaanse economie, de sector staat onder toezicht van het ministerie van Toerisme en Vrije TijdTPA (Mauritius Tourism Promotion Authority) is het agentschap dat het eiland promoot door middel van reclamecampagnes, deelname aan toeristische beurzen .... Wat toeristen het meest waarderen zijn de natuurlijke omgeving, de culturele diversiteit, het tropisch klimaat en uiteraard de exotische stranden.

De toeristenindustrie is de afgelopen jaren opmerkelijk gegroeid. Tussen 2012 en 2016 is het aantal toeristen dat Mauritius jaarlijks bezoekt met ongeveer een derde toegenomen tot bijna 1,3 miljoen. De meeste toeristen zijn Frans, maar Mauritius wordt ook steeds populairder bij Duitse toeristen. De inwoners profiteren aanzienlijk van deze positieve trend. Toerisme is nu goed voor één op de vier banen en geeft werk aan ongeveer 135.000 mensen en hun gezinnen.

Landbouw

Landbouw is al decennialang het fundament van de Mauritius-economie. Beginnend met een monocultuur (suiker), is het nu volledig gediversifieerd met meer dan 711 verschillende producten die lokaal worden geproduceerd en geëxporteerd. Hoewel de industriële basis van Mauritius aanzienlijk is verbreed, blijft de landbouw- en agro-verwerkende sector een vitale pijler van de economie, aangezien suikerrietvelden het landschap van het eiland blijven domineren. In gelijke trend met de industriële ontwikkeling van het land heeft deze sector een aanzienlijke modernisering, transformatie en diversificatie ondergaan. Zo is de suikerindustrie getransformeerd tot de suikerrietindustrie met productie van geraffineerde en speciale suikers, alcohol en rum. De tuinbouw heeeft een hoge toegevoegde waarde, i.e. groenten en fruit en een veelvoud aan bewerkte voedingsmiddelen worden nu lokaal geproduceerd. De sector voorziet al jaren in de behoeften van de bevolking.  

De zelfvoorziening bedraagt ​​echter slechts 23% van de totale vraag (door het grote aantal toeristen). Tegenwoordig vertegenwoordigt de sector 3,5% van de nationale economie, met suikerrietteelt en suikerproductie als belangrijkste activiteiten.

In haar streven om de afhankelijkheid van voedselimport te verminderen, en de inkomsten en exportopbrengsten te verhogen, moedigt de regering actief de landbouw- en agro-industriële ontwikkeling aan met begrotingsmaatregelen ter bevordering van de bio-landbouw en de productie van duurdere producten zoals nutraceuticals. Om de export van verschillende in Mauritius geteelde landbouwproducten te bevorderen en de levering van producten in termen van snelheid naar de Europese markt te verbeteren, heeft de regering bovendien nog een subsidie van niet minder dan 40% op luchtvrachtkosten ingevoerd voor de export van fruit, bloemen, groenten en gekoelde vis.

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg van Mauritius is getransformeerd naar een geïntegreerd model dat wordt ondersteund door moderne medische voorzieningen en hoogwaardige activiteiten zoals hightech geneeskunde, medisch toerisme, medisch onderwijs en welzijn. De sector verschuift en profileert zich nu als beste bestemming voor medisch toerisme in Afrika, dit in concurrentie met Zuid-Afrika.

Mauritius, met zijn ultramoderne medische faciliteiten en hooggekwalificeerd personeel, positioneert zich nu als betaalbaar medisch centrum van zowel binnenlandse als internationale patiënten. De aanwezigheid van wereldwijde spelers in de gezondheidszorg consolideert in toenemende mate de positie van Mauritius als een concurrerende hightech medische hub.  

Opportuniteiten:

Vooral producten die nodig zijn voor:

 • wellness- en kuuroorden,
 • woon- en verpleeghuizen,
 • medische laboratoria en diagnosecentra.

ICT-sector

De ICT- en BPO (Business Process Outsourcing) -industrie vertegenwoordigt een belangrijke motor van de Mauritiaanse economie met een bbp-bijdrage van 5,7% voor 2018 en biedt werk aan ongeveer 24.000 mensen. Met zo'n 800 op ICT-BPO-gebaseerde bedrijven heeft het land een van de rijkste technologie-ecosystemen in Afrika dat gedijt op innovatie en samenwerking tussen sectoren. De branche is levendig, variërend van startups tot multinationals in verschillende segmenten zoals e-commerce, digitale services, supportdesk en ontwikkeling van IT-applicaties.

Naast het aanbieden van tweetalige vaardigheden (Frans, Engels) voor Britse/Europese bedrijven, heeft Mauritius laten zien dat het in staat is een aantrekkelijk alternatief te bieden voor de 'non-voice'- en IT-behoeften van multinationals. Wereldwijde spelers zoals Accenture, Ceridian, Convergys, Huawei, Orange Business Services en Allianz hebben onder meer hun activiteiten in Mauritius gevestigd vanwege de mogelijkheid om wereldwijde klanten te bedienen met hoogwaardige, innovatieve oplossingen.

Er bestaan ​​momenteel zakelijke kansen in de volgende segmenten:

 • BPO-diensten (Non-Voice) - Back Office diensten: Loonadministratie, Financiele diensten & Accounting Outsourcing, Legal Process Outsourcing;
 • uitbesteding van informatietechnologie: softwareontwikkeling, ontwikkeling van mobiele apps, webontwikkeling, e-commerce, multimedia toepassingen;
 • IT-diensten:  Datacenter beheer, back-up services, IT training & consultancy;
 • digitale services: E-commerce / E-betaling, productie van digitale content, toepassingen voor e-learning en online trainingssysteem, animatie, mobiele games;
 • een veelvoud van Incubatorprogramma's (met privépartners) en met verschillende overheidssubsidies;
 • ontwikkeling van nieuwe digitale technologieen: Analytics en Big Data Cloud diensten, Financiële Technologie (FinTech); Internet of Things (IoT); Cybersecurity; Blockchain; AI (Artificiële intelligentie), VR & VAR (Virtual reality & Virtual Augmented Reality).

Hernieuwbare energie

Mauritius heeft verschillende soorten projecten voor hernieuwbare energie. Daarom schrijft de nationale elektriciteitsmaatschappij CEB (Centrale Elektriciteitsraad - verantwoordelijk voor productie en distributie van elektriciteit) regelmatig projecten uit voor hernieuwbare energie. Bovendien zijn er ook particuliere projecten waar men externe leveranciers nodig heeft. Meestal gaat het over hernieuwbare energieprojecten opgezet door bv. promotors van vastgoed of andere projecten. Dit heeft betrekking op de opwekking van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen door particuliere bedrijven die dan doorverkocht worden aan promotors voor derden of huurders van een vastgoedproject.

Opportuniteiten:

 • investeringen in energie-efficiëntieprojecten;
 • energiebeheer;
 • R&D & design van hernieuwbare energie.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mauritius