U bent hier

Mauritius in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Mauritius
Hoofdstad
Port Louis (135.000 inwoners)
Oppervlakte
2.040 km² (= 0,07 x België)
Aantal inwoners
1,7 miljoen
Staatshoofd
President Prithvirajsing Roopun
Regeringsleider
Premier Pravind Jugnauth
Taal
Creools, Bhojpuri, Frans
Munt
Muaritian Rupee (MUR) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
13 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
10.256 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De economie van Mauritius heeft de afgelopen jaren (2019) een lage maar gestage groei doorgemaakt van gemiddeld 3,8%. Het land behoort tot de meest dynamische economieën in Sub-Sahara-Afrika. De economische groei is naar schatting gestabiliseerd op 3,5% van het bbp in 2019, aangedreven door toerisme, financiële diensten, detailhandel en groothandel en IT-sectoren. De economie is momenteel afhankelijk van suiker, toerisme, textiel en kleding en financiële diensten, maar breidt uit naar visverwerking, informatie- en communicatietechnologie, onderwijs en hospitality en vastgoedontwikkeling. Landbouw en industrie zijn voor de economie minder belangrijk geworden. Diensten, met name toerisme, waren goed voor meer dan 70% van het bbp.

De Mauritiaanse regering is nog steeds eigenaar van nutsvoorzieningen en controleert de invoer van rijst, meel, aardolieproducten en cement. In zijn campagne voor sociale gelijkheid en armoedebestrijding had Mauritius aanzienlijke vooruitgang geboekt en presenteert het een voorbeeldig ontwikkelingsmodel. Mauritius wordt door de Wereldbank geclassificeerd als een land met een hoger middeninkomen en een hoge index voor menselijke ontwikkeling. Het eiland probeert binnen 10 jaar een land met een hoog inkomen te worden.

Impact coronavirus

Voor de pandemie waren de economische vooruitzichten gunstig. Nu wordt de terugval van de economie geschat op 7,5% (beste scenario) tot 11,5% (slechtste scenario). Privé-investeringen worden nu geschat op 10% van het bbp (voor de pandemie 15%). Het herstel van de economie is gepland in 2021 met een verwachte groei van 5,3% (basisscenario). Inflatie zou dan weer stijgen van 0,5% tot 4,5%, vooral als gevolg van de gedaalde koers van de Mauritius rupee (MUR) en de gestegen kosten van importgoederen. Door de crisis wordt het import- en exportdeficit van betalingen geschat op 7,6% van het bbp (voordien 5,7%). De ratio schuld/bbp zal verhogen van 65% naar 75% en dit als gevolg van alle stimulusmaatregelen van de overheid.

Nuttige websites

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mauritius