U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

De economie wordt traditioneel gedragen door 2 sectoren: mijnbouw en visserij.

Mijnbouw

Één van de belangrijkste industrieën in Mauritanië is de mijnbouw waarvan het aandeel in het bnp 12% bedraagt. In 2020 was de uitvoer van metalen goed voor bijna 64% van de totale inkomsten dankzij de forse stijging van de goudprijs en ijzerertsprijs.

In 2020 bereikte de jaarlijkse productie van ijzererts van het SNIM 12,5 miljoen ton. De inkomsten uit de uitvoer van ijzererts stegen datzelfde jaar met 25% (tot 38 miljard MRU). De productie van kopererts daalde in 2020 met 5,4% ten opzichte van 2019. Desalniettemin steeg de export van kopererts met 7,4% (tot 5,7 miljard MRU) in 2020. Tot slot steeg de export van goud (in 2019 zelfs met 45,7%) en de productie van goud bedroeg in 2020 454,1 duizend ounces.

Vlaamse bedrijven die werkzaam zijn in deze sector moeten waakzaam zijn en rekening houden met de veiligheidssituatie, slechte betalingen, enz. Corruptie, sociale verdeeldheid, armoede en spanningen tussen stammen zijn diep verankerd in de samenleving en leiden vaak tot onrust. Andere risico’s zijn het gebrek aan toegang tot COVID-19 vaccins waardoor het land wordt blootgesteld aan nieuwe golven van de pandemie en de veiligheidsrisico’s in de Sahel.

Meer informatie kan gevonden worden op:

Visserij

De visserijsector is een ook een essentiële sector voor de ontwikkeling van de Mauritaanse economie. De uitvoer van vis is ongeveer goed voor 19% van de inkomsten op de lopende rekening. Toch kreeg deze sector in 2020 een klap als gevolg van vervoersproblemen. Mauritanië bestaat voor 80% uit woestijn en is voor driekwart van zijn voedselbehoefte afhankelijk van import.

De Europese Unie en Mauritanië hebben op 28 juli 2021 de onderhandelingen over de vernieuwing van de bilaterale overeenkomst inzake duurzame visserij afgerond. Deze nieuwe overeenkomst komt in de plaats van de overeenkomst die sinds 2008 van kracht was. De nieuwe overeenkomst draagt bij tot een verantwoorde visserij en een duurzaam beheer van de visbestanden onder betere technische en operationele voorwaarden en met meer transparantie.

Meer informatie kan gevonden worden op:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mauritanië