U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Spreken over ‘kansrijke’ sectoren voor Mauritanië is op dit moment weinig opportuun gezien de economische toestand en de fragiele veiligheidssituatie van het land.

De economie wordt traditioneel gedragen door 2 sectoren: mijnbouw en visserij.

Mijnbouw

De mijnbouwsector is de motor van de economie en is goed voor 30% van het bbp. Mauritanië is de tweede Afrikaanse exporteur van ijzererts. Het land exporteert verder ook koper en goud.

Maar de sector wordt geconfronteerd met de duizelingwekkende val van de ijzerprijs. Het verlies aan inkomsten voor de staat is enorm: van 320 miljoen EUR in 2014 tot amper 60 miljoen EUR in 2015!

De prijsdaling heeft ook tot gevolg dat de 'Société Nationale Industrielle et Minière' (SNIM), voor 80% in handen van de staat, zijn investeringen moet verminderen en sommige projecten zelfs moet laten varen. Ook verschillende Canadese en Australische mijnholdings hebben hun investeringen on hold gezet.

Toch heeft de SNIM de ambitie om vanaf 2017 meer dan 16 miljoen ton te produceren en tegen 2025 zelfs 40 miljoen ton, waarmee ze zich bij de top 5 van het Afrikaanse continent zou hijsen.

Vlaamse bedrijven die werkzaam zijn in deze sector moeten dus zeer waakzaam zijn en rekening houden met de slechte economische toestand, de veiligheidssituatie, slechte betalingen, enz.

Visserij

De visserijsector is een sector die sterk gesteund wordt door de overheid en die instaat voor 20% van de totale export.

Op 10 juli 2015 werd het nieuwe visserijakkoord met de EU getekend, na lange onderhandelingen en een blokkade. Het visserijakkoord van de EU met Mauritanië (sinds 1987) is de belangrijkste (en duurste) visserijovereenkomst van de EU met een derde land. Het akkoord loopt over 4 jaar en laat Europese vissers toe te opereren in Mauritaanse wateren voor iets meer dan 280.000 ton/jaar. Er mogen garnalen, bodemvis, tonijn en kleine pelagische soorten gevangen worden. Toch mag nog altijd geen inktvis gevangen worden.

Voor dit akkoord zal Mauritanië per jaar 60 miljoen EUR ontvangen van Europa. De rederijen betalen zelf nog een bedrag (’fee’) voor wat ze daadwerkelijk vangen. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Mauritanië