U bent hier

Nieuws

Bijeenkomsten, openbaar vervoer, feesten... Verdere versoepelingen vanaf dinsdag 1 juni

Op 1 maart 2021 besliste Marokko om vluchten van en naar België tot nader order op te schorten. Het land wil met deze maatregel de verspreiding van nieuwe, besmettelijkere varianten weren. De noodtoestand is nog altijd van kracht in het hele land tot voorlopig 10 juni 2021 maar de avondklok werd iets ingekort. 

Maar er is ook goed nieuws!

Het regering heeft besloten de beperkende corona-maatregelen vanaf dinsdag 1 juni 2021 vervroegd te versoepelen.

Rekening houdend met de positieve resultaten die zijn geboekt in de strijd tegen Covid-19 en in de vaccinatiecampagne, is besloten tot versoepelingen, voornamelijk wat betreft bijeenkomsten, feesten zoals bruiloften, bioscopen en openbaar vervoer.

Bijeenkomsten en activiteiten in gesloten ruimtes voor minder dan 50 personen zijn weer toegestaan.
Ook bijeenkomsten en activiteiten in de open ruimte voor minder dan 100 personen worden toegelaten; bij overschrijding van deze aantallen is een vergunning van de lokale autoriteiten vereist.
Wat het openbaar vervoer betreft, is de maximale capaciteit verhoogd tot 75%.

Deze maatregelen omvatten ook de opening van theaters, bioscopen, culturele centra, bibliotheken, musea en monumenten met een aanwezigheidslimiet tot 50% van hun capaciteit.
Ze hebben ook betrekking op de hervatting van activiteiten in feestzalen en op bruiloften,  "op voorwaarde dat het aantal deelnemers niet groter is dan 100 personen".
Toegang tot stranden en zwembaden is ook weer toegestaan.

De Marokkaanse overheid kondigde op 20 maart de sanitaire noodsituatie af voor 1 maand. Ondertussen werd de noodtoestand al meerdere malen verlengd, momenteel tot 10 juli. Het land is daarbij opgedeeld in twee zones, waarbij de stedelijke agglomeraties van Tanger, Fès, Rabat, Casablanca en Marrakech nog altijd een strikte lockdown kennen, terwijl de rest van het land wel een versoepeling kent. 

De Covid-19-crisis heeft een grote impact op de economie, handel en de logistieke keten. Daarom heeft de Marokkaanse douane beslist om elektronische kopieën van de EUR.1- en EUR.MED-certificaten te aanvaarden bij import in Marokko. Ook ingescande sanitaire en fytosanitaire certificaten worden tot nader order aanvaard. 

Pagina's