U bent hier

Nieuws

Om landen wereldwijd te steunen in de strijd tegen klimaatverandering, draagt de Vlaamse Regering verder bij aan internationale klimaatfinanciering. Het subsidieprogramma 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (voorheen G-STIC Klimaatactieprogramma) stelt € 15 miljoen ter beschikking om projecten te ondersteunen die technologieën demonstreren, kennis en informatie verspreiden en capaciteitsopbouw initiëren. De projecten dienen uitgevoerd te worden in ontwikkelingslanden waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Lees meer in het nieuwsbericht en noteer de infosessie op 28 maart in Brussel alvast in uw agenda. 

In December 2021 lanceerde de Europese Unie de Global Gateway strategie, waarin de private sector een cruciale rol werd toegekend. Maar wat is die strategie, en wat is de rol voor de private sector? Nu de uitvoering van de strategie op kruissnelheid komt, kunnen we daarop een antwoord formuleren. Je leest het hier in 9 korte stellingen.

De minister van Handel en Industrie, Ryad Mezzour, heeft een nieuwe doelstelling voor de komende jaren vastgelegd. Marokko streeft naar een hogere productiecapaciteit van 1 miljoen auto’s tegen 2026 en 2 miljoen tegen 2030. Ondanks het feit dat de internationale automarkt zich momenteel in een crisis bevindt, heeft minister Mezzour er het volle vertrouwen in dat de Marokkaanse markt alsnog investeringen zal aantrekken.

Op 18 oktober ’22 werd een MOU (memorandum of understanding) ondertekend tussen Marokko en de Europese Unie in Rabat, Marokko met als doel de samenwerking op het gebied van energietransitie, de strijd tegen klimaatverandering en milieubescherming te versterken, de opwarming van de aarde tegen te gaan en de "groene economie" te stimuleren. De samenwerking werd ondertekend door de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans, en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita.

Afrikaanse startups in de agro-industrie hebben in 2021 een record bedrag gekregen van private equity-investeerders. De startups haalden $482 miljoen op; een stijging van 250%. Volgens het eerste jaarlijkse rapport over de financiering van startups in de agro-industrie in Afrika van het Amerikaanse bedrijf AgFunder, zijn Egypte, Nigeria, Kenia, Zuid-afrika en Marokko de 5 grootste markten op het continent in termen van fondsenwerving en transacties.

Het beëindigen van de COVID-19-pandemie en het vermijden van toekomstige gezondheidscrises is van wederzijds belang voor zowel Afrika als de EU. De Europese Unie,  haar lidstaten en de Europese financiële instellingen mobiliseren middelen om wereldwijd een billijke toegang tot veilige, doeltreffende, kwalitatief hoogstaande en betaalbare vaccins, therapeutica, apparatuur en andere gezondheidsproducten te waarborgen.

Dit initiatief van de Europese Unie is erop gericht alle belangrijke actoren op dit gebied, met inbegrip van de openbare en de particuliere sector, bij het proces te betrekken.

Om deze doelstelling te ondersteunen, organiseert de Europese Commissie een markt- en matchmakingevenement over geneesmiddelen en gezondheidszorg. 
Op maandag 27 juni 2022 kan u deelnemen aan het webinar Future for EU-Africa healthcare. En zowel op maandag 27 als dinsdag 28 juni 2022 kan u deelnemen aan matchmaking meetings.

Op donderdag 23 juni 2022 vindt de vijfde EU-Africa Business plaats. Deze gaat door in het Egmont Paleis te Brussel in hybride vorm. 
Afrikaanse en Europese beleidsmakers, bedrijfsleiders en deskundigen uit het maatschappelijk middenveld zullen deelnemen aan het debat over hoe het potentieel voor handel en investeringen binnen Afrika en tussen de EU en Afrika ten volle kan worden benut. Onderwerpen als agribusiness, digitale transformatie, gezondheid en de overgang naar groene energie zullen er aan bod komen.

De Arabische wereld werd niet gespaard door de COVID-19 pandemie. Naast de menselijke tol, hadden het hoog aantal besmettingen en de verschillende lockdowns een groot effect op de economie. Een herstel werd voorspeld, weliswaar in verschillende snelheden afhankelijk van het land, maar voorspellingen worden alweer naar beneden bijgesteld door het conflict in Oekraïne en de stijgende grondstofprijzen. 

Sinds 7 februari heeft het Koninkrijk Marokko haar luchtruim opnieuw geopend. Tijd om even stil te staan bij de gevolgen van de coronacrisis op de economische situatie in het land en de vooruitzichten voor het komende jaar. 

De Marokkaanse regering kondigt aan dat het luchtruim vanaf 7 februari opnieuw wordt opengesteld voor vluchten van en naar Marokko. Dit is goed nieuws voor de toeristische sector, voor de Marokkaanse burgers en voor de zakenwereld. 

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de groeiverwachting voor de Marokkaanse economie bijgesteld naar 5,7% voor het jaar 2021. Hiermee scoort Marokko het beste in de hele MENA-regio, en dit terwijl de voorspelling op wereldniveau naar beneden wordt bijgesteld.

Pagina's