U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Petrochemische industrie

Marktkenmerken

De petrochemische industrie is één van de belangrijkste industrieën in Maleisië, met onder meer aardgas, aardolie en petrochemische producten. Maleisië is een gerenommeerd petrochemisch productiecentrum dat zich richt op de uitvoer van polymeren, alcoholen, fenolen, polycarbonaten en andere producten naar meer dan 30 landen.Het sreefdoel is om een centrum voor de groei van de wereldwijde petrochemische industrie te worden. Het gunstige beleid voor investeerders, de strategische ligging in de ASEAN en de beschikbaarheid van grondstoffen van hoge kwaliteit hebben de groei van de petrochemische industrie in Maleisië gestimuleerd. De stijging van het aantal productiefabrieken heeft Maleisië omgevormd van een netto-importeur tot een netto-exporteur van petrochemische producten. In het afgelopen decennium heeft Maleisië een performante infrastructuur opgezet om de petrochemische industrie te ondersteunen. Buitenlandse investeerder werdenn hierdoor aangetrokken. Petroliam Nasional Berhad (PETRONAS) is de nationale, volledig geïntegreerde olie- en gasmultinational en toezichthouder voor de Maleisische olie- en gasindustrie. Veel prominente mondiale spelers investeren al jaren in Maleisië.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

  1. Maleisië als toegangspoort tot de ASEAN-markt: De strategische ligging van Maleisië bevestigt de rol als een kritische speler in de olie en gas (O&G)/Petrochemische industrie. Vanuit Maleisië hebben Vlaamse bedrijven toegang tot een bevolking van 3,8 miljard mensen binnen een straal van 6 uur vliegen.
  2. Vrijhandelsovereenkomst (FTA): Maleisië heeft zeven bilaterale vrijhandelsovereenkomsten en acht regionale vrijhandelsovereenkomsten. De Overeenkomst inzake een Regionaal Alomvattend Economisch Partnerschap (RCEP) heeft tot doel de betrokkenheid van Maleisië bij de ASEAN-landen, Australië, China, Japan, Korea en Nieuw-Zeeland te verbreden en te verdiepen.
  3. Goed ontwikkeld O&G-ecosysteem: De aanwezigheid van grote tier-1 wereldwijde petrochemische spelers in Maleisië heeft lagere O&G-productiebedrijven in Maleisië aangetrokken.
  4. Overdracht van technologie en kennis: Veel olie- en gasprojecten in Maleisië, zoals oliewinning, diepwaterontwikkeling en ontwikkeling van marginale velden, zijn afhankelijk van samenwerking met innovatieve hightech leveranciers en partners.
  5. Gemakkelijke toegang tot grondstoffen: De beschikbaarheid op lange termijn en de betrouwbaarheid van hoogwaardige grondstoffen tegen concurrerende prijzen heeft van Maleisië een levensvatbare petrochemische hub gemaakt.
  6. Uitrusting en onderdelen: Aangezien de O&G upstream en downstream sectoren zich uitbreiden, hebben bedrijven onderdelen en machines nodig die wereldwijd worden betrokken.
  7. Scheepsbouw: Naarmate de sector groeit, is er een voortdurende behoefte aan bevoorradingsschepen voor platforms, tankers, boorschepen, enz.
  8. Advisering: Nu Maleisië probeert duurzamere praktijken in te voeren, is er behoefte aan advies en raadpleging over milieueffecten, kostenverlaging en efficiencyverbetering.

Marktbenadering

Oil & Gas Asia Exhibition (OGA) X Malaysian Oil & Gas Services Exhibition and Conference (MOGSEC):

OGA is de belangrijkste olie- en gasbeurs in de regio, opgericht in 1987. Met deelnemers uit meer dan 60 landen is OGA een ideaal platform voor O&G-belanghebbenden om nationale en internationale bedrijven te ontmoeten en actuele en relevante informatie, technologie en industrieoplossingen te verkrijgen.

Website van het evenement:

Internationale Energieweek (IEW):

De vijfde editie van de Expo is de grootste internationale tentoonstelling en conferentie voor de energie- en aardolie-industrie van Maleisië. De Industry Show wordt georganiseerd door het ministerie van Nutsbedrijven Sarawak en omvat evenementen zoals Electro Power Asia 2022, Petroleum Asia 2022, Asia Infrastructure 2022 en de IEW 2022 Conference and Technology Symposium. De Internationale Energieweek (IEW) is een geïntegreerd evenement voor personen en groepen uit de sector.
Website van het evenement: https://www.iew.my/

Nuttige links:

Logistiek en vervoer

Kenmerken van de markt

Maleisië is goed gepositioneerd om een regionale logistieke hub te worden. Het staat bekend als een van de meest aantrekkelijke bestemmingen voor buitenlandse investeringen dankzij zijn strategische ligging, gestage economische groei, verwerkende industrieën, goed ontwikkelde infrastructuur en connectiviteit. Maleisië ligt in het hart van de ASEAN, waardoor het strategisch toegang heeft tot 30% van het totale mondiale BBP en in verbinding staat met de helft van de wereldbevolking binnen een straal van 6 uur vliegen. Port Klang, de belangrijkste haven van het land waar bijna 70% van het volume wordt overgeladen. De Maleisische gefragmenteerde vracht- en logistiekmarkt bestaat uit veel spelers. Om de versnippering van de sector tegen te gaan, probeert Maleisië logistieke dienstverleners te consolideren en te integreren door middel van de stimuleringsmaatregelen voor geïntegreerde logistieke diensten (ILS) in Maleisië.

Maleisië heeft zijn vervoersinfrastructuur uitgebouwd en gemoderniseerd om de mobiliteit van mensen en goederen te ondersteunen en handelsactiviteiten te stimuleren. De Maleisische regering heeft verschillende strategieën en beleidsmaatregelen geformuleerd om de ontwikkeling van de sector te bevorderen op het gebied van infrastructuur, menselijk kapitaal, technologie en institutionele/wettelijke/regelgevende kaders. Zo zijn er de vierde industriële revolutie (4IR) 2021-2030, het masterplan inzake logistiek en handelsfacilitatie en de nationale strategische routekaart voor eCommerce (NeCSR). Meer dan 4 miljard MYR (ongeveer 1 miljard euro) wordt in de begroting 2022 uitgetrokken voor de vervoersector als ontwikkelingsuitgaven voor infrastructuurupgrades, -uitbreidingen en -onderhoud.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

  1. Technologie- en kennisoverdracht voor FMCG-logistiek: De enorme groei van de e-commerce bracht heel wat uitdagingen met zich, zoals cold chain logistics en last-mile delivery services. Een belangrijke uitdaging voor de online FMCG-leverancier zijn de logistieke uitdagingen om ervoor te zorgen dat bevroren, verse en bederfelijke producten goed bij de consument aankomen.
  2. Slimme technologie voor magazijnen/distributiecentra: Maleisische spelers staan open voor partnerschappen of joint ventures om de overdracht van technologie te vergemakkelijken en te voldoen aan de snelle omlooptijd in de e-commerce. De sector moet de toename van het vrachtvolume kunnen verwerken en kosteneffectieve manieren vinden om de tijd te winnen in de behandeling van de goederen in de aanvoerketen.
  3. Geïntegreerde logistieke diensten (ILS): Vlaamse bedrijven die ILS aanbieden, kunnen genieten van hun pioniersstatus en een fiscaal voordeel die door de Maleisische regering is ingevoerd.
  4. Implementatie van Industrie 4.0: Maleisië wil zijn logistieke sector optimaliseren door de Industry 4.0-normen in te voeren. Dit biedt kansen aan technologieleveranciers, zoals het Internet of Things (IoT), draadloos sensornetwerk, cloud computing, blockchain, big data, robotica, automatisering, onderwijsaanbieders en consultants met expertise in de logistieke sector.
  5. ASEAN Catalytic Green Finance Facility: Steun voor groene infrastructuurprojecten zoals energie, vervoer, water, stedelijke en multisectorale projecten die actief bijdragen aan milieuduurzaamheid en klimaatdoelstellingen. De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) schat dat Zuidoost-Azië van 2016 tot 2030 184 miljard USD per jaar nodig zal hebben om te investeren in infrastructuur. Dit zal oplopen tot 210 miljard USD per jaar om nieuwe infrastructuur uit te rusten met compatibele klimaatcomponenten. De Maleisische milieuduurzaamheid en klimaatdoelstellingen bieden kansen voor Vlaamse bedrijven met kennis en producten voor de implementatie van duurzame en groene infrastructuur.
  6. Projectsamenwerking of Joint Venture: Vele megaprojecten in logistiek en transport bevatten opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven, van logistieke digitalisering tot infrastructuurontwikkeling. De huidige projecten omvatten hogesnelheidstreinen, de Pan Borneo Highway, het Gemas-Johor Bahru project, Klang Valley Double Track Project, het Rapid Transit System tussen Johor Bahru en Singapore, en de MRT3 spoorlijn in de Klang Valley, bruggen en wegen ontwikkeling in heel Maleisië.
  7. Halal Logistiek: Maleisië heeft zich gepositioneerd als een leider in de halalmarkt en beschikt over een uitgebreide kennis in de halalindustrie, Vlaamse bedrijven kunnen toegang krijgen tot de wereldwijde halalmarkt.

Marktbenadering

  1. SMART MOBILITY & TRANSPORT Expo:

Dit evenement biedt bedrijven de mogelijkheid om producten en technologieën te tonen die nodig zijn voor de transformatie van Maleisië in een SMART NATION. Mobiliteit en duurzaam personenvervoer zijn essentieel voor de groei van steden in Azië. Innovatie in autonome voertuigen, 5G, Big Data en kunstmatige intelligentie, elektrische voertuigen en gedeelde mobiliteit zullen een revolutie teweegbrengen.
Evenement website: http://www.smartmobilityasia.com/index.html

  1. Malaysia International Logistics & Warehousing Technology Exhibition (LogisWare):

LogisWare is een unieke vakbeurs gewijd aan de Maleisische logistiek- en opslagindustrie. Exposanten zullen hun producten, diensten en technologie presenteren aan duizenden klanten uit de logistieke sector. Het doel is om belanghebbenden uit de industrie onder één dak te brengen voor zakelijke expansie, leren en netwerken om de efficiëntie en kostenbesparing voor de gehele industrie te verbeteren.
Evenement website: https://www.facebook.com/LogisWareMalaysia/

  1. BIMP-EAGA 2022.

BIMP-EAGA is de grootste jaarlijkse tentoonstelling en conferentie over havens, scheepvaart en vervoerslogistiek in Brunei, Indonesië, Maleisië, de Filipijnen en de oostelijke ASEAN-groeiregio (BIMP EAGA). Internationale bedrijfsleiders zullen er state-of-the-art haven- en transportgerelateerde producten, diensten en de nieuwste technologieën voor havens, scheepvaart en logistiek demonstreren.
Website: http://www.transportevents.com/ForthcomingEventsdetails.aspx?EventID=EVE181

Nuttige links:

Voedings- en drankenindustrie

Kenmerken van de markt

De vooruitzichten van de Maleisische voedingsmiddelen- en drankenindustrie (F&B) blijven ondanks COVID-19 optimistisch en de prognose is dat de sector van 2020 tot 2025 jaarlijks met 10% zal groeien. De F&B-sector is een snelgroeiende markt, verwacht wordt dat de totale waarde van de F&B-sector in 2022 207 miljard MYR (ongeveer 44 miljard euro) zal bedragen. Het grootste segment van de markt is snoepgoed & snacks, met een marktvolume van bijna MYR 39 miljard (ongeveer EUR 8,31 miljard) in 2021. Het wordt verder ondersteund door e-commerce en diverse initiatieven om het binnenlandse toerisme te stimuleren.De F&B-industrie wordt gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen met een paar prominente multinationale ondernemingen (MNC's). Maleisië heeft een sterke vraag naar geïmporteerde merken en toegang tot een brede selectie van lokale en geïmporteerde F&B-producten. De F&B-industrie is voor de binnenlandse consumptie sterk afhankelijk van de invoer van basisproducten, zoals rijst, vlees en visproducten. Daarnaast worden veel grondstoffen, zoals zuivelmelk, melkpoeder en tarwe, ingevoerd.

Maleisië heeft de reputatie een levendige eetcultuur te hebben die diversiteit in keukens uit verschillende landen en etnische groepen bevat. De gemiddelde Maleisiër besteedt 31,2% van zijn besteedbaar inkomen aan restaurantbezoek. Er is een gestage toename van de vraag naar grootschalige detailhandel en restaurants in het topsegment in Maleisië.

Als vooruitstrevend moslimland staat Maleisië bekend als leider in de halalindustrie in de wereld. Maleisië wordt erkend als pionier op het gebied van de invoering van halal-wetgeving en is sinds de jaren tachtig wereldwijd een sterke speler gebleven op het gebied van halal-certificering. Het Maleisische ministerie van Islamitische Ontwikkeling (JAKIM) is verantwoordelijk voor islamitische aangelegenheden, waaronder halal-certificering in Maleisië. Buurlanden hebben veel waardering voor de Maleisische halal-certificering. Een product hoeft niet halal of halal gecertificeerd te zijn om te worden ingevoerd of verkocht. Halal-certificering is echter van groot belang om de 70% moslimbevolking op de Maleisische markt te bereiken. Een halal-gecertificeerd product zal ervoor zorgen dat het product 100% van de Maleisische markt aanspreekt.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

Online FMCG-platforms groeien enorm als gevolg van de COVID-19 beperkingen en Maleisiërs hebben zich snel aangepast aan het gemak van online bestellen. De online FMCG-boom heeft logistieke spelers voor heel wat uitdagingen gesteld, zoals de logistiek van de koudeketen, "last mile delivery"-diensten. Deze diensten zorgen ervoor dat bevroren, verse en bederfbare producten in topconditie bij de consument aankomen. Daarom zijn bedrijven voortdurend op zoek naar nieuwe methoden om de toeleveringsketen efficiënter en competitiever te maken.

  1. Zoetwaren en suikerproducten: Maleisië is de 8ste grootste dagelijkse gemiddelde suikerconsument en heeft een groeiende vraag naar suikerproducten. Vlaamse bedrijven kunnen hun sterke punten in de zoetwarenindustrie aanwenden om een leidende positie in te nemen.
  2. Biologische F&B-producten: Maleisiërs worden zich bewuster van hun voedselconsumptie. De verschuiving in consumentengedrag en inkomensniveaus heeft de vraag naar biologische, functionele en gezonde voedingsmiddelen gestimuleerd
  3. Verwerkte en kant-en-klare voedingsproducten: De groeiende jonge Maleisische middenklasse zal marktkansen creëren voor verwerkte en kant-en-klare voedingsproducten Bovendien brengen Maleisiërs minder tijd thuis of in restaurants door, waardoor de vraag naar gemakkelijke en handige voedingsmiddelen toeneemt. De markt voor halal verwerkte voedingsmiddelen is een "blue ocean"-markt. Door gebruik te maken van de reputatie van Maleisië als wereldleider op het vlak van halal, het algemeen aanvaarde JAKIM halal certificaat en de interconnectiviteit met de belangrijkste demografische groepen in Azië, kunnen Vlaamse bedrijven uitbreiden naar de markt van halal voedingsmiddelen.
  4. Belgisch bier: Belgisch bier begint naam te maken in Maleisië. Meer en meer cafés en hotels serveren Belgische bieren. Bovendien promoten Belgische restaurants zoals Soleil en Brussels Café actief Belgisch eten en bier. Belgisch bier is verkrijgbaar in de hypermarkten en supermarkten in heel Maleisië.
  5. Diepgevroren zeevruchten: Veel Maleisiërs kiezen voor ingevroren visproducten omdat lokale verse vis en schaaldieren duurder worden. Het Ministerie van Landbouw en Voedselindustrie heeft duidelijk gemaakt dat Maleisië geen beperkingen oplegt aan de invoer van zeevruchten, zolang aan de voorschriften wordt voldaan. De Maleisische markt biedt een enorm potentieel voor diepgevroren visprodukten.
  6. Technologische vooruitgang: Met de groeiende uitdaging van voedselzekerheid en verstoringen van de toeleveringsketen, streeft Maleisië naar modernisering van de technologie in de hele voedsel- en landbouwsector.
  7. Initiatieven begroting 2022: De initiatieven voor de landbouw- en voedselsector benadrukken de duurzaamheid van de agrofood- en agri-grondstoffenindustrie.In dit beleid zullen strategieën worden uitgestippeld om de landbouwsector te verbeteren en de voedselzekerheid te garanderen door het gebruik van technologieën en mechanisatie te bevorderen met het oog op de ontwikkeling van een veilige voedseleconomie.
  8. Halal-voedselmarkt: De wereldmarkt voor halalvoedsel is een "blue ocean"-markt waar geen dominante speler de markt beheerst. Daarom zouden Vlaamse bedrijven in staat zijn om te profiteren van de leidende positie van Maleisië in de Halal markt in ASEAN.

Marktbenadering

Malaysia International Halal Showcase (MIHAS): MIHAS is 's werelds grootste jaarlijkse vakbeurs voor de Halal industrie. De beurs wordt georganiseerd door het ministerie van Internationale Handel en Industrie (MITI) en door de Malaysia External Trade Development Corporation (MATRADE). MIHAS dient als een platform voor de wereldwijde halal markt in alle sectoren aan grote internationale en regionale F&B spelers.
Website van het evenement: https://mihas.com.my/

Food and Hotel Malaysia (FHM): De belangrijkste vakbeurs voor voeding en gastvrijheid in Maleisië fungeert als een ideaal kanaal voor spelers uit de sector met meer dan 8.000 kwaliteitskopers, nieuwe zakelijke contacten en baanbrekende innovaties in voeding en gastvrijheid.
Website van het evenement: https://www.foodandhotel.com/

Maleisische internationale voedings- en drankbeurs (MIFB): De jaarlijkse Malaysian International Food & Beverage Trade Fair (MIFB) biedt een platform voor F&B-bedrijven om hun producten en diensten op een mondiaal podium te laten zien. De beurs biedt spelers de kans om de enorme mogelijkheden van Maleisië en ASEAN aan te boren.
Website van het evenement: https://mifb.com.my/

Selangor International Expo: Investment Selangor Berhad organiseert de Selangor International Expo. Deze jaarlijkse F&B-handelsbeurs nodigt grote F&B-spelers uit om contacten te leggen binnen het ASEAN-netwerk. De beurs richt zich op business-to-business (B2B) transacties tussen fabrikanten, distributeurs en franchisers. Promotie en uitbreiding van een franchise en productcatalogi, netwerken en wereldwijde bekendheid kunnen plaatsvinden als onderdeel van de B2B-transacties op dit evenement.
Website van het evenement: http://www.selangorexpo.com/

Wereld Halal Conferentie (WHC): De World Halal Conference (WHC) is een platform voor attent leiderschap dat dient als een van de strategieën van Maleisië om zich te vestigen als mondiaal halalcentrum. De conferentie wordt georganiseerd door de Halal Industry Development Corporation (HDC) en het ministerie van Economische Zaken. WHC brengt regeringen, bedrijfsleiders, spelers uit de halalindustrie, investeerders, wetenschappers en belanghebbenden samen en bevordert de samenwerking in de wereldwijde halalindustrie.
Website van het evenement: http://whc.hdcglobal.com/

Voor meer informatie verwijzen wij u naar FIT Food and Beverage Industry Report Malaysia:

https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/marktstudie/food-and-beverage-industry-report-malaysia

Groene technologie 

Kenmerken van de markt

Groene technologie breidt zich wereldwijd snel uit en veel landen passen zich aan aan de stijgende vraag naar schonere en hernieuwbare energie en duurzame ontwikkeling. Groene technologie is de motor van de toekomstige economie van Maleisië. Het ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie (MOSTI) streeft ernaar om van Maleisië een toekomstige GreenTech-hub in Zuidoost-Azië te maken. Groene technologie is een belangrijk aandachtspunt in overheidsinitiatieven zoals het Green Technology Master Plan (GTMP) 2017-2030, Twaalfde Maleisië Plan 2021-2025 en Begroting 2022.

Het GTMP is mee verantwoordelijk voor de investeringen in de Maleisische groene industrie. Het GTMP is door de regering opgestart om groene technologie te integreren in de ontwikkelingsplannen en markten, de groei in onderzoek, ontwikkeling en commercialisering (O&O&C) van groene technologie. Het GTMP richt zich op zes belangrijke sectoren die de grootste bijdrage leveren aan de koolstofuitstoot in het land, namelijk energieproductie en -voorziening, gebouwen, fabricage, vervoer, afvalbeheer en watervoorziening. Daarnaast werkt Maleisië samen met de Sustainability Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties door investeringen in de Green Technologies sector te bevorderen via specifieke beleidsmaatregelen en initiatieven, zoals belastingvrijstelling en belastingaftrek.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

  1. Onderzoek & Ontwikkeling: Door het GTMP zijn de opportuniteiten opgesplitst in zes kerndomeinen: Energieproductie en -voorziening, Gebouwen, Industrie, Vervoer, Afvalbeheer en Watervoorziening. De Maleisische regering biedt verschillende O&O-subsidies voor bedrijven met expertise.
  2. Projectsamenwerking of Joint Venture: Maleisië streeft naar samenwerkings met multinationale ondernemingen om technologieontwikkeling voor de Aziatische markt op het gebied van groene energie te stimuleren. Er zijn vele projecten en plannen binnen de sector groene technologieën in Maleisië met betrekking tot hernieuwbare energie, afvalbeheer, groene fabricage, enz.
  3. ASEAN Catalytic Green Finance Facility: Ondersteuning van groene infrastructuurprojecten zoals energie-, transport-, water-, stedelijke en multisectorale projecten die actief bijdragen aan milieuduurzaamheid en klimaatdoelstellingen. De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) schat dat Zuidoost-Azië van 2016 tot 2030 184 miljard USD per jaar nodig zal hebben om investeringen in infrastructuur te ondersteunen. Dit zal oplopen tot USD 210 miljard per jaar om nieuwe infrastructuur uit te rusten met compatibele klimaatcomponenten.
  4. Buitenlandse investeerdersvriendelijke stimulansen: Er zijn door de Maleisische regering verschillende stimuleringsmaatregelen vastgesteld voor de industrie van groene technologieën om de groene technologie-industrie te bevorderen of te ontwikkelen, zoals de industriële energie-efficiëntie voor de Maleisische productiesector (IEEMS), nationaal beleid en actieplan voor hernieuwbare energie (NREPAP), Feed-in Tariff (FiT), nationaal biobrandstoffenbeleid (NBP), Green Income Tax Exemption (GITE) voor dienstverleners, Green Investment Tax Allowance (GITA) voor projecten en nog veel meer.
  5. Technologie voor afvalbeheer: Maleisië produceert een aanzienlijke hoeveelheid afval, en de hoeveelheid blijft toenemen naarmate de bevolking groeit. Maleisië geeft prioriteit aan afvalbeheer door projecten voor thermische centrales in Maleisië te verbeteren. De Maleisische ambtenaren beschikken echter over beperkte kennis en financiële middelen om dergelijke technologieën efficiënt toe te passen. In 2012 kondigde de regering de liberalisering van verbrandingsdiensten aan door 100% buitenlandse aandelenparticipatie toe te staan. Deze liberalisering opent tal van mogelijkheden voor Vlaamse bedrijven om samen te werken of advies te verlenen over afvalbeheerpraktijken.
  6. Groene bouwmaterialen: De Maleisische regering heeft groene gebouwen in de openbare en particuliere sector actief aangemoedigd om de koolstofuitstoot te verminderen. Lokale bouwbedrijven kiezen ervoor om gecertificeerde milieuvriendelijke materialen aan te kopen. Als gevolg daarvan neemt de vraag naar groene materialen toe.
  7. Sector hernieuwbare energie: Om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen, heeft Maleisië veel inspanningen geleverd . Grootschalige zonne-energie-, waterkracht- en elektriciteitscentrales behoren tot de initiatieven om de elektriciteitsproductie te diversifiëren. De meeste technologieën worden echter van buitenlandse bedrijven geïmplementeerd, wat kansen biedt voor Vlaamse bedrijven om technologieën en kennis te verkopen.
  8. Milieuvriendelijke en energie-efficiënte consumentenproducten: Het bewustzijn van de Maleisiërs voor de milieuproblematiek heeft de vraag naar milieuvriendelijke producten doen toenemen. Veel fabrikanten van huishoudelijke apparaten hebben verschillende milieuvriendelijke en energiebesparende producten op de markt gebracht om tegemoet te komen aan de vraag van de consument naar apparaten zoals airconditioners, drogers, wasmachines en gloeilampen. Daarom is er een uitstekende kans voor fabrikanten van huishoudelijke apparaten in Vlaanderen om energie-efficiënte apparaten te exporteren.

Marktbenadering

  1. Internationale Green tech & Eco Products Tentoonstelling & Conferentie Maleisië (IGEM):

De International Greentech & Eco Products Exhibition & Conference (IGEM) is het grootste vlaggenschipevenement dat jaarlijks door het Ministerie van Wetenschap, Technologie en Innovatie (MOSTI) wordt georganiseerd. IGEM dient als een platform voor aanbieders van oplossingen en groene bedrijven om voet aan de grond te krijgen en groenere alternatieven te mainstreamen in Maleisië en de ASEAN-markt en om innovaties en producten te presenteren aan beleidsmakers, overheidsorganisaties, investeerders en consumenten.
Evenement website: https://www.igem.my

  1. Internationale Energieweek (IEW) :

De vijfde editie van de Expo is de grootste internationale tentoonstelling en conferentie voor de energie- en petroleumindustrie van Maleisië. De Industry Show wordt georganiseerd door het ministerie van Nutsbedrijven Sarawak en omvat evenementen zoals Electro Power Asia 2022, Petroleum Asia 2022, Asia Infrastructure 2022 en de IEW 2022 Conference and Technology Symposium. De Internationale Energieweek (IEW) is een geïntegreerd evenement dat tal van mogelijkheden biedt voor een uiteenlopende reeks van geïnteresseerde personen en groepen.
Website van het evenement: https://www.iew.my/

  1. ASEAN M&E Show:

De ASEAN M&E Show bestaat uit vijf populaire engineering evenementen waar onder andere bezoekers, professionals uit de industrie, consultants en overheidsfunctionarissen elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar kunnen interageren en getuige kunnen zijn van de enorme ontwikkeling op het gebied van werktuigbouwkunde en elektrotechniek.
Evenement website: https://www.aseanmne.com/

Nuttige links:

Informatie, communicatie en technologie

Marktkenmerken

Maleisië is strategisch gelegen in het hart van Zuidoost-Azië, met gemakkelijke toegang tot andere groeimarkten en een robuuste infrastructuur, connectiviteit en economische stabiliteit. De ICT-sector is een van de snelst groeiende sectoren in de markt. Momenteel bedraagt de sector 19,1% t van het bbp (2019) en zal naar verwachting 22,6% bereiken in 2025. Op basis van een rapport van GlobalData Market Opportunity Forecasts zullen de ICT-uitgaven in Maleisië in 2023 106 miljard MYR (ongeveer 22,75 miljard euro) bedragen. Deze uitgaven zullen worden ondersteund door een groeiend tempo van digitale adoptie en cloud computing in Maleisië, in lijn met overheidsbeleid zoals het Industry4WRD beleid en het MyDIGITAL 2021-2030. De belangrijkste groeigebieden in de ICT-sector zijn cloud computing, data-analyse, opslag, cyberbeveiliging, outsourcing van bedrijfsprocessen en mobiliteit, met het hoogste samengestelde jaarlijkse groeipercentage (CAGR) van 21% tijdens de prognoseperiode. Over het geheel genomen blijft de productiesector in Maleisië de grootste bijdrage leveren aan de totale ICT-uitgaven. Maleisië heeft een reputatie opgebouwd als kosteneffectieve proeftuin voor techbedrijven die hun aanwezigheid in ASEAN willen ontwikkelen. Veel van 's werelds prominente ICT-spelers zijn al tientallen jaren in Maleisië gevestigd.De belangrijkste bijdragen aan de Maleisische ICT-industrie zijn ICT-diensten, ICT-productie en ICT-handel, en een aanzienlijke bijdrage van e-Commerce-activiteiten.

Kansen voor Vlaamse bedrijven

  1. Overheidsinitiatieven en belangrijkste aandachtsgebieden: Maleisië stimuleert het Industrial Digitalisation Transformation Scheme en de Digital Economy Blueprint implementatie om de toepassing van opkomende technologieën te katalyseren om de productiviteit en het concurrentievermogen in alle industriële sectoren te verhogen. Er zijn kansen in de hele ICT-industrie, van 5G, e-handel, e-leren, digitale technologie, digitale inhoud en handel. Maleisische bedrijven zijn op zoek naar strategische partners in slimme productie- en hightechindustrieën en bedrijven die deze sectoren binnen Maleisië van dienst kunnen zijn.
  2. Cyberveiligheid: Een belangrijk ontwikkelingsgebied dat Maleisië nodig heeft, is cyberveiligheid. Volgens Frost & Sullivan wordt het potentiële economische verlies als gevolg van cyberbeveiligingsincidenten geraamd op ongeveer 10,06 miljard euro, oftewel meer dan 4% van het totale bbp van Maleisië. Daarom is Maleisië op zoek naar cyberbeveiligingsoplossingen, geavanceerde technologieën en deskundigen uit de sector om de cyberbeveiligingsinfrastructuur van Maleisië te versterken en de cyberspace veilig te maken.
  3. Implementatie van het internet der dingen (IoT): IoT is gecommercialiseerd in Maleisië, waarbij concepten zoals slimme snelwegen, intelligente verkeersbeheersystemen en geavanceerde energiebeheersystemen belangrijke kansen zijn om de ICT-markt in Maleisië te betreden. Met de snelle uitrol van 5G-connectiviteit is Maleisië een uitstekende markt voor geavanceerde IoT-technologieën in alle sectoren.
  4. Datacenter technologieën: Datacenters zullen naar verwachting de komende drie jaar een hoge vlucht nemen met een voorspelde groei van twee cijfers per jaar. De initiatieven om gebruik te maken van Big Data-analyses en de boom in de e-commerce handel zal natuurlijk leiden tot een grotere vraag naar datacenterdiensten en tot kansen voor ICT-infrastructuur en Cloud Computing.

Marktbenadering

  1. Smart Nation expo & forum: SMART Nation Expo en Forum is het belangrijkste evenement op het gebied van 5G, smart cities, IR4.0, opkomende technologieën en toepassingen. Dit mijlpaal-evenement markeert de volgende economische sprong van Maleisië naar het volgende digitale tijdperk om de natie te transformeren. De introductie van 5G zal een game-changer zijn, omdat het een nieuwe golf van verandering zal inluiden die de digitalisering van economieën zal versnellen en groei zal stimuleren.
    Website van het evenement: https://smartnationexpo.org/index.html
  2. IT-beurs van Maleisië (MITF): De Malaysia IT Fair (MITF) is een conferentie die een platform biedt voor de ICT-industrie en haar belangrijkste spelers om IT-gerelateerde producten, diensten en technologieën te presenteren en te lanceren bij investeerders, belanghebbenden en consumenten.
    Website van het evenement: http://www.malaysiaitfair.com.my
  3. Malaysia Technology Expo (MTE):Malaysia Technology Expo (MTE) is een van de meest erkende en gerespecteerde internationale uitvindingenbeurzen van Zuidoost-Azië. MTE biedt investeerders en innovatoren een krachtig medium om hun identiteit te vestigen en hun producten te promoten bij industrieën en uitvinders in de regio en daarbuiten, en brengt spelers uit de industrie en investeerders met elkaar in contact, wat het zakendoen in de ICT-industrie vergemakkelijkt. Website van het evenement: https://mte.org.my
  4. Internationale tentoonstelling over uitvindingen, innovatie en technologie (ITEX):ITEX toont de beste uitvindingen uit Azië en Europa in de regio, met deelnemers uit meer dan 20 landen. ITEX is een jaarlijkse tentoonstelling met 15 categorieën uitvindingen die verband houden met innovatie of technologie om het dagelijks leven gemakkelijker te maken.
    Website van het evenement: https://itex.com.my/

Nuttige links:

Gezondheidszorg

Marktkenmerken

De gezondheidszorgsector in Maleisië biedt zorg van hoge kwaliteit die gemakkelijk toegankelijk en betaalbaar is. Als gevolg hiervan is Maleisië  uitgegroeid tot een van de belangrijkste bestemmingen voor buitenlandse patiënten.  Volgens Fitch Solutions Country Risk & Industry Research (2021) profiteert de Maleisische gezondheidszorgsector van vooruitstrevende hervormingen en wordt voorspeld dat de uitgaven voor gezondheidszorg over vijf jaar een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 7,6% in lokale valuta en 8,9% in US dollar zullen vertonen, tot 91,1 miljard MYR (ongeveer 19,7 miljard euro) in 2025. Deze aanzienlijke groei wordt aangedreven door de stijgende vraag naar gezondheidsdiensten en de nieuwe opkomst van zorgmodellen. Farmaceutische producten, medische technologie en gezondheidsdiensten leveren de belangrijkste bijdragen aan de gezondheidsindustrie en vertonen een gestage groei. In 2020 waren er ongeveer 156 overheidsziekenhuizen en 219 privéziekenhuizen in Maleisië. De kosten van de diensten die in rekening worden gebracht door particuliere ziekenhuizen zijn hoger dan die van openbare ziekenhuizen in Maleisië.

De Maleisische gezondheidszorg wordt bestuurd door het ministerie van Volksgezondheid (MoH) en werkt met een efficiënt tweeledig systeem: Het door de overheid gerunde gezondheidszorgsysteem (dat Maleisische patiënten bedient) en het particuliere gezondheidszorgsysteem (dat zowel Maleisische als internationale patiënten bedient). Het ministerie van Volksgezondheid heeft een reeks strenge regels en normen ontwikkeld om de veiligheid en kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen, op basis van benchmarking van de wereldwijde normen. In de begroting voor 2022 heeft de Maleisische regering prioriteit gegeven aan de gezondheidszorg met een begrotingstoewijzing van 32 miljard MYR (ongeveer 6,95 miljard euro). Volgens het Fitch Solutions Report (2021) zouden de uitgaven voor gezondheidszorg in Maleisië gedurende 5 jaar samengestelde jaarlijkse groei van 7,6 procent in lokale valuta en 8,9 procent in US dollar, tot 91,1 miljard MYR (ongeveer 19,73 miljard euro) in 2025.

De Maleisische regering subsidieert de openbare gezondheidszorg zwaar om ervoor te zorgen dat alle Maleisiërs toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorgdiensten. Enkele van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorgsector zijn dan ook het overbelaste overheidssysteem, de vergrijzing, de groeiende impact door de zware subsidiëring en de toename van welvaartsziekten en chronische aandoeningen. Als gevolg daarvan worden de meeste Maleisiërs in het ziekenhuis opgenomen met hartproblemen, kanker, hoge bloeddruk en problemen met de bloedsomloop. Aangezien de wereldwijde pandemie van het coronavirus in 2020 is begonnen, krijgt Maleisië vanaf april 2022 de endemische status. Het land is van plan te investeren in regionale ziektecentra en de ontwikkeling van vaccins als onderdeel van de initiatieven om de gezondheidszorg te hervormen.

Medische apparatuur / Medische technologie

De sector Medische apparatuur is aangeduid als een van de belangrijkste groei-industrieën in Maleisië. Verwacht wordt dat de sector medische hulpmiddelen tussen 2017 en 2022 met 8,4% zal groeien en een waarde van ongeveer 1,62 miljard euro zal bereiken. De sector medische hulpmiddelen omvat verschillende sectoren, van rubber en latex, textiel, kunststoffen, machines en technische ondersteuning tot elektronica. Maleisië is sterk afhankelijk van de invoer van geneesmiddelen en medische apparatuur. Er zijn momenteel meer dan 200 bedrijven betrokken bij de productie, distributie en verkoop van medische hulpmiddelen - waarvan ongeveer 109 bedrijven kleine of middelgrote ondernemingen zijn, 50 grote plaatselijke bedrijven en 30 multinationale ondernemingen. Maleisië is goed gepositioneerd om een distributiecentrum voor medische hulpmiddelen in Azië te worden, gesteund door zijn solide ecosysteem. Met de sterke gezondheidsindustrie in Maleisië is de markt voor medische hulpmiddelen in het land een belangrijke markt. In de loop der jaren heeft de Maleisische industrie voor medische hulpmiddelen zich ontwikkeld tot producent van complexe medische producten, zoals 3D-geprinte, patiëntspecifieke implantaten en hartkleppen.

Farmaceutische industrie

Maleisië heeft een robuuste farmaceutische industrie, met steun van de Maleisische regering om het nationale gezondheidszorgsysteem te ontwikkelen via de levering van innovatieve oplossingen voor de gezondheidszorg. De farmaceutische industrie wordt gereguleerd door het National Pharmaceutical Regulatory Agency (NPRA), dat ressorteert onder het Maleisische ministerie van Volksgezondheid. Meer dan 70% van de farmaceutische producten wordt momenteel geïmporteerd. Er zijn echter meer dan 263 erkende farmaceutische fabrikanten in Maleisië. De Maleisische farmaceutische industrie bestaat uit twee hoofdrolspelers: Lokale bedrijven en op onderzoek gebaseerde multinationale ondernemingen. Lokale bedrijven richten zich vooral op traditionele geneesmiddelen, vitaminen, gezonde voedingssupplementen, vrij verkrijgbare geneesmiddelen (OTC) en generieke geneesmiddelen. Op onderzoek gebaseerde MNC's zorgen ervoor dat Maleisië toegang heeft tot internationaal geteste en geaccepteerde geneesmiddelen. Veel prominente spelers zoals Pfizer, GlaxoSmithKline, en AstraZeneca zijn actief in Maleisië.

De stijgende incidentie van medische aandoeningen, zoals niet-overdraagbare ziekten, is de belangrijkste drijfveer voor de groei van de farmaceutische industrie in Maleisië als gevolg van de verstedelijking. Bovendien hebben de toegenomen gezondheidskennis en het stijgende besteedbare inkomen de koopkracht van de consument en het verbruik van gezondheidsproducten gestimuleerd. Er zijn vier belangrijke distributiekanalen voor farmaceutische producten in Maleisië: Community Pharmacies (36%), Huisartsen (15%), Privé Ziekenhuizen (18%) en Regeringsziekenhuizen (31%).

Kansen voor Vlaamse bedrijven

  1. Medische apparatuur: Maleisië koopt het grootste deel van zijn medische apparatuur bij buitenlandse bedrijven. Vlaamse bedrijven hebben een kans om medische beeldvormingstoestellen te leveren in Maleisië, zoals röntgenapparaten, computertomografen (CT-scanners), systemen voor echografie en nucleaire beeldvorming, en systemen voor beeldvorming door middel van magnetische resonantie (MRI).De regering stimuleert de overgang naar de productie van hoogwaardige medische apparatuur door te investeren in de ontwikkeling van de diagnostische apparatuur en de informatietechnologie-industrie voor de gezondheidszorg. Gezien de sterke staat van dienst van Maleisië op het gebied van de productie van elektronica, is het land goed gepositioneerd om een sterke speler op dit gebied te worden. Aangezien deze sector zich echter ontwikkelt, is er behoefte aan geïmporteerde onderdelen en componenten om de allernieuwste medische apparatuur te bouwen die wordt geïmporteerd van leveranciers over de hele wereld.
  2. Medische en aan de gezondheidszorg gerelateerde technologieën: De meeste plaatselijke spelers in de sector gezondheidszorg hebben een aanzienlijk bedrag aan investeringen of budget uitgetrokken voor de ontwikkeling van medische technologie, b.v. patiëntenzorg en managementsystemen, en personele middelen, b.v. expertise. De regering dringt er bij particuliere zorgverleners ook op aan om te investeren in technologie om de operationele efficiëntie en de nauwkeurigheid bij de behandeling van gezondheidsproblemen te verhogen. Technologieën zoals big data, cloud-technologie en gedeelde-dienstenfaciliteiten bieden nieuwe groeimogelijkheden, zoals in-patiëntmonitoring, e-prescriptiesysteem en wearable devices.
  3. Joint venture in O&O en productie van generieke geneesmiddelen: Maleisië wil de lokale productie van generieke geneesmiddelen bevorderen door samen te werken of een contract te sluiten met buitenlandse farmaceutische bedrijven om in hun naam nieuwe generieke geneesmiddelen te produceren. De weg is aldus geëffend voor grotere bedrijven om de volgende producten te formuleren
  4. Digitale transformatie in de gezondheidszorg: Elektronische medische dossiers (EMR), die de overdracht en het delen van patiënteninformatie vergemakkelijken, zullen in de komende vijf jaar geleidelijk door het ministerie van Volksgezondheid (MOH) voor alle overheidsziekenhuizen en -klinieken worden ingevoerd tegen een geraamde kostprijs van ongeveer 310 miljoen euro. Momenteel zijn 35 van de 145 overheidsziekenhuizen al uitgerust met het ziekenhuisinformatiesysteem (ZIS), terwijl 118 van de 1.703 overheidsklinieken al zijn uitgerust met het klinisch informatiesysteem (CIS).
  5. Verpleeg- en pensioneringsfaciliteiten voor ouderen: Maleisië verandert in een vergrijzende natie, waar het aantal ouderen boven de 60 jaar toeneemt. In 2020 zullen naar schatting 3,5 miljoen Maleisiërs ouder zijn dan 60 jaar, wat naar verwachting zal groeien tot 6,3 miljoen in 2040. De toename van het aantal ouderen heeft marktkansen gecreëerd voor verplegings- en verzorgingsdiensten, -apparatuur en -technologieën.

Marktbenadering

APHM Internationale Conferentie & Tentoonstelling Gezondheidszorg:

APHM International Healthcare Conference & Exhibition wordt jaarlijks georganiseerd door de Association of Private Hospitals of Malaysia (APHM) - een vereniging die privéziekenhuizen en medische centra in Maleisië vertegenwoordigt. Deze jaarlijkse conferentie & tentoonstelling laat ontwikkelingen zien binnen de gezondheidszorgsector die bijdragen aan een gezonde en productieve natie.
Website van het evenement: https://aphmconferences.com/

MyMEDEX - Maleisië Medische hulpmiddelen Expo:

MyMEDEX wordt georganiseerd door de Medical Device Authority (MDA) om de nieuwste innovatieve technologieën en vooruitgang op het gebied van medische hulpmiddelen wereldwijd onder de aandacht te brengen. Het doel is een inzichtelijk one-stop-center voor oplossingen op het gebied van medische hulpmiddelen te creëren.
Evenement website: http://mymedex.com.my

LabAsia - internationale beurs voor wetenschappelijke instrumenten en laboratoriumapparatuur in Maleisië:

LabAsia is de toonaangevende laboratoriumbeurs in Zuidoost-Azië. LabAsia is het handelsplatform voor leveranciers van laboratoriumapparatuur en -diensten in de regio, waar zij in contact komen met inkopers uit de hele ASEAN-regio.
Website evenement: https://www.lab-asia.com/

Internationale Medische Tentoonstelling en Conferentie (IMEC):

De Internationale Medische Tentoonstelling en Conferentie zal het nieuwste platform zijn om contacten te leggen en te reiken naar de levendige Aziatische medische markten. Evenement website: https://www.imec-expo.com/

Nuttige links:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Maleisië