U bent hier

Zakendoen in Madagaskar

Uw eerste stappen op de markt 

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade. 

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en). 
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen. 
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs. 
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren. 
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen. 

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen. 

Net als de meeste ontwikkelingslanden in Afrika, zijn een aantal regels van toepassing en moet men rekening houden met de volgende gegevens:

1/ Zwakke instellingen en slecht functionerende overheid: Hoewel het land een vreedzame verkiezing had in 2018, heeft het land ene geschiedenis van coups op de regering, sociale onrust, en recent ook bvb. interferentie van buitenlandse overheden in de verkiezingen zodat het land in de toekomst ook gevoelig wordt voor instabiliteit.

2/ Armoede: Madagascar is een van de armste landen van de werekd, met een GDP per capital van slechts 542 USD in 2019. De bevolking kan dus in opstand komen tegen deze situatie.  Dit kan ook de bevolking aanzetten om tegen de huidige regering te werken, en dit gemanipuleerd door politieke rivaliteit;

3/ Corruptie: Madagascar staat op plaats 152 van 176 landen in de 2018 corruption perceptie index, met een score die steeds slechter wordt over de jaren

4/ Klimaatverandering: Het land is het slachtoffer van extreme weer condities cyclonen, overstromingen, en droogte.  Samen met de beperkte middelen en de zeer beperkte infrastructuur is het een recept voor continue verslechtering van de economisch toestand. 

5/ Electriciteitsvoorziening:  Meer dan 70% van de electriciteit is gegenereerd door hydro electrische centrales, wat zorgt dat e.g. telecom en productie afhankelijk worden van de weersomstandigheden en de klimaat veranderingen.

Als een algemene regel, is het gebruikelijk Euros mee te nemen als stabiele munt, hoewel de US dollar en Britse Pound ook gemakelijk aanvaard worden.  Kredietkaarten worden aanvaard in de belangrijkste hotels en supermarkten, maar het is nog steeds voornamelijk een cash economie.  

In het algemeen scoort Madagaskar zeer laag op de score van de eenvoud van zakendoen:  In vergelijking met 190 landen de score - ranking is de volgende:

- Opstarten van een bedrijf: 80/ 190

- Bouwvergunning aanvragen: 182 /190

- Aanvraag van aansluiting electriciteit: 182/190

- Eigendomsregistratie: 164/190

- Belastingen aangeven: 134/190

- Internationale handel: 140/190

- Afdwingen van contractuele verplichtingen: 136 /190

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Madagaskar