U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Hernieuwbare energie

Net zoals vele andere Afrikaanse landen kampt Madagaskar met energietekorten. Madagaskar telt zo'n 27 miljoen inwoners, en in dit arme land heeft amper een kleine 12% van de bevolking toegang tot elektriciteit. De totale opgewekte capaciteit ligt op amper 506MW, waarvan 165MW via hydro-krachtcentrales.

Fotovoltaïsche, wind- en vooral hydro-energie (waarvan het resterende potentieel op 7800MW wordt geschat) en zelfs geothermale energieopwekking behoren tot de mogelijkheden. 

Madagaskar start in 2020 met de bouw van een 205 MW hydro-elektrische opwekkingscentrale op de Onive rivier. Het 30 miljoen euro kostende project omvat een Build - Own - Operate - Transfer (BOOT) project en omvat behalve de krachtcentrale ook de aanleg van wegen en een transmissielijn van 75 km. Financierders zijn o.a. de African Development Bank (lening van 4,02 miljoen euro), de EU en de Arab Bank for Economic Development.

Gedetailleerde informatie vindt u op volgende websites:

Mijnbouw

Het Extractive Industries Transparancy Initiative (EITI) bracht recent een interessant rapport uit over de mijnbouwindustrie.

Een groeiend deel van de economie van Madagaskar is gebaseerd op mijnbouw. Madagaskar heeft een overvloed aan minerale bronnen zoals ilmeniet (titaanijzer), nikkelen bauxiet. De ontdekking van het winstpotentieel van het eiland in de mijnbouw trok wereldwijd de aandacht om te investeren. De regering van Madagaskar heeft deze kans niet gemist. Nu is de mijnbouw een belangrijke nationale industrie geworden die zorgt voor een gestage economische groei.  

De ilmenitische mijnbouw in Madagaskar is begonnen door Rio Tinto, een van de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Deze actie bracht investeringen in het land, maar ook negatieve milieueffecten (ontbossing).  

Kansen 

  • Edelsteen mijnbouw  
  • Verschillende grote mijnbouwprojecten op komst, ontwikkeling van steenkool in Sakoa en nikkel bij Tamatave. 

Meer informatie over Madagaskars mijnbouwindustrie vindt u op o.m. volgende websites:

Agro-industrie

De landbouwindustrie in Madagaskar (inclusief visserij en bosbouw) is de grootste van het eiland en heeft 82% van de beroepsbevolking in dienst. Het gevarieerde klimaat, gaande van tropisch tot droog en gematigd, maakt de teelt van verschillende tropische gewassen mogelijk zoals rijst, bonen en bananen. De belangrijkste landbouwexport van Madagaskar bestaat uit kruiden, vanille, kruidnagel, tropisch fruit (mango, ananas, passievrucht, lychees, guave en citroen), koffie en cacao. Maar er zijn ook granen, medicinale planten en etherische oliën, enz. 

Madagascar is de grootste producent ter wereld van vanille. Hoge vanilleprijzen zullen een ondersteuning geven aan de export van het land in het algemeen.

Specifieke kansen in de agro-industrie

  • teelt, verwerking en export van tropische producten: moringa, palmolie, kokos, lychee, stevia, ander fruit en andere groenten (mango, ananas, passievrucht, guave, citroen, baobab, koffie, cacao);
  • teelt, verwerking en export van kruiden: kruidnagel, zwarte peper, roze peper, gember, paprika, kurkuma, vanille, cashewnoten, etc.;
  • transport (gekoelde containers) en andere aanverwante faciliteiten voor export, certificering en kwaliteitscontrole;
  • productie en verkoop van verpakkingen en verpakkingsproducten.

Toerisme 

Ondanks het grote potentieel is het toerisme in Madagaskar onderontwikkeld. De stranden en de biodiversiteit zijn de belangrijkste toeristische attracties van Madagaskar. Verder trekken de natuur en historische locaties van het eiland elk jaar veel toeristen aan. Ondanks de groei van de toeristenindustrie, is de toeristische sector van Madagaskar veel kleiner dan die van de naburige eilanden (Seychellen en Mauritius). Het is het minst ontwikkeld van de eilanden in de Indische Oceaan. 

Toerisme is door de overheid gepromoot als een strategie voor economische ontwikkeling en wordt gezien als een manier om armoede te verminderen en economische groei te creëren. 

Opportuniteiten

  • ontwikkeling van ecotoerisme en resortgericht toerisme; 
  • verbeterde infrastructuur creëert een groter potentieel binnen de toerisme-industrie.

Textiel 

Aan het begin van het millennium leek Madagaskar goed op weg om de leidende kledingexporteur van Sub-Sahara-Afrika te worden naar zowel de Amerikaanse als de EU-markt. Als de op één na grootste sub-Saharaanse exporteur naar de EU begon de textiel- en kledingsector in Madagaskar zich te herstellen. 

De textiel- en confectiesector kan de tweede belangrijkste werkgever van het land worden, na de landbouw. Dankzij de AGOA (African Growth and Opportunity Act) kan het land zijn textielproducten exporteren naar de VS zonder importbeperkingen (geen importheffingen of -quota).

Amerikaanse labels zoals Gloria Vanderbilt, Victoria's Secret, GAP, Liz Claiborne, The Limited zijn maar enkele van de merken die nu worden geproduceerd in Madagaskar. 

De regering van Madagaskar verwacht 200.000 banen in de textielsector te creëren en zou daarmee de belangrijkste sector worden van het land.

ICT, Outsourcing and Call Centers 

De offshore-outsourcingsector, die er in de jaren negentig is begonnen, kent momenteel aanzienlijk succes. Zo floreren, in de hoofdstad Antananarivo, in slechts een paar jaar tijd webbureaus, bureaus voor het schrijven van web content, callcenters,. etc.. Deze werden meestal gecreëerd door lokale of verplaatste jongeren. De komst van optische vezels en een snelle internetverbinding heeft de concurrentiepositie van Madagaskar op dit gebied versterkt.  

Bovendien beschikt Madagaskar over overvloedig jong, gekwalificeerd en bekwaam personeel op verschillende gebieden binnen deze sector: website-ontwikkeling, web schrijven, adviseurs op afstand, inkomende en uitgaande oproepen, gegevensinvoer, enz.  

Met een klein tijdsverschil tussen Madagaskar en de belangrijkste contracterende landen en lage arbeidskosten, die gemiddeld 200 euro per maand per operator bedragen, is Madagaskar in slechts enkele jaren uitgegroeid tot een toonaangevend land in de Franstalige offshore outsourcing. 

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Madagaskar