U bent hier

Madagaskar in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Er wordt dan ook alles op alles gezet om verdere besmettingen te vermijden in zowat elk land in Afrika.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Madagaskar
Hoofdstad
Antananarivo (3,4 miljoen inwoners)
Oppervlakte
587.041 km² (= 19 x België)
Aantal inwoners
26,2 miljoen
Staatshoofd
President Andry Rajoelina
Regeringsleider
Eerste minister Christian Ntsay
Taal
Frans en Malagasi (officieel), Engels
Munt
Ariary (MGA) Wisselkoers
Bruto Binnenlands Product (BBP)
12,374 Miljard USD (2019)
GDP / Capita
USD 471

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
14 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
526 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Madagaskar, gelegen voor de zuidoostkust van Afrika, is het 4e grootste eiland ter wereld. Traditioneel is de economie van Madagaskar gebaseerd op de teelt van rijst, koffie, vanille en kruidnagel. Ondanks een schat aan natuurlijke hulpbronnen en een toeristenindustrie die wordt aangedreven door zijn unieke omgeving, blijft het land een van 's werelds armste en is het nog sterk afhankelijk van buitenlandse hulp. 

Madagaskar heeft een markteconomie die wordt ondersteund door de gevestigde landbouwindustrie en de opkomende toerisme-, textiel- en mijnbouwindustrieën. De landbouwindustrie produceert voornamelijk tropische stapelgewassen en handelsgewassen. De mijnbouw wordt ondersteund door de rijkdom van Madagaskars natuurlijke hulpbronnen. Ondanks de natuurlijke hulpbronnen en de zich ontwikkelende industrieën, hebben de politieke crisissen van 2013 en 2019 buitenlandse investeringen afgeschrikt en de economie doen krimpen.

Madagascar heeft een slechte reputatie op het vlak van zakendoen, vooral door een slecht functionerende administratie en logge wetgeving. 
Bedrijven die willen exporteren, gebruiken best een lokale agent of werken, specifiek voor infrastructuurwerken, best rechtstreeks met de internationale instellingen die er projecten lopen hebben zoals de Wereldbank en de African Development Bank.

Sterktes

  • Madagascar is de grootste producent ter wereld van vanille.  De volledige sector is gegroepeerd in een aantal coöperatieven. Hoge vanilleprijzen ondersteunen deze exportsector.
  • De ''African Growth and Opportunity Act", die onder meer ondertekend is door de VS, zal de handel in textielproducten met dit land ondersteunen en verbeteren.

Zwaktes

  • De tewerkstelling in de landbouwsector is ondermaats en de overheid heeft te weinig aandacht voor de arme bevolking zodat de ontwikkeling van privé-initiatief onderdrukt blijft.
  • Door de weinig ontwikkelde gezondheidsector en het uitblijven van investeringen blijft de arbeidsproductiviteit laag.
  • Het overheidsbudget is structureel deficitair met een permanent tekort van 2% tot 6% van het bbp. Financiering van grote infrastructuurprojecten zal dus enkel mogelijk zijn mits steun van internationale instellingen.

Opportuniteiten

  • Nu er meer politieke stabiliteit is in het land, wordt het investeringsklimaat verbeterd en zijn er meer investeringsprojecten die zullen worden gerealiseerd, vooral met ondersteuning van internationale instellingen.
  • Het land heeft enorme natuurlijke rijkdommen. Deze rijkdommen zullen meer investeringen aantrekken en geven ook mogelijkheden aan de toeristische sector.

Bedreigingen

  • Langetermijninvesteerders zijn zeer gevoelig voor politieke instabiliteit. Als er terug instabiliteit komt (zoals door de staatsgreep in 2009), zullen de investeringen onvermijdelijk terug verminderen.
  • Madagascar is nog steeds sterk onder de invloed van klimaatveranderingen en weersomstandigheden. Als de weersomstandigheden veranderen, zoals door droogte, zal dit onvermijdelijk een invloed hebben op de landbouwsector en zal de groei negatief worden beïnvloed.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Madagaskar

Meer weten over Madagaskar?