U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Landbouw/Voedselverwerkende nijverheid

Goed voor bijna 10% van het bbp. Het gaat om een prioritaire sector waarin de regering wil investeren. Fruit, groenten en wijn zijn de belangrijkste landbouwproducten die vooral naar de EU worden uitgevoerd. Met bijna 40.000 bedrijven is Macedonië ook een belangrijke producent en uitvoerder van tabak; het grootste bedrijf ligt in de stad Prilep. Het land voert vooral vlees, bereide voedingsmiddelen, oliën en fruit in.

Nuttige link - Marktstudie over de voedselverwerkende nijverheid van het Agentschap Invest In Macedonia: http://www.investinmacedonia.com/investment-opportunities/agribusiness-and-food-processing-industry.

Milieu

Deze sector moet zich aan de Europese verplichtingen aanpassen. De verwerking van vast stedelijk afval en de behandeling van afvalwater voldoen nog lang niet aan de Europese normen, waardoor deze sector kansen biedt. Ook de luchtkwaliteit in Macedonië is zeer slecht. Dat heeft al geleid tot protesten van de inwoners van Skopje, de stad die het hardste door de luchtvervuiling is getroffen (http://www.balkaninsight.com/en/article/russia-jolts-us-over-macedonia-air-pollution-12-15-2017). We verwachten dat de overheid maatregelen neemt om de situatie te verbeteren. De Vlaamse expertise op dit vlak bekendmaken kan onder andere door best practices te delen via platformen zoals de TAIEX-databank. Nuttige link – Ministerie van Leefmilieu: http://www.moepp.gov.mk/?lang=en.

Meer weten:

Transport en infrastructuur

Macedonië heeft geen toegang tot de zee, maar is met buren zoals Bulgarije, Griekenland, Albanië, Kosovo en Servië toch interessant gelegen. Het land heeft een wegennet van ongeveer 13.000 km en wordt door 2 trans-Europese vervoerscorridors (8 en 10) doorkruist. Voorts is het spoorwegnet meer dan 900 km lang, 235 km daarvan is geëlectrificeerd. Met Skopje en Ohrid beschikt het land over 2 internationale luchthavens die elk jaarlijks meer dan 1 miljoen passagiers verwerken. Om het land aantrekkelijker te maken, wil de regering met de hulp van internationale donoren aan de infrastructuur blijven werken. Nuttige links - Ministerie van Transport: http://mtc.gov.mk; projecten van de Wereldbank: http://projects.worldbank.org/search?lang=en&searchTerm=&countrycode_exact=MK

Meer weten:

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Noord-Macedonië is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Noord-Macedonië