U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Landbouw en voedselverwerkende industrie 

De sector, goed voor bijna 10% van het bbp, is een prioritaire sector voor overheidsinvesteringen. Vandaag zijn fruit, groenten en wijn de belangrijkste landbouwexportproducten naar de EU. Noord-Macedonië is ook een belangrijke tabakproducent.

Noord-Macedonië importeert vooral vlees, bewerkte voeding, oliën en fruit. 

Interessante studie over voedselverwerkende industrie opgesteld door Invest Agency of North Macedonia: http://www.investinmacedonia.com/investment-opportunities/agribusiness-and-food-processing-industry .

Milieu 

Met het oog op de Europese ambities van Noord-Macedonië moet het land het milieubeleid afstemmen op de verplichtingen in dat verband. Het verwerken van huishoudelijk afval en waterzuivering is vandaag nog ver verwijderd van de Europese standaarden wat kansen biedt aan onze bedrijven. De luchtkwaliteit in het land, en dan vooral in de hoofdstad Skopje, is eveneens ondermaats. Het valt te verwachten dat de overheid maatregelen zal nemen om de situatie te verbeteren. Via het TAIEX platform kunnen ze aanspraak maken op Europese ondersteuning. 

Meer weten:

Transportinfrastructuur

Noord-Macedonië heeft dan wel geen zeetoegang maar geniet van een interessante locatie aangezien het grenst aan Bulgarije, Griekenland, Albanië, Kosovo en Servië. Het transportnetwerk bestaat o.m. uit 13.000 km wegen en het land wordt doorkruist door 2 TEN-corridors (8 en 10). Het spoorwegnetwerk bedraagt meer dan 900 km, waarvan 235 km geëlektrificeerd is. Het land heeft 2 internationale luchthavens (Skopje en Ohrid) die elk meer dan 1 miljoen passagiers per jaar afhandelen. Om het land aantrekkelijker te maken wil de overheid - in samenwerking met internationale donoren - verderwerken aan het upgraden van de infrastructuur. 

Meer weten:

Energie

Noord-Macedonië wekt voornamelijk elektriciteit op met bruinkool en waterkracht en is voor goed 40% afhankelijk van import. De bruinkoolreserves zouden over een tiental jaren uitgeput zijn. 

Het elektriciteitsproductiesysteem bestaat uit 2 kolengestookte centrales, verschillende waterkrachtcentrales, een faciliteit voor zware olie, enkele zonne-energiefaciliteiten en biogascentrale en 1 windfarm.  

Het elektriciteitssysteem is bovendien verouderd waardoor veel elektriciteit (+/- 15%) verloren gaat. 

De modernisering van het energiesysteem en een betere energiemix zijn dus van het allergrootste belang. Het hernieuwbare component wordt voornamelijk afgedekt door waterkracht. Tegen 2025 zou 46% van de elektriciteit afkomstig moeten zijn uit hernieuwbare bronnen wat bijna een verdubbeling zou betekenen t.o.v. de situatie in 2020 (782 mW > 1.493 mW). 

De overheid wil investeren in nieuwe kleine waterkrachtcentrales, fotovoltaïsche installaties en windmolenparken. Ook bedrijven kijken actief naar hernieuwbare oplossingen. 

Aardgas wordt ingevoerd vanuit Rusland via Bulgarije. Het heeft vooral industriële gebruikers want door de geringe spreiding van distributienetwerken is gas voor het merendeel van de particulieren geen optie. Het land werkt aan bijkomende gasinterconnectoren met Bulgarije en Griekenland om de bevoorrading te diversifiëren. 

Er is ook een heleboel ruimte om de energie-efficiëntie te verbeteren: betere isolatie van woningen, het gebruik van betere verbrandingsinstallaties en elektromechanische toestellen. 

Meer weten:

Ministerie van Economie - sectie 'Energie': https://www.economy.gov.mk/docs/sektor-energetika

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Noord-Macedonië