U bent hier

Liechtenstein in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Vorstendom Liechtenstein
Hoofdstad
Vaduz (5.047 inwoners)
Oppervlakte
160 km² (= 0,00524 x België)
Aantal inwoners
38.749 (2020)
Staatshoofd
Prins Hans Adam II
Regeringsleider
Premier Daniel Risch
Taal
Duits
Munt
Zwitserse Frank (CHF)
Belangrijke steden
Schaan (6.039 inwoners) en Balzers (4.642 inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
7 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
184.083 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Liechtenstein is dan wel een klein land dat over weinig natuurlijke hulpbronnen beschikt, maar toch slaagde het land erin een geïndustrialiseerde economie te ontwikkelen met troeven voor buitenlandse investeerders. Dat heeft veel te maken met de gunstige geografische ligging (langs oude handelsroutes) en met ondernemingszin. Het land ontwikkelde een sterke economie en een hoog welvaartniveau in termen van bbp per hoofd van de bevolking. Daarmee staat Liechtenstein op de tweede plaats in de wereld.

In de voorbije jaren zorgde Liechtenstein voor een economisch klimaat dat bedrijfsvriendelijk is. Sinds 2011 bedraagt de vennootschapsbelasting 12,5% (een van de laagste tarieven in Europa). Er is geen bronbelasting op dividenden uitgekeerd aan een buitenlandse vennootschap en er is geen controle op buitenlandse valuta. De registratie voor btw is alleen verplicht bij een jaaromzet hoger dan CHF 10.000 en het btw-tarief behoort tot de laagste (8%) en in bepaalde gevallen wordt een nog lager tarief gehanteerd (2,5% voor voeding, dranken, medicijnen, kranten of 3,8% voor accommodatie). Liechtenstein heeft met Zwitserland niet alleen een monetaire unie (d.w.z de munteenheid is de Zwitserse frank) maar ook een douane-unie, waardoor Liechtensteinse bedrijven makkelijk toegang hebben tot de Zwitserse markt. Als lid van de Europese Economische Ruimte (sinds mei 1995) heeft het land trouwens toegang tot veel buitenlandse markten, wat vooral de vele kleine en middelgrote bedrijven ten goede komt.

Als gevolg hiervan bouwde Liechtenstein een reputatie van zakenvriendelijkheid en van stabiliteit op, waardoor de ministaat elk jaar opnieuw talrijke buitenlandse investeringen aantrekt: Liechtenstein telt op dit ogenblik meer dan 4.000 bedrijven op een bevolking van iets meer dan 38.700 inwoners.

De werkloosheid in Liechtenstein is traditioneel laag en daalt al meer dan tien jaar. In 2019 had het land zelfs het laagste werkloosheidscijfer in Europa, met 1,5% (ter vergelijking: IJsland 3,5%, Oostenrijk 4,5%, Duitsland 3,2%, Zwitserland 2,3%, EU-gemiddelde 6,8%). De jeugdwerkloosheid in Liechtenstein was met 2,1% in 2018 ook al erg laag (Zwitserland 2,4%, Oostenrijk 9,4%).

De industriële en productiesector creëren de meeste tewerkstelling in Liechtenstein, maar ook de dienstensector, meer bepaald de financiële diensten, stelt veel mensen te werk: ca. 9,5% van het totale aantal werknemers in Liechtenstein in 2018, vs slechts 4,4% in Zwitserland. Enkel in het Groothertogdom Luxemburg werken verhoudingsgewijze nog meer mensen in de financiële dienstverlening (nl. 11,5% van alle werknemers).

De directe in- en uitvoer van goederen (exclusief de handel in goederen met Zwitserland) stortte dramatisch in elkaar in de nasleep van de financiële crisis, na decennia sterk gestegen te zijn. Liechtenstein boekt al jaren een duidelijk handelsoverschot op het gebied van directe uitvoer/invoer van goederen. In 2019 was dit cijfer 87%, wat hoog is vergeleken met de 81% in 2018, terwijl het handelsoverschot van Zwitserland in goederen 13% bedroeg in 2019. De directe uitvoer van goederen groeide in 2019 met een prijsgecorrigeerde 2,2% ten opzichte van vorig jaar (2018: +4,9%), terwijl de invoer van goederen in reële termen met 3,2% daalde op jaarbasis (2017: -1,7%).

Maar dan kwam anno 2020 de coronacrisis: volgens het huidige economische rapport van het Bureau voor de Statistiek, heeft de COVID-19-pandemie een zware impact op de Liechtensteinse economie.

De export van goederen door Liechtensteinse bedrijven nam in de eerste helft van 2020 af met 22,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. De ondervraagde industriële bedrijven beoordeelden de bedrijfssituatie als slecht, maar gingen ervan uit dat de bedrijfsontwikkeling ongewijzigd zou blijven. De werkgelegenheidsgroei is sinds het begin van het jaar tot stilstand gekomen en de werkloosheid bedroeg in augustus 2,1%.

In het OESO-gebied wordt voor 2021 een economische groei verwacht van 2,2% tot 4,8%, afhankelijk van het scenario, en een wereldwijde groei van 2,8% tot 5,2%.

De economische vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn beladen met veel corona-gerelateerde onzekerheid. Op dit moment bevinden veel economieën zich echter in een herstelfase, wat ook de economische vooruitzichten van Liechtenstein verbetert.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Liechtenstein