U bent hier

Zakendoen in Libië

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreide buitenlandse netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de Exportmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als kmo kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Decennialang werd de Libische economie gemonopoliseerd door de staat en de entourage van Qaddhafi. Na de val van Qaddhafi, begon de privésector zich voorzichtig te ontwikkelen. De aanhoudende politieke instabiliteit zorgt echter voor een onzeker zakenklimaat en wisselende regelgeving. Heel wat obstakels blijven dan ook een rem vormen op de economische ontwikkeling:

  • veiligheidsklimaat
  • bureaucratie en corruptie
  • gebrek aan transparantie: grote projecten worden zelden bekendgemaakt via openbare tenders
  • een traag en onvoorspelbaar juridisch apparaat
  • onderontwikkelde infrastructuur

Via een tussenpersoon

Om zaken te kunnen doen in Libië hebt u in de meeste gevallen een lokale vertegenwoordiger nodig, zoals een agent of distributeur. De Libische zakenwereld wordt gedomineerd door persoonlijke relaties en familie- en stamverbanden. De sleutel tot succesvol zakendoen bestaat uit het opbouwen van langdurige persoonlijke relaties. Een succesvolle interactie met uw distributeur of agent veronderstelt dat u regelmatig ter plaatse gaat of uitnodigt naar België en de nodige tijd besteedt aan opleidingen over uw product en sector.

Een geaccrediteerde commerciële agent moet over de nodige toelatingen beschikken om zijn beroep te mogen uitoefenen en hij moet geregistreerd zijn bij de dienst ‘Bedrijven en Commerciële Inschrijving’ van het ministerie van Economie, Handel en Investeringen.

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Informatie over bedrijven vinden ligt niet voor de hand. Heel wat bedrijven hebben geen website, bedrijfsrepertoria en databases zijn zelden up-to-date en het is een onbegonnen werk om de kredietwaardigheid van bedrijven na te gaan. Het internet is er, zeker wat de publieke sector betreft, veel minder ingeburgerd dan hier het geval is.

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Op het vlak van betalingen is voorzichtigheid geboden. Ga er niet van uit dat u (op tijd) betaald zal worden. Een onherroepelijke letter of credit (L/C) die gegarandeerd wordt door de Centrale Bank is in veel gevallen de veiligste betalingsmethode.

Tips bij het zakendoen

Een goede persoonlijke relatie met uw Libische zakenpartner is van groot belang. Om zaken te kunnen doen in Libië moet er onderling vertrouwen, respect en vriendschap zijn. Neem de tijd voor het drinken van een kopje thee en het praten over koetjes en kalfjes om op die manier het vertrouwen van uw Libische zakenpartner te winnen. Het kennen van enkele woorden Arabisch zal u meteen heel wat goodwill opleveren.

Wie u kent, is vaak belangrijker dan wat u kent om zaken voor elkaar te krijgen, zeker in het bureaucratische doolhof dat Libië typeert. Zorg voor de uitbouw van een netwerk of zoek een lokale partner die over een degelijk netwerk beschikt.

Bezoek wanneer mogelijk het land en uw zakenpartner(s) regelmatig. Libiërs verkiezen persoonlijk, direct contact boven telefoon- en e-mailverkeer.

Een handdruk is de normale begroeting. Vooraleer vrouwen de hand te schudden, wachten mannen best tot de vrouw hiervoor het initiatief neemt.

Titels zoals doctor, ingenieur, professor … zijn belangrijk. Gebruik die ook consequent als u mensen aanspreekt.

Herbevestig afspraken één of twee dagen op voorhand. Hou er rekening mee dat op vrijdag de meeste bedrijven gesloten zijn. Afspraken plannen doet u beter niet tijdens de vastenmaand ramadan. Probeer zelf op tijd te zijn voor uw afspraken, hoewel Libiërs zelf al eens op zich durven laten wachten. Laat zeker niet uw ongeduld blijken.

Geef geen openlijke kritiek op uw zakenpartner en vermijd situaties waarin een Libiër ten overstaan van anderen gezichtsverlies lijdt.

Beslissingen worden traag genomen en moeten vaak verschillende goedkeuringsfases doorlopen. Probeer dit proces niet te versnellen, want dat wordt als een belediging opgevat.

Libiërs zijn gewiekste onderhandelaars. Een voorstel wordt zelden als definitief beschouwd.

Relatiegeschenken zoals Belgische chocolade worden erg op prijs gesteld. Alcohol is uit den boze.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Libië is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Libië