U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

De aanhoudende politieke instabiliteit en de precaire veiligheidsomstandigheden zorgen voor een onzeker zakenklimaat en wisselende regelgeving. Leg de nodige voorzichtigheid aan de dag als u zakendoet met Libië en bouw voldoende zekerheden in zodat u niet voor onaangename zakelijke verrassingen komt te staan.

Olie en gas

De Libische economie is in grote mate afhankelijk van de energiesector. Amper 25% van de Libische oppervlakte is tot nu toe geëxploreerd. Analisten gaan ervan uit dat het land over aanzienlijke onaangeboorde reserves beschikt.

De Libische olieproductie en -export werd meer dan welke sector ook, getroffen door de burgeroorlog en de daarop volgende instabiliteit. Terwijl de productie in 2011 zo goed als stilgevallen was, kon die zich in de loop van 2012 relatief snel herstellen, weliswaar zonder het productieniveau van voor de oorlog te bereiken. Sinds midden 2013 ondergaat de oliesector een nieuwe crisis door aanhoudende protesten en stakingen die hebben geleid tot de bezetting van havens en olievelden en belangrijke onderbrekingen in de productie.

Bijkomend probleem is de aanhoudend lage olieprijs. Afwachten dus wat de appetijt van de internationale olie- en gasmaatschappijen zal zijn om terug te keren naar Libië, eens het politieke klimaat en de veiligheidsomstandigheden stabiliseren.  

Meer weten

  • Country Analysis Libya - Overzicht van de Libische energiesector door de US Energy Information Administration

Infrastructuur

De Libische infrastructuur is in slechte staat door van het jarenlange gebrek aan investeringen gedurende het Qaddhafi-tijdperk. Ook de aanhoudende onrust laat duidelijk zijn sporen na.

Prioriteiten zijn:

  • Huizenbouw: naar verwachting zou er tegen 2020 een tekort zijn van 500.000 units
  • Ziekenhuizen en gezondheidszorgprojecten
  • Transportinfrastructuur: luchthavens, havens, wegen

Buitenlandse investeerders staan echter niet te trappelen om in Libië aan de slag te gaan. De terughoudendheid wordt vooral ingegeven door het gebrek aan duidelijke wet- en regelgeving. De budgetcrisis waarmee de overheid af te rekenen heeft door het gebrek aan olie-inkomsten, zorgt ervoor dat infrastructuurprojecten momenteel worden uitgesteld.

Gezondheidszorg

Niet alleen de infrastructuur, ook de Libische gezondheidszorg in zijn geheel bevindt zich door decennialange verwaarlozing in een lamentabele staat. Bureaucratie, corruptie, gebrek aan ervaren personeel en management, oude en slecht uitgeruste ziekenhuizen zijn maar enkele van de problemen waarmee de sector kampt. Wie het zich enigszins kan veroorloven, gaat in het buitenland op zoek naar degelijke medische zorg.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Libië is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Libië