U bent hier

Nieuws

De drie Baltische Staten kenden het afgelopen jaar een zeer uitgesproken inflatie. Begin dit jaar lagen de prijzen in Estland gemiddeld 15,2% hoger dan een jaar eerder. Ook de Litouwers kregen het voorbije jaar te maken met een zeer hoge inflatie, de prijzen lagen volgens Statistics Lithuania maar liefst 15,6% hoger dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. En ook Letland kende een iets zachtere inflatie: 11,2% tegenover maart 2021.

Het aantal coronabesmettingen per dag is momenteel sterk aan het dalen. Op 6 maart waren er 3.992 nieuwe gevallen, midden februari waren er dagenlijks nog ongeveer 11.000 gevallen. Lange tijd bengelde het land aan het staartje van de EU, op vlak van vaccinatie. Vandaag doen ze het, met 68,3% van de bevolking volledig gevaccineerd, al een stuk beter. Toch bengelt Letland nog steeds onderaan de lijst.

De militaire operatie in Oekraïne zet de spanningen tussen de EU en Rusland op scherp. In welke mate zal deze situatie de economieën van de Baltische Staten beïnvloeden? In hoeverre zijn Estland, Letland en Litouwen afhankelijk van Rusland? Swedbank stelde een rapport op en op basis hiervan zet ons kantoor in Vilnius voor u alvast de belangrijkste zaken op een rijtje zet. 

Volgens Swedbank's meest recente rapport was 2021 een goed jaar voor de Baltische economieën: het bbp groeide snel, de binnenlandse vraag herstelde zich en de arbeidsmarkt evolueert gunstig. Kortom: de economieën in het Balticum komen opnieuw op stoom. 

Deloitte publiceert elk jaar een overzicht van de sterkst groeiende bedrijven in Centraal- en Zuidoost-Europa, de zogenaamde Fast 50. De 2021 editie van de publicatie staat opnieuw bol van jonge innovatieve en ambitieuze bedrijven die mee de toekomst willen vormgeven. Verplichte kost indien u kennis wil maken met een aantal shakers en movers van vandaag en morgen.

In een nieuw rapport, gepubliceerd op 09 juli 2021, deelt de Zweedse bank positieve cijfers mee met betrekking tot de consumptie in de Baltische staten. De toenemende vaccinatiegraad en de versoepeling van de COVID-maatregelen zouden er de economie nieuw leven inblazen.

Printful is een Letse start-up, actief als drukkerij met fulfillment-services. Via de private equity-firma Bregal Sagemount heeft het bedrijf 106 miljoen euro aan vers geld opgehaald. Met deze kapitaalronde wordt het print-on-demand-bedrijf de eerste Letse unicorn met een waardering van meer dan $1 miljard. Met het nieuwe kapitaal zal Printful aanvullende producten en diensten lanceren en uitbreiden naar nieuwe kanalen en landen. De financiering volgt na een sterk jaar van groei.

Op 23 april vond voor de eerste maal het online Rail Baltica Forum plaats. Tijdens het forum werden onder meer de huidige status van het project belicht, net als geplande aanbestedingen in 2020. Meer weten over het Rail Baltica project, lees het verslag, download de presentaties en klik op de link om het forum te herbekijken.

Pagina's