U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Textiel

De kledingnijverheid in Lesotho is goed voor 20% van het bbp. Het merendeel van de 40.000 werknemers die in de ongeveer 41 Chinese en Taiwanese fabrieken werken, zijn vrouwen. Als je naar de textielindustrie in Lesotho kijkt, zie je een beeld van een bloeiende industrie, die in de jaren 1990 begon toen Aziatische bedrijven voor het eerst in Lesotho investeerden. Kledingstukken werden geproduceerd in Lesotho en vooral verscheept naar de EU en Amerika. In 2000, toen de 'African Growth and Opportunity Act' (AGOA) werd ingevoerd, was dat bedoeld om de handel tussen de VS en Afrikaanse landen te stimuleren door bepaalde producten rechtenvrij toegang tot de Amerikaanse markt te verlenen. Hierdoor steeg de aantrekkelijkheid van Lesotho voor investeerders. Omdat Lesotho in de buurt van de Zuid-Afrikaanse havens ligt, kon het de afgewerkte producten via de weg of per spoor uitvoeren, dankzij het uitgebreide transportnetwerk door Zuid-Afrika.

De 41 kledingbedrijven in Lesotho produceren naar schatting jaarlijks 90 miljoen stuks breigoed, 26 miljoen jeans en een groeiend volume geweven boven- en onderkleding. Lesotho voert ook kleding uit naar Zuid-Afrika en rechtenvrij naar SACU- en SADC-landen.

Leer en schoenen

Drie bedrijven produceren schoenen die vooral worden uitgevoerd. De binnenlandse markt is grotendeels aangewezen op invoer uit Zuid-Afrika. Buitenlandse directe investeringen in deze sector kunnen de leernijverheid een boost geven. We denken dan vooral aan bedrijven die looien en afwerken, die schoenen en onderdelen voor schoenen produceren en die leren kleding en lederwaren, zoals tassen, autostoelhoezen, portefeuilles, riemen, handschoenen en andere accessoires, maken. 

Accessoires en verpakking

Jaarlijks produceert de kledingnijverheid in Lesotho zowat 90 miljoen stuks breigoed en 26 miljoen jeans. Ze gebruikt naar schatting 220 ton gebreide boorden en accessoires zoals kragen, ribboorden en zomen per jaar. Bovendien verbruikt ze elk jaar 20 miljoen stuks verpakkingsmateriaal. 

Fabrikanten van breigoed en jeans in Lesotho produceren grote volumes die vooral voor de Amerikaanse markt zijn bestemd. Die vereisen heel wat afwerkingsaccessoires en verpakkingsmateriaal. Lesotho moet al die accessoires en het meeste verpakkingsmateriaal invoeren. Bijgevolg zijn er kansen weggelegd voor producenten van accessoires en verpakkingsmaterialen op maat van de klant, vooral in materialen waarin een volledig assortiment verpakkingsproducten voor de lokale en exportmarkten kan worden aangeboden.

Elektronica en elektrische consumptiegoederen

Opportuniteiten zijn er voor strategische partners die tv's, elektrische fornuizen, magnetrons, koelkasten, wasmachines en droogautomaten en telecomapparatuur kunnen produceren.

Verwerking van landbouwproducten

Hier zijn kansen voor biologische tuinbouwproducten, verrijkte voedingsmiddelen en granen. Er is een conservenfabriek met de volgende verwerkingscapaciteit:

 • +/- 10 ton asperges per dag,
 • +/- 10 ton perziken,
 • +/- 6 ton witte bonen in tomatensaus,
 • vruchtensappen en groenten in blik.

De capaciteit van de conservenfabriek wordt niet volledig benut. 

Hernieuwbare energie

Per jaar produceren waterkrachtcentrales 80 MW. Er is elk jaar vraag naar 150 MW. Die wordt ingevuld door elektriciteit (70 MW) in te voeren uit Zuid-Afrika (Eskom) en uit Mozambique (EDM). 34% van de bevolking is aangesloten op het stroomnet.

Kansen liggen in: 

 • opwekking van zonne-energie (zonneparken, dakinstallaties),
 • windenergie,
 • waterkracht.

Bottelen van mineraalwater

Veel natuurlijke bronnen stromen in Lesotho het hele jaar door. Het land telt zowat 137 gedocumenteerde bronnen. 6 daarvan liggen in de buurt van de hoofdstad Maseru. Die 6 bronnen produceren gemiddeld per seconde een halve liter water, dat weinig micro-organismen en chemisch verontreinigende stoffen bevat. Over het hele land zijn er ook nog 90 gedocumenteerde geboorde waterputten. Flessenwater wordt internationaal als een voedingsproduct beschouwd. Investeringen in het bottelen van water kunnen een positieve impact hebben op de volksgezondheid in de regio door veilig water aan te bieden op plaatsen met een slechte waterbevoorrading.

Toerisme

Het land beschikt over voldoende accommodatie van een behoorlijk niveau, vooral in de buurt van grote en strategische toeristische knooppunten. Toeristen uit Zuid-Afrika komen voor een dag naar Lesotho en keren enkel terug om in Zuid-Afrika de nacht door te brengen (zie World Travel and Tourism Council​).

Een van de unieke troeven van het land is zijn hoogte. Lesotho is het enige land ter wereld dat helemaal 1.000 meter boven de zeespiegel ligt. Het laagste punt van Lesotho ligt 1.400 meter boven de zeespiegel. Het is een ideale plek voor trainingsfaciliteiten voor sporters op grote hoogte. Er zijn plannen om een hoogwaardige voorziening te bouwen met onder andere:

 • sportaccommodaties binnen en buiten,
 • verblijfsaccommodatie,
 • wellness,
 • behandelingsfaciliteit en ziekenboeg voor sporters.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Lesotho