U bent hier

Lesotho in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Lesotho
Hoofdstad
Maseru (330.760 inwoners)
Oppervlakte
30.355 km² (= 1,0 x België)
Aantal inwoners
2,2 miljoen inwoners
Staatshoofd
Koning Letsie III
Regeringsleider
Eerste minister Tom Thabane
Taal
Engels en Sesotho zijn de officiële talen. Andere veelgebruikte talen zijn Xhosa en Zulu.
Munt
Loti en Zuid-Afrikaanse Rand (LSR, ZAR) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
970 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De economie van Lesotho is gebaseerd op zelfvoorzienende landbouw en veeteelt en op kleinschalige sectoren, zoals kleding, schoenen, textiel, voedselverwerking en bouw. Kmo's produceren vooral landbouwproducten die ze leveren aan de meelindustrie, aan conservenfabrieken en aan de leer- en jutenijverheid. De meeste huishoudens voorzien in hun levensonderhoud in de zelfvoorzienende landbouw en seizoenarbeid. Het merendeel van de volwassen mannelijke bevolking werkt in de Zuid-Afrikaanse mijnen (het aantal mijnwerkers gaat de laatste jaren echter achteruit). In het voorbije boekjaar is de economie van Lesotho sterk vertraagd door grote politieke conflicten die de bedrijfsactiviteiten tijdelijk verstoorden. De werkloosheid blijft hoog en is samen met de grote armoede een van de ernstigere problemen waarmee Lesotho kampt.

Lesotho vertrouwt voor een groot deel van zijn economische activiteit op Zuid-Afrika. Het importeert 85% van de goederen die het consumeert – vooral landbouwproducten – uit Zuid-Afrika. Huishoudens zijn sterk afhankelijk van geldtransfers van familieleden die in Zuid-Afrika in mijnen, op boerderijen of als huishoudelijke hulp werken. De werkgelegenheid in de mijnbouw is sinds de jaren 1990 fors afgenomen. Lesotho is lid van de Southern Africa Customs Union (SACU). Inkomsten van SACU waren in 2016 goed voor ongeveer 26% van het totale bbp. Maar de inkomsten van SACU zijn veranderlijk en zullen de volgende vijf jaar dalen. Lesotho krijgt ook royalty's van de Zuid-Afrikaanse regering voor het leveren van water aan Zuid-Afrika uit een dam- en bekkensysteem in Lesotho. De regering bouwt intussen haar belastingsysteem uit om minder afhankelijk te zijn van invoerrechten en andere transfers.

Ze blijft een groot aandeel hebben in de economie. In 2019 was overheidsconsumptie goed voor ongeveer 26% van het bbp. De regering blijft ook de grootste werkgever van Lesotho. De textiel- en kledingnijverheid is de grootste particuliere werkgever: ongeveer 36.000 vooral vrouwelijke Basotho werken in fabrieken die kleding maken om uit te voeren naar Zuid-Afrika en de VS. Diamantwinning heeft de afgelopen jaren in Lesotho aan belang gewonnen en is intussen goed voor zowat 35% van de totale uitvoer (2015).

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Lesotho