U bent hier

Lesotho in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende enige tijd werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronaviruspandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19. Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Koninkrijk Lesotho
Hoofdstad
Maseru (330.760 inwoners)
Oppervlakte
30.355 km² (= 1,0 x België)
Aantal inwoners
2,2 miljoen inwoners
Staatshoofd
Koning Letsie III
Regeringsleider
Eerste minister Tom Thabane
Taal
Engels en Sesotho zijn de officiële talen. Andere veelgebruikte talen zijn Xhosa en Zulu.
Munt
Loti en Zuid-Afrikaanse Rand (LSR, ZAR) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.113 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

De economie van Lesotho is gebaseerd op zelfvoorzienende landbouw en veeteelt en op kleinschalige sectoren, zoals kleding, schoenen, textiel, voedselverwerking en bouw. Kmo's produceren vooral landbouwproducten die ze leveren aan de meelindustrie, aan conservenfabrieken en aan de leer- en jutenijverheid. De meeste huishoudens voorzien in hun levensonderhoud in de zelfvoorzienende landbouw en seizoenarbeid. Het merendeel van de volwassen mannelijke bevolking werkt in de Zuid-Afrikaanse mijnen (het aantal mijnwerkers gaat de laatste jaren echter achteruit). In het voorbije boekjaar is de economie van Lesotho sterk vertraagd door grote politieke conflicten die de bedrijfsactiviteiten tijdelijk verstoorden. De werkloosheid blijft hoog en is samen met de grote armoede een van de ernstigere problemen waarmee Lesotho kampt.

Lesotho vertrouwt voor een groot deel van zijn economische activiteit op Zuid-Afrika. Het importeert 85% van de goederen die het consumeert – vooral landbouwproducten – uit Zuid-Afrika. Huishoudens zijn sterk afhankelijk van geldtransfers van familieleden die in Zuid-Afrika in mijnen, op boerderijen of als huishoudelijke hulp werken. De werkgelegenheid in de mijnbouw is sinds de jaren 1990 fors afgenomen. Lesotho is lid van de Southern Africa Customs Union (SACU). Inkomsten van SACU waren in 2016 goed voor ongeveer 26% van het totale bbp. Maar de inkomsten van SACU zijn veranderlijk en zullen de volgende vijf jaar dalen. Lesotho krijgt ook royalty's van de Zuid-Afrikaanse regering voor het leveren van water aan Zuid-Afrika uit een dam- en bekkensysteem in Lesotho. De regering bouwt intussen haar belastingsysteem uit om minder afhankelijk te zijn van invoerrechten en andere transfers.

Ze blijft een groot aandeel hebben in de economie. In 2019 was overheidsconsumptie goed voor ongeveer 26% van het bbp. De regering blijft ook de grootste werkgever van Lesotho. De textiel- en kledingnijverheid is de grootste particuliere werkgever: ongeveer 36.000 vooral vrouwelijke Basotho werken in fabrieken die kleding maken om uit te voeren naar Zuid-Afrika en de VS. Diamantwinning heeft de afgelopen jaren in Lesotho aan belang gewonnen en is intussen goed voor zowat 35% van de totale uitvoer (2015).

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Lesotho