U bent hier

Zakendoen in Kosovo

Uw eerste stappen op de markt

Uw eerste stappen op een nieuwe markt beginnen met een grondige voorbereiding en een goed plan. Aarzel niet om hierbij een beroep te doen op Flanders Investment & Trade.

  • Op deze website vindt u heel wat informatie over internationaal ondernemen, buitenlandse markten en sectoren, die u moet helpen bij het opstellen van een exportplan en het selecteren van uw doelmarkt(en).
  • Via de provinciale kantoren van Flanders Investment & Trade en ons uitgebreid buitenlands netwerk kan u informatie op maat opvragen. De adviseurs Internationaal Ondernemen denken graag met u mee en geven persoonlijk advies bij uw internationale plannen.
  • Door deel te nemen aan een van onze groepsacties kan u nieuwe markten gaan verkennen in het gezelschap van andere zakenlui. Zo organiseert Flanders Investment & Trade groepszakenreizen met een afsprakenprogramma op maat en tal van mogelijkheden om te netwerken. Of u kan deelnemen aan een buitenlandse beurs.
  • Aan de hand van de EXPORTmeter, een mini-audit die Flanders Investment & Trade u gratis en strikt vertrouwelijk aanbiedt, kan u nagaan hoe u uw exportstrategie kan verbeteren.
  • Als KMO kan u onder bepaalde voorwaarden een financieel duwtje in de rug krijgen voor uw prospectie-inspanningen.

Klop zeker ook aan bij andere organisaties die u kunnen helpen, zoals bedrijfsgroeperingen en gemengde kamers van koophandel. Breid uw netwerk uit en steek uw licht op bij bedrijven die in uw nieuwe doelmarkt al zakendoen.

Marktaanpak

Rechtstreeks

Het is erg moeilijk om de Kosovaarse markt te benaderen zonder lokale vertegenwoordigers vanwege de taalbarrière en het lokale zakelijke kader.

Via een tussenpersoon

Zakendoen moet ondersteund worden door een lokale agent, partner of distributeur. Het is aangeraden om rekening te houden met de marktervaring en de economische status van de partner. Het is aanbevolen dat wie geïnteresseerd is om zaken te doen in Kosovo, het land eerst bezoekt.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

Het Kosova Business Registration Agency (KBRA) werkt binnen het ministerie van Handel en Industrie en is de enige verantwoordelijke instelling voor registratie van bedrijven in Kosovo. Het KBRA werkt op basis van een elektronische database, een eenvoudiger en sneller proces voor gratis registratie van nieuwe bedrijven. Het systeem vergroot de transparantie, verhoogde normen en inspanningen om de registratieprocedures te harmoniseren met de richtlijnen van de Europese Unie.

Meer info op: https://arbk.rks-gov.net/page.aspx?id=2,1

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Athene, de lokale Kamer van Koophandel en Industrie, het Albanese Investment Development Agency, advocatenkantoren en andere bedrijfsorganisaties kunnen u helpen bij uw zoektocht naar een agent.

Vooraleer met een lokale partner in zee te gaan is het aanbevolen zijn reputatie en solvabiliteit te onderzoeken. Het is ook belangrijk een goed zicht te hebben op zijn ervaring in de markt en te weten of hij concurrerende producten vertegenwoordigt.

De volgende advocatenkantoren kunnen helpen de geloofwaardigheid van potentiële business partners te onderzoeken:

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico’s

Ongeveer 75% van de importeurs in Kosovo ontvangt regelmatig goederen onder kortlopende leverancierskredieten. Langere termijnfinanciering kan worden gezocht voor grotere aankopen, maar kan moeilijk te verkrijgen zijn. Voor betalingen naar het buitenland worden geldovermakingen, documentair incasso's, cheques en letters of credit gebruikt in Kosovo. Er zijn momenteel geen ratingbureaus actief in Kosovo. Kosovo verkreeg in 2013 een SWIFT-code en het IBAN-formaat voor bankrekeningen in 2014.

Tips bij het zakendoen

Het is belangrijk om Kosovo te bezoeken om het lokaal bedrijfsklimaat te begrijpen en om potentiële partners, overheidsfunctionarissen en bedrijfsverenigingen te ontmoeten. Persoonlijk contact is hoog gewaardeerd. Trade events/beurzen (www.eventseye.com/fairs/c1_trade-shows_kosovo.html) zijn ook interessant om zakelijke relaties op te bouwen, bekendheid te verwerven en nieuwe technologieën te leren.

Kies ook een goede juridische vertegenwoordiging (meestal internationaal) om belangen te beschermen.

Duurzaam internationaal ondernemen

Green Business Kosovo

Green Business is een web platform dat alle relevante belanghebbenden van groene energie in Kosovo samenbrengt op één plek. Deze belanghebbenden zijn o.a. privébedrijven, overheidsinstellingen, donoren en anderen. Green Business streeft naar het bevorderen en verspreiden van kennis over de verschillende onderwerpen van groene energie, zoals energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en recycling. Het platform is bedoeld om zowel professionele mensen te helpen om goed geïnformeerd te zijn over nieuwe ontwikkelingen en alternatieve energieoplossingen toe te passen op de huidige werkwijzen.

Kosovo CSR Network

Kosovo Corporate Social Responsibility Network is een non-profit, niet-gouvernementele organisatie, opgericht door haar leden, is verantwoordelijk voor CSR-praktijken in de samenleving en ook om te voldoen aan de bovengenoemde Global Compact-principes.

Het CSR-netwerk van Kosovo is het eerste zakelijke netwerk dat door haar leden in Kosovo is opgericht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Het netwerk werd op 21 april 2011 opgericht door vooraanstaande Kosovaarse en internationale bedrijfsleiders die vastbesloten waren het bewustzijn van het publiek over MVO te vergroten en ook MVO-best practices in hun eigen bedrijven op te nemen. Hoewel het netwerk op dit moment een relatief kleine organisatie is, probeert het te groeien en een stimulerend netwerk te worden om nieuwe bedrijven aan te trekken voor de bevordering van MVO in Kosovo.

Bronnen:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kosovo