U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Energie

Twee van de grootste problemen in de energiesector in Kosovo zijn het hoge niveau van technische en commerciële verliezen en de energieproductie die onvoldoende is om de toenemende energie te dekken. Daarom zijn investeringen in de energiesector nodig en samen met de strategische regionale locatie van het land zijn er kansen voor energieprojecten.

De regering van Kosovo heeft vastgesteld dat er behoefte is aan extra productiecapaciteit om de stroomvoorziening van het land aan te pakken. Beleidsdoelstellingen van de overheid, ook gepresenteerd in alle Kosovaarse energiestrategieën, naast de plannen voor elektriciteitsopwekking uit hernieuwbare bronnen, zijn ook gericht op het betrekken van de private sector bij het infrastructuurproject van Kosova e Re Power Plant (KRPP). Het omvat ontwikkeling, ontwerp, constructie, financiering, eigendom, onderhoud en werking in overeenstemming met IED Best Beschikbare Technieken (BBT).

Mijnbouwsector

Historisch gezien is mijnbouw in relevantie afgenomen door een gebrek aan investeringen in uitrusting, faciliteiten en de ontwikkeling van nieuwe mijnen. De sector heeft een aanzienlijk potentieel voor buitenlandse investeringen en de Onafhankelijke Commissie voor Mijnen en Mineralen (ICMM) heeft sinds 2007 meer dan 500 exploratie- en mijnlicenties afgegeven.

Kosovo heeft enorme hoeveelheden bruinkool, lood-zink-zilver, nikkel, chroom, aluminium, magnesium en een breed scala aan bouwgrondstoffen. Bruinkool is van groot belang voor Kosovo. Volgens het ministerie van Mijnbouw en Energie, bezit Kosovo, met 14.700 megaton, 's werelds op vier na grootste bewezen bruinkoolreserves.

Telecommunicatie

Mogelijkheden om ondersteunende diensten voor 4G-netwerken te verlenen kunnen in de nabije toekomst ontstaan. Kansen om de overgang van Kosovo naar zijn nieuwe landcode te ondersteunen kunnen zich het komende jaar ontwikkelen. Naar verwachting zal de Independent Media Commission een aanbesteding lanceren om over te schakelen van analoge naar digitale uitzendingen. De regering van Kosovo probeert het land te positioneren als een regionaal knooppunt voor IT-gerelateerde producten en diensten, voortbouwend op de sterke IT en Engelstalige vaardigheden binnen het personeelsbestand. Er is ook een groeiend aantal IT-bedrijven dat zich richt op outsourcing voor Europese en Amerikaanse bedrijven en het aantal callcenters groeit.

Gezondheid

Kosovo heeft een dringende en groeiende behoefte aan hoogwaardige basis- en gespecialiseerde gezondheids- en medische diensten, faciliteiten en producten. De sector wordt gedomineerd door diensten van de publieke sector, maar de particuliere investeringen zijn onlangs toegenomen. Veel Kosovaarse burgers reizen naar andere landen voor verzorging en lokale oplossingen bieden potentieel een lucratieve mogelijkheid voor externe investeerders.

Infrastructuurontwikkeling

Kosovo heeft een vitale behoefte aan infrastructuurontwikkeling, waaronder moderne wegen, huisvesting, gezondheidszorg, water en sanitaire projecten. De overheid en de particuliere sector zijn op zoek naar projectontwerpers, ingenieurs en managers, evenals productie-inputs, -machines en -gereedschappen van hoge kwaliteit. Verbeteringen aan de weg- en spoorweginfrastructuur die Kosovo met zijn buren verbindt, zijn gepland als onderdeel van het initiatief van de Westelijke Balkan 6.

Andere diensten

Naarmate de economie van Kosovo zich ontwikkelt, zal de behoefte aan deskundige financiële, juridische, architecturale, technische, public relations en grafische ontwerpdiensten toenemen.

Meer info op:

http://mzhe-ks.net/en/kosova-e-re-power-plant-#.W9lKnXozZhB

https://www.export.gov/article?id=Kosovo-Market-Opportunities

https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/bg/pdf/Investment-in-Kosovo-2017.pdf

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kosovo