U bent hier

Kosovo in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 14/09/2020

Ook Kosovo wordt getroffen door het coronavirus COVID-19. De Kosovaarse overheid nam preventieve maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. Deze kunnen een impact hebben op economische activiteiten en op zakenreizen naar Kosovo. Lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek van Kosovo
Hoofdstad
Pristina (210.000 inwoners)
Oppervlakte
10.887 km² (= 0,4 x België)
Aantal inwoners
1.895.250 inwoners
Staatshoofd
President Vjosa Osmani-Sadriu
Regeringsleider
Premier Albin Kurti
Taal
Albanees en Servisch
Munt
EUR Wisselkoers
Belangrijke steden
Prizren (185.000 inwoners), Peja (60.000), Gjakova (40.827)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
8 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
4.446 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Kosovo, een klein land in Zuidoost-Europa met nog geen 2 miljoen inwoners, werd pas in 2008 erkend als een onafhankelijke staat. De hoofdstad Pristina is het economische en culturele centrum van het land.

Kosovo kon de voorbij jaren sterke groeicijfers voorleggen. Het bbp per capita groeide van $1 088 in 2000 tot $3 902 in 2017, meer dan een verdrievoudiging op 17 jaar tijd. Ondanks deze groei die groter is dan deze van de buurlanden, blijven de werkloosheid en de emigratie hoog. Kosovo is nog steeds het derde armste land in Europa maar dankzij de recente strategiewijziging van een consumptiegedreven economie naar een investering- en exportgedreven economie zijn er betere vooruitzichten.

Het bbp groeide in de periode 2009-2017 met gemiddeld 3.5% per jaar, voornamelijk door consumptie en buitenlandse financiële steun.

De dienstensector was met een aandeel in de toegevoegde waarde van 54% van het bbp in de periode 2009-2017 de grootste economische sector. De industrie vertegenwoordigt slechts 16.8%, wat erg laag is in vergelijking met de regionale standaarden.

De export van diensten steeg met 17% in 2017, voornamelijk dankzij de reiskosten van de diaspora. Import in de dienstensector steeg met 9.7% door de binnenlandse vraag. De export van goederen steeg in 2017 met 22% ten opzichte van 2016.

Kosovo is een kandidaatlid van de EU. Het toetredingsproces kreeg een boost door het ondertekenen van het “Stabilization Association Agreement” in 2015. De belangrijkste toetredingsbarrière die nog genomen moet worden is het duurzame milieubeleid.

De economische vooruitzichten zijn op middellange termijn positief en vertonen een stijgende trend, maar er is behoefte aan een stabiel politiek kader en een beter ondernemingsklimaat om investeringen aan te kunnen trekken.

Verwacht wordt dat de groei op de korte termijn zal worden gestuurd door investeringen en consumptie, met name investeringen in de energiesector met het oog op de bouw van nieuwe elektriciteitscentrales en door nieuwe overheidsprojecten.

Een betere benutting van overheidsinvesteringsprojecten zou mogelijk kunnen leiden tot een iets hogere groei, vooral in de periode 2018-2020.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kosovo