U bent hier

Kosovo in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek van Kosovo
Hoofdstad
Pristina (210.000 inwoners)
Oppervlakte
10.887 km² (= 0,4 x België)
Aantal inwoners
1.895.250 inwoners
Staatshoofd
President Vjosa Osmani-Sadriu
Regeringsleider
Premier Albin Kurti
Taal
Albanees en Servisch
Munt
EUR Wisselkoers
Belangrijke steden
Prizren (185.000 inwoners), Peja (60.000), Gjakova (40.827)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
9 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
5.340 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

In de periode na de wereldwijde financiële crisis groeide de Kosovaarse economie consequent sterker dan het gemiddelde van de Westelijke Balkan. Het bbp per hoofd van de bevolking is gestegen van € 898 in 2000 tot € 3.679 in 2019. Niettemin blijft Kosovo het op twee na armste land van Europa. Het bbp van Kosovo, dat in 2019 met 4,17% groeide, zou volgens de Wereldbank in 2020 met 4,5% krimpen. Toch zal de economie van het land naar verwachting herstellen en in 2021 een groei van 5,2% bereiken. De inflatie bedroeg 2,7% in 2019 (met een gemiddelde van 2,0% tussen 2003 en 2018) en bedroeg begin 2021, 0,7%. Een verlenging van de COVID-19 inperkingsmaatregelen zou de economische groei van Kosovo verder kunnen vertragen. Kosovo kon nog steeds rekenen op geldovermakingen van Kosovaren die in het buitenland wonen, terwijl andere landen van de Westelijke Balkan worden geconfronteerd met stagnatie of inkrimping als gevolg van dalende export en buitenlandse investeringen.

De economie zal dit jaar naar verwachting met een gematigder tempo groeien. De kapitaaluitgaven zouden sterk moeten blijven groeien bij optimistischere vraagvooruitzichten, terwijl een krappere arbeidsmarkt de particuliere consumptie zal ondersteunen. Pandemische onzekerheid en aanhoudende politieke spanningen met Servië vertroebelen echter de vooruitzichten. Zo zou de economie in 2022 met 4,4% groeien en met 3,9% in 2023.

De consumptie en particuliere investeringen zijn de belangrijkste factoren achter de economische groei in Kosovo. Het land wordt geplaagd door een hoge werkloosheid, men neemt aan dat de schaduweconomie de meeste geregistreerde werklozen in dienst heeft. Aan de uitgavenkant is de consumptie van huishoudens de belangrijkste component van het bbp en is deze goed voor 88% van het totale gebruik, gevolgd door de bruto-investeringen (26%) en de overheidsuitgaven (17%). De uitvoer van goederen en diensten is goed voor 20% van het bbp, terwijl de invoer 51% uitmaakt, wat 31% van het totale bbp aftrekt.

De economische vooruitzichten zijn op middellange termijn positief en vertonen een stijgende trend, maar er is behoefte aan een stabiel politiek kader en een beter ondernemingsklimaat om investeringen aan te kunnen trekken.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kosovo