U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Energie

Olie is de hoofdbron van inkomsten voor Koeweit. De oliereserves worden geschat op 101,5 miljard vaten (5de grootste ter wereld). Tegen 2020 zou de productiecapaciteit worden opgetrokken van 2,83 miljoen vaten per dag (situatie 2017) naar 4 miljoen vaten per dag. In deze context is de olie-infrastructuur dan ook permanent in ontwikkeling, met een grote vraag naar buitenlandse expertise als gevolg.

Koeweit heeft zich ook geëngageerd om 15% hernieuwbare energie op te wekken tegen 2035. In dit kader situeert zich de Dibdibah Solar Plant van Kuwait National Petroleum Company (KNPC). Dit project, met een output van 1.6 GW, zal een van de grootste zonnecentrales in de regio worden. Tot slot kan vermeld worden dat het potentieel voor projecten op basis van zonne-energie zich vooral in de publieke sector situeert, omdat de energieprijzen voor de private, residentiële markt momenteel nog zwaar gesubsidieerd blijven en energie-efficiëntie nog te wensen over laat.

Meer weten

Bouw en infrastructuur

De bouwsector in Koeweit zit in een opwaartse trend. Wel zorgen de lagere olie-inkomsten ervoor dat vele projecten vertraging hebben opgelopen. Volgens recente analyses bedroeg de groei in 2017 zo’n 4,8%, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 4,4% over de komende 5 jaar.

Actieve subsectoren zijn

  • publieke werken,
  • residentiële markt,
  • interieurdesign,
  • bouwmaterialen,
  • bouwtechnieken en -diensten.

Een aantal megaprojecten, die momenteel in ontwikkeling zijn:

  • de 36km lange Sheikh Jaber-zeebrug, die het noorden van het land moet ontsluiten,
  • de nieuwe luchthaventerminal,
  • de nieuwe Mubarak Al Kabeer haven op Boubiyan Island.

Andere toekomstige projecten, die weliswaar nog niet zijn opgestart, omvatten onder meer een metro- en spoornetwerk en de Silk City-business hub. 

Meer weten

Gezondheidszorg

Koeweits groeiende bevolking, met een stijgende welvaart en levensverwachting, zorgt voor een stijgende vraag naar kwaliteitsvolle gezondheidszorg, Momenteel telt Koeweit amper 19 ziekenhuisbedden per 10.000 mensen. Hoewel het land een jonge bevolking kent, staat Koeweit volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 13de ter wereld voor wat het voorkomen van obesitas betreft en 7de voor diabetes. 

Een prioriteit van de overheid is de privatisering van de zorg. Daarbij wil de overheid een nieuw systeem van ziekteverzekering uitrollen. Daartoe worden de nodige stappen ondernomen om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren, en werd de 'Kuwait Health Assurance Company (KHAC)' opgericht. De KHAC krijgt een startbudget van KWD 230 miljoen (€ 685 miljoen), dat gebruikt wordt om 3 ziekenhuizen en 16 medische centra te bouwen. Via dit systeem moeten meer dan 2 miljoen expats die in Koeweit verblijven toegang krijgen tot gezondheidszorg en zo de publieke ziekenhuizen ontlasten. 

De uitgaven voor gezondheidszorg zijn voorzien om te stijgen tot 6,4 miljard USD in 2019 (vergeleken met 5,2 miljard USD in 2014). Dit plaatst Koeweit op de 3de plaats in de GCC-regio, na de VAE en Qatar. 

Meer weten

Voeding

De lokale voedselproductie in Koeweit is ontoereikend en het land is in grote mate aangewezen op import. De distributie wordt georganiseerd via supermarkten (coöperaties en particulier) en kleine winkels. Hoewel de markt verzadigd is, is er altijd vraag naar nieuwe producten, op voorwaarde dat die concurrentieel zijn door kwaliteit, prijs of uniek karakter.

Het almaar groter wordende probleem van obesitas in de samenleving en de daarmee gepaarde chronische ziekten, zou op termijn een markt voor gezondere voeding kunnen doen ontstaan.

Meer weten: GCC Food Industry Report - 2019 - Alpen Capital

Milieu

Aandacht voor het milieu wordt meer en meer een bekommernis voor de overheid. De lokale industrie wordt dan ook aangemaand instructies en regelgeving met betrekking tot het milieu te gaan naleven. Er is grote vraag naar innovatieve oplossingen op het vlak van water- en afvalmanagement.

ICT

Hoewel e-toepassingen en m-toepassingen nog niet ten volle worden toegepast, probeert de overheid de trend wel te volgen. Innovatieve IT-toepassingen in welke sector dan ook, kunnen in Koeweit een afzetmarkt vinden.

In de 'New Kuwait Vision 2035' neemt de ontwikkeling van ICT een belangrijke plaats in om het land (en vooral de publieke sector) te moderniseren. Ook is er grote aandacht voor cybersecurity.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Koeweit