U bent hier

Kenia in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Er wordt dan ook alles op alles gezet om verdere besmettingen te vermijden in zowat elk land in Afrika.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Kenia
Hoofdstad
Nairobi (4,7 miljoen inwoners)
Oppervlakte
580.367 km² (= 19 x België)
Aantal inwoners
53,7 miljoen
Staatshoofd
President Uhuru Kenyatta
Regeringsleider
President Uhuru Kenyatta
Taal
Engels en Swahili (officieel), diverse inheemse talen
Munt
Keniaanse shilling (KES) Wisselkoers
Belangrijke steden
Mombassa (1,104 miljoen inwoners), Kisumu (721 duizend inwoners)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
96 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.817 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Het verhaal van postkoloniaal Oost-Afrika is niet altijd vlekkeloos verlopen. Ook vandaag nog heeft de regio maar al te vaak een negatieve connotatie. Kenia heeft zich ondanks de conflicten in het gebied boven zijn buurlanden weten uit te hijsen. Sinds het invoeren van een meerpartijenstelsel in 2002 kent het land een toename in politieke stabiliteit. In 2010 voerde het land verdere politieke hervormingen uit door het invoeren van een tweekamerstelsel en het grondwettelijk vastleggen van de rechterlijke macht. Deze hervormingen hebben in het land tot een groeiende politieke stabiliteit geleid.

De relatieve stabiliteit van het land heeft ook op economisch vlak positieve gevolgen. Sinds het eerste kwartaal van 2004 kende het land enkel economische groei. In 2008 was er een korte daling van de groei naar 1% als gevolg van het geweld dat volgde op de verkiezingen. Sindsdien kende het land elk jaar een stabiele groei van gemiddeld 5%. Met een groei van 5,7% in 2019 was het een van de snelst groeiende economieën in Sub-Sahara-Afrika.

Er was verwacht dat deze groei zich zou verderzetten in 2020. Maar naast de COVID-19-pandemie, werd het land begin 2020 ook getroffen door een sprinkhanenplaag die veel schade aanrichtte in het noordoosten van het land. Als gevolg daarvan werd de Keniaanse economie, specifiek de landbouwsector, zwaar getroffen. Het tweede kwartaal van 2020 kende het land een vermindering van de groei van 5,7%.

Kenia is al bij al gespaard gebleven van de doemscenario's die velen als een gevolg van COVID-19 voor het land voorspelden. Het lijkt er op dat het land zich economisch snel zal weten te herstellen van de crisis. Voor nu blijft Kenia zich vasthouden aan een groei van 5,2% in 2021. Deze voorspelling is echter niet zonder valkuilen. Het land blijft voor zijn export afhankelijk van de staat van de pandemie in andere landen. Een wereldwijde tweede golf zal Kenia’s economie in dat geval niet sparen. Daarnaast blijven droogte en een terugkeer van de sprinkhanenplaag in de tweede helft van het jaar mogelijke risico’s.

Op langere termijn wil Kenia via socio-economische hervormingen zichzelf transformeren tot een moderne, duurzame economie. Uitgestippeld in de 'Kenya Vision 2030', wil het land tegen het hiervoor genoemde jaar uitgegroeid zijn tot een milieubewust, veilig en geïndustrialiseerd land. De volgende stap in dit plan is gepland voor de laatste termijn (2017-2022) van president Uhurru Kenyata. Hierbij staan voedselvoorziening, productie en een gezonde huizenmarkt en gezondheidszorg centraal.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kenia