U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland

Welke reisdocumenten heeft u nodig?

Paspoort: om Kazachstan binnen te mogen is een paspoort vereist dat nog minstens 6 maanden na de duur van het verblijf geldig is.

Opmerking: voor een verblijf van maximaal 5 kalenderdagen is geen registratie vereist. In elk ander geval moet u zich binnen de 5 dagen nadat u de staatsgrens van Kazachstan bent overgestoken laten registreren bij het lokale bureau van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Kazachstan of in uw hotel. Doet u dit niet, dan zal de immigratiedienst u bij uw vertrek beboeten. 

Visa: burgers van Argentinië, Australië, België, Brazilië, Bulgarije, Canada, Chili, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Israël, Italië, Japan, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Polen, Roemenië, Servië, Singapore, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Arabische Emiraten, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland zijn vrijgesteld van visumplicht als hun verblijf in Kazachstan niet langer duurt dan 30 kalenderdagen nadat ze de Kazachse staatsgrens zijn overgestoken.

Opmerking: burgers van de bovengenoemde landen hebben voor bezoeken tot 30 dagen geen officiële uitnodigingsbrief nodig, andere nationaliteiten kunnen het beste contact opnemen met hun ambassade. Dit kan immers verplicht zijn en een visum kan worden geweigerd indien ze niet over een officiële brief beschikken.

Welke talen worden er gesproken?

De taal die wordt gesproken in het zakenleven en dagelijkse leven, is het Russisch, hoewel buiten de grote steden ook Kazachs wordt gesproken. De regering heeft verordend dat de wettelijke taal het Kazachs is. De taal wordt ook steeds meer onderwezen in scholen en kinderdagverblijven.

Hoeveel bedraagt het uurverschil met België?

Het uurverschil met België bedraagt + 5 uur in de winter en + 4 uur in de zomer.  

Kazachstan doet niet mee aan de zomertijd.

Reizen naar Kazachstan

Europese luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa, Turkish Airlines, Aeroflot en Ukraine International (UIA) vliegen op Almaty. Samen bieden ze reizigers de kans om elke dag van de week van en naar Kazachstan te vliegen. De nationale luchtvaartmaatschappij Air Astana verzorgt de meeste binnenlandse vluchten tussen de grote steden in Kazachstan.

Op dit ogenblik biedt ze ook vluchten aan naar een aantal internationale bestemmingen zoals Boedapest, Hannover, Peking en Ürümqi (China), Dubai, Istanbul, Bangkok, Londen, Seoel, Frankfurt en Amsterdam. Air Astana biedt sinds 2015 ook een rechtstreekse vlucht Astana-Parijs aan. Sinds juni 2017 bieden de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT en de Hongaarse lagekostenmaatschappij WizzAir een rechtstreekse vlucht aan van Astana naar respectievelijk Warschau en Boedapest.

Treinen bieden vaak een alternatief om te reizen binnen Kazachstan en naar een aantal buurlanden.

Reizen in Kazachstan

Van de luchthaven naar het centrum van de stad

Almaty: Overdag kan u bus 79, 86, 92 en 106 nemen naar het centrum van de stad. U kan in de luchthaven ook een officiële taxi nemen. Gemiddeld duurt de rit om in het centrum van de stad te raken 25 tot 30 minuten.

Astana: Overdag kan u bus 10 en 12 nemen naar het centrum van de stad. U kan in de luchthaven ook een officiële taxi nemen. De gemiddelde duur om in het centrum van de stad te raken bedraagt 20 tot 25 minuten.

In de stad                   

Het openbaar vervoer in Almaty kan verwarrend zijn voor zakelijke bezoekers. Reizigers wordt aangeraden om een chauffeur in te huren om hun verblijf zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen De tarieven voor een wagen met chauffeur liggen tussen USD 15 en 20 per uur. Er is momenteel slechts één metrolijn in Almaty.

Naar andere steden

Air Astana en sinds 2015 ook Qazag Air vliegen tussen de belangrijkste steden. Er is ook een hogesnelheidsverbinding met een Spaanse nachttrein (Talgo) tussen Almaty en Astana en tussen Almaty en Shymkent.

Hotels in Kazachstan

Almaty en Astana hebben een ruim hotelaanbod. Meer informatie vindt u op:

http://www.booking.com/ 
http://visitkazakhstan.kz/en/
https://www.lonelyplanet.com/search?q=kazakhstan&type=lodging

Geld in Kazachstan

Kazachstan heeft een economie gebaseerd op cash en in toenemende mate op krediet. Zorg daarom dat u cash (de tenge is de nationale munt) op zak heeft voor het geval uw kredietkaart niet werkt in het restaurant of in de winkel. Er zijn veel wisselkantoren, maar als het kan is het beter om geld te wisselen in een bank of in het hotel omdat de tarieven en de veiligheidsmaatregelen sterk variëren. Zorg ervoor dat u geen versleten of beschadigde biljetten wisselt. Op de meeste plaatsen worden enkel biljetten in goede staat aanvaard. Euro- of dollarbiljetten moeten dateren van na 1990 en een gecodeerde metaalstrip hebben. In Kazachstan vindt u tegenwoordig op veel plaatsen geldautomaten (ATM’s), zeker in Almaty en Astana. Die verdelen de lokale munt, meestal tegen een redelijke wisselkoers. Geld wisselen in kleine particuliere wisselkantoren is geen goed idee. Hotels hebben vaak een wisselkantoor en ook daar zijn geldautomaten beschikbaar.

Kantooruren in Kazachstan

Er is een 5-daagse werkweek, met werkuren van 9 tot 18 uur. De meeste mensen werken 40 uur per week. Winkels zijn op weekdagen en op zaterdag meestal later open. Heel veel winkels zijn ook open op zondag. De meeste kantoren en banken sluiten gewoonlijk een uur per dag (tussen 13 en 14 uur voor de lunch). De open markten (bazaars) zijn elke dag van 9 tot 17 uur geopend, behalve op maandag.

Communicatie in Kazachstan

De mobiele dekking in Kazachstan is niet algemeen en ook de internetverbindingen zijn geenszins perfect. Zoals in veel landen in ontwikkeling met een beperkte telecommunicatie-infrastructuur en -regelgeving is het aantal gebruikers van mobiele telefoons intussen groter dan het aantal vaste telefoons. De meeste zakenreizigers met roaming zullen geen problemen ondervinden bij het gebruik van hun mobiele telefoon. Zowel de tarieven voor vaste lijnen als voor mobiele telefonie liggen in Kazachstan hoger dan in Europa, zeker voor binnenlandse oproepen over een grote afstand en voor internationale oproepen.

De meeste hotels bieden wifi aan. Ook vindt u wifi steeds vaker in cafés en restaurants, zeker in Almaty en Astana. Ook in winkel- en entertainmentcentra en in de luchthaven van Almaty is dat het geval. Voor veel buitenlandse werknemers in de grotere steden is het nog altijd moeilijk om een snelle internetverbinding te bekomen. Zelfs als ze een ADSL-lijn hebben stellen ze nog altijd vast dat de snelheden niet in de buurt komen van wat de provider belooft.

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes 

De meeste nationale feestdagen van Kazachstan gaan terug tot de vroege oudheid. De traditionele feestdagen zijn heel bijzonder omdat ze zo kleurrijk zijn en de rijkdom en de diversiteit van de Kazachse keuken onderstrepen. Ook de enorme gastvrijheid en de feestvreugde vallen op. Vergeet niet dat als een feestdag op zaterdag of zondag valt, de volgende maandag meestal een vrije dag is.

 • 1 en 2 januari: Nieuwjaar
 • 7 januari: Oost Orthodox Kerstmis
 • 8 maart: Internationale vrouwendagy
 • 21-23 maart: Nauryz
 • 1 mei: Kazakhstan people’s Unity Day
 • 7 mei: Defender of the Fatherland Day
 • 9 mei: Victory Day
 • 6 juli: Capital City Day
 • Laatste dag van Hadj Kurban Ait (elk jaar op andere datum, voor 2019 op 11 augustus)

 • 30 augustus: Constitution Day
 • 1 december: Day of the First President of Kazakhstan
 • 16-17 december: Independence Day

https://www.timeanddate.com/holidays/kazakhstan/2019 


Nuttige adressen

Ambassade van België in Kazachstan

62, Kosmonavtov street
010000 Astana, Kazakhstan
T: +7 (7172) 97 44 85 / 44 86 / 78 49
Noodnummer buiten kantooruren (enkel voor Belgen): +7 70 12 03 29 42
E: embassy.astana@diplobel.fed.be 
Website: http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan/
Ambassador Mr. Alexis de CROMBRUGGHE de PICQUENDAELE

Ambassade van Kazachstan in België

Van Beverlaan 3
B-1180 Brussel, België
T: +32 (0)2 373 38 90/92 - +32 (0)2 373 38 96 (Consulaire afdeling)
F: +32 2 374 50 91
E: brussels@mfa.kz
Website: www.mfa.gov.kz/en
Ambassadeur: Mrs. Aigul Kuspan

De ambassade is open van maandag tot vrijdag tussen 9 en 18 uur.
Openingsuren consulaire afdeling (ook voor vragen over visa): van maandag tot vrijdag tussen 9 en 12.30 uur (niet op woensdag)

Gemengde Kamer van Koophandel

'Atameken' - the National Chamber of Entrepreneurs of the Republic of Kazakhstan
010000 Astana, 8, Kunayev street, administrative building 'Emerald quarter', Block B, 26th floor
T:  +7 (7172) 91 93 00 / 90
F:  +7 (7172) 91 93 93
E: info@atameken.kz
Website: http://palata.kz/en
Voorzitter: Ablay Myrzakhmetov

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kazachstan