U bent hier

Kameroen in cijfers

CORONAVIRUS

Gedurende een tijdje werd het Afrikaanse continent gespaard door de coronavirus pandemie, maar sinds kort ondervindt het nu op haar beurt de gevolgen van de verspreiding van Covid-19.

Het aantal besmettingen en maatregelen om dit tegen te gaan nemen dan ook dagelijks toe in Afrika. Heel wat landen in deze regio kennen bovendien een matige tot slechte gezondheidsinfrastructuur, waardoor een grote uitbraak catastrofale gevolgen kan hebben.
Er wordt dan ook alles op alles gezet om verdere besmettingen te vermijden in zowat elk land in Afrika.

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.
Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Kameroen
Hoofdstad
Yaoundé (3,9 inwoners)
Oppervlakte
475.440 km² (15 keer Belgie) (= 16 x België)
Aantal inwoners
27,8 miljoen
Staatshoofd
President Paul Biya
Regeringsleider
Premier Joseph Dion Ngute
Taal
Engels en Frans (officieel) en Afrikaanse talen
Munt
CFA-frank (XAF) Wisselkoers
Belangrijke steden
Douala (1.338.082), Garoua (436.899), Kousséri (435.547)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
39 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
1.507 USD (46.414 USD in België)

Economische vooruitzichten

Algemeen

De Kameroense economie is de sterkste en meest gediversifieerde economie van de Communauté Economique et Monétaire de l’Afrique Centrale (CEMAC). De vooruitzichten voor 2018 en 2019 zijn positief, met respectievelijk economische groeicijfers van 4,1% en 4,8%, en dit door een toename in de export naar de Europese Unie ten gevolge van de Economische Partnerschapsovereenkomst (EPA), de geplande infrastructuurwerken, de stijgende private consumptie en de toegenomen energievoorziening. 

Kameroen heeft veel voordelen, waaronder: 

 • een grens van 364 km aan de Atlantische oceaan, 
 • bijna 24 miljoen inwoners (2016), 
 • een jonge, bekwame bevolking, vaak tweetalig Frans/Engels,
 • belangrijke mijnbouwbronnen met ruwe olie (10% van het BBP), aardgas, goud, ijzer, mangaan en uranium, 
 • de grootste economie in de “Communauté économique et monétaire d’Afrique centrale“ (CEMAC), die een gemeenschappelijke valuta delen, de CFA-frank, gekoppeld aan de euro.

Met het doel om Kameroen op de kaart te brengen tegen 2035, heeft de overheid een programma gelanceerd met grote structurele projecten. Er werden 15 projecten weerhouden, waaronder de Lom-Pangar-stuwdam, Kribi-haven en -gascentrale, het thermisch noodplan, de luchtvaartmaatschappij Camair-Co en de waterkrachtcentrale van Mem’vele.

De 32ste editie van de Africa Cup of Nations vindt plaats van 15 juni tot 13 juli 2019 in Kameroen. Voor de laatste fase werden vijf steden geselecteerd: Bafoussam in de westelijke regio, Douala in de regio Littoral, Garoua in het noorden, Limbe in het zuidwesten en de hoofdstad Yaoundé.

Kameroen kent de meest gevarieerde economie in de regio:

 • Primaire sector: Landbouw- en bosbouwactiviteiten zijn gebaseerd op zowel marktgewassen (cacao, koffie, banaan, oliepalm, suikerriet, hévéa als voedselgewassen (bananen, maïs, manioc). De Wereldbank, de Europese Unie en Frankrijk zijn de 3 belangrijkste geldschieters die de plaatselijke landbouwsector financieren.
 • Secundaire sector: De industrie is ook opgedeeld in verschillende sectoren (dranken, suiker, olie, zeep, maalderijen, aluminium, cement, metallurgie, primaire houtverwerking).
 • Tertiaire sector: De dienstensector wordt gedomineerd door transport, handel en mobiele telefonie.

Visie 2035

De oriëntatie van het beleid sinds 2016 weerspiegelt de sterke toewijding van de regering om de koers naar de visie 2035 te volgen. Deze visie, die de pijler vormt voor het streven van Kameroen om in 2035 een opkomend land te worden, integreert een reeks tussentijdse doelstellingen zoals armoedebestrijding en het bereiken van nationale eenheid met respect voor diversiteit. Dat is de reden waarom de voltooiing van grote eerste generatie projecten, de lancering van die van de tweede generatie, de implementatie PLANUT, de organisatie van de African Cups of Nations 2016 en 2019 en de voortzetting van investeringen in het kader van het sociaal beleid de basis vormen.

Belangrijke structurele projecten zijn:

 • de Lom Pangar-stuwdam;
 • de diepwaterhaven en de Kribi-gascentrale;
 • het noodhalingsplan;
 • de Camair-Co-luchtvaartmaatschappij en;
 • de waterkrachtcentrale Mem'vele.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Kameroen is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Kameroen