U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

* De covid-19 pandemie zorgt voor heel wat reisbeperkingen tussen Vlaanderen en Japan. Voor de normale gang van zaken kan u hieronder terecht. Maar voor de gevolgen van covid-19 op de reismogelijkheden van en naar Japan raadpleegt u beter de webpagina die hiervoor speciaal door FIT werd ontwikkeld.

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de FOD Buitenlandse Zaken.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u makkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

De website van de Japanse ambassade in Brussel (consulaire dienst) geeft een overzicht van de vereiste reisdocumenten: https://www.mofa.go.jp/j_info/visit/visa/index.html    

Welke taal wordt er gesproken

De meeste Japanners zijn eentalig Japans. In de grootsteden is een betere kennis van het Engels aanwezig, maar toch nog steeds in beperkte mate.

Wat is het uurverschil met België

Er is slechts 1 tijdszone in Japan.
In de zomer loopt Japan 7 uur voorop: 9u 's morgens in België is dan 16u in Japan.
In de winter loopt Japan 8 uur voor op België.

Reizen naar Japan

Er bestaat een dagelijkse, rechtstreekse vlucht vanuit Brussel naar Tokyo (Narita luchthaven), aangeboden door de Japanse vliegtuigmaatschappij All Nippon Airways (ANA). De reistijd voor deze rechtstreekse vlucht bedraagt ongeveer 12 uur.

Reizen in Japan

Van de luchthaven naar het centrum

Vanuit de 'Tokyo Narita' luchthaven zijn er zowel treinen als limousinebussen die naar het centrum van Tokyo rijden. Reistijd bedraagt 1 uur (Narita Express) tot 1,5 uur (limousinebus). Taxi's zijn relatief duur.

De 'Tokyo Haneda' luchthaven ligt dichterbij. Limousinebussen, treinen en taxi's overbruggen de route naar het centrum van Tokyo in ongeveer een half uur.

Meer weten:

Verplaatsingen in de stad

Tokyo beschikt over een uitgebreid netwerk van publiek transport. Vooral trein en metro zijn een handig en veilig middel om zich in Tokyo te verplaatsen. In de meeste stations in Tokyo worden de aanwijzingen voor de reiziger zowel in het Japans als het Engels gegeven.

Meer weten:

Reizen naar andere steden

OSAKA beschikt over twee luchthavens: Kansai International Airport (KIX) en Osaka International Airport (Itami). Alle vluchten uit Europa komen aan in KIX. Beide luchthavens zijn verbonden met het centrum van Osaka via limousinebussen, treinen en taxi's. Vanuit KIX bedraagt de reistijd tot hartje Osaka (Umeda) ongeveer 1 uur; vanuit Osaka International Airport ongeveer 30 tot 45 minuten (onafhankelijk van het transportmiddel).

Meer weten:

De belangrijkste luchthaven voor NAGOYA is Chubu International Airport (Centrair). Per trein neemt het ongeveer een halfuur in beslag tot in hartje Nagoya (Nagoya Station). Per taxi en limousinebus één tot anderhalf uur afhankelijk van het verkeer.

Meer weten:

Hotels in Japan

Japan beschikt over verschillende soorten hotelaccommodaties, zowel in westerse als in Japanse stijl (ryokan, minshuku), en in allerlei prijsklassen. Hotels in Japan zijn bijzonder hygiënisch, klantvriendelijk en betrouwbaar. Voor buitenlandse reizigers kan het belangrijk zijn om vooraf na te gaan of de staff van het hotel voldoende Engels machtig is.

Meer weten:

  • Japan National Tourism Organization - The Official Guide
    Deze officiële gids beschikt ook over een zoekfunctie voor verblijfsaccommodatie in de belangrijkste steden.

Betalen in Japan

Ervaring leert dat kredietkaarten die "wereldwijd" bruikbaar zijn, niet altijd aanvaard worden in Japan. Buitenlandse reizigers vragen best expliciet aan hun kredietkaartinstelling of hun kaart in Japan zal werken.

De meeste westerse hotels in Japan aanvaarden kredietkaarten, maar in sommige Japanse familiehotels wordt baar geld verkozen. Dat is soms ook het geval in restaurants, tavernes, bars, enz. Het is belangrijk bij het binnengaan van de horecazaak de vraag te stellen of uw kaart aanvaard wordt of niet. Het is aan te raden om toch voldoende Japanse yen op zak te hebben om vervelende situaties te vermijden.

Meer weten:

Werkuren in Japan

De officiële kantooruren in Japan komen grotendeels overeen met die in Vlaanderen. Japanse managers zijn echter meer geneigd om overuren te doen onder het motto "De dag zit er pas op als het werk af is". Werknemers in grotere bedrijven hebben vrij op zaterdag en zondag, maar zaterdagwerk is bij sommige KMO's in Japan nog steeds ingeburgerd.

Meer weten:

Communicatie in Japan

Het overgrote deel van de westerse hotels in Japan voorziet in wifi op de kamer, al dan niet gratis. Telefoon op de kamer is normaal; faxen kan vaak in het business center van het hotel. Dergelijke hotels nemen graag de zorg voor postverzendingen van de gasten over, uiteraard mits betaling. Japanse postkantoren zijn meestal open van 9u tot 17u. De hoofdpostkantoren hebben zelfs een loket dat 24/24 en 7/7 open is voor verzendingen.

Bij familiale hotels (minshuku) en typische Japanse hotels gericht op toeristen is wifi op de kamer niet altijd aanwezig. Het is aan te raden dit vooraf na te gaan.

Voor mobiele telefoons en smartphones geldt hetzelfde als voor kredietkaarten: niet alle "wereldwijde" systemen werken in Japan. Het is de buitenlandse reiziger aangeraden om expliciet bij zijn leverancier de vraag te stellen of zijn toestel geschikt is voor Japan of niet. Op de belangrijkste internationale luchthavens van Japan is het mogelijk om een mobiele telefoon te huren.

Meer weten:

Voltage, stekkers

Een overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land vindt u hier.

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Voor een overzicht van Japanse nationale feestdagen, zie Japan National Tourism Organization - The Official Guide

Feestdagen die op zondag vallen, worden op maandag opgenomen. Feestdagen die op zaterdag vallen, leiden niet tot een compensatiedag.

Nuttige adressen

Ambassade van België in Japan

Nibancho 5-4, Chiyoda-ku
Tokyo 102-0084
Japan
T: +813 32 62 01 91
F: +813 32 62 06 51
E: (algemeen) tokyo@diplobel.fed.be
E: (consulaire afdeling) Tokyo.consular@diplobel.fed.be
website: japan.diplomatie.belgium.be/nl

Ambassade van Japan in België

Van Maerlantstraat 1
1040 Brussel
T: +32 2 513 23 40
F: +32 2 513 15 56
T: (consulaire afdeling) +32 2 500 05 80
F: (consulaire afdeling) +32 2 513 46 33
E: info@bx.mofa.go.jp
website: www.be.emb-japan.go.jp/itprtop_en/index.html

Gemengde Kamers van Koophandel

In Japan:

The Belgian-Luxembourg Chamber of Commerce in Japan
Dai10 Daitetsu Bldg. 5F
Arakicho 23, Shinjuku-ku
Tokyo 160-0007
Japan
T: +813 64 57 86 62
F: +813 64 57 86 63
E: info@blccj.or.jp
website: blccj.or.jp

In België:

Belgium-Japan Association & Chamber of Commerce VZW
Louizalaan 287, bus 7
1050 Brussel
T: +32 2 644 14 05
E: info@bja.be
website: www.bja.be

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Japan