U bent hier

Nieuws

Op dinsdag 18 oktober 2022 organiseert het Finexpo secretariaat de Finexpo Day. De nieuwe voorwaarden van de Finexpo-instrumenten worden dan voorgesteld. Finexpo, het comité voor de financiële ondersteuning van de export, biedt financiële steun aan de export van Belgische uitrustingsgoederen en aanverwante diensten.
Het evenement vindt plaats in het Egmontpaleis van 10u15 tot 14u00. 

Sinds begin juli 2022 kent Japan een sterke toename van het aantal COVID-besmettingen. Midden juli bereikte het besmettingscijfer een nieuwe recordhoogte. Desondanks wordt Japan door de Belgische overheid beschouwd als een “donkerrode zone” van waaruit reizigers welkom zijn zonder enige COVID-restricties.

Vanaf 1 maart 2022 opende Japan geleidelijk aan zijn grenzen voor buitenlandse bezoekers, inclusief zakenlui. Buitenlandse zakenlui dienen over een inreisvisum te beschikken en hun zakenreis moet aangevraagd worden door bedrijven of andere instellingen in Japan. Buitenlandse toeristen die gebruik maken van een reisbureau zijn vanaf 10 juni 2022 welkom in Japan mits ze beschikken over een Japans inreisvisum. Vanaf 11 oktober 2022 zullen reizigers uit een groot aantal landen niet meer hoeven te beschikken over een visum om Japan binnen te komen, en toeristen zullen geen gebruik meer hoeven te maken van een reisbureau.

Een belangrijk aantal vluchten vanuit Europa naar Japan zijn geschrapt als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict. All Nippon Airways (ANA) behoudt echter de twee directe passagiersvluchten per week tussen Tokio en Brussel.

De EU-Japan Biotech & Pharma Partnering Conference 2022 biedt EU-professionals uit de sector een platform om potentiële partners in de biotech- en farmaceutische sector te ontmoeten in Japan.

Na twee jaar als online evenement zal het partnering evenement op 11 oktober weer fysiek in Osaka plaatsvinden, met extra online-sessies van 26 tot 30 september. Deelnemers kunnen kiezen of ze deelnemen aan de online sessies in september, de on-site sessies in Osaka op 11 oktober of beiden.

Deze gids van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation heeft tot doel een eenvoudige uitleg te geven over de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan (EPO), zodat alle marktdeelnemers zich bewust zijn van de mogelijkheden die de EPO biedt, deze begrijpen en er hun voordeel mee kunnen doen.

Deze ‘Quick Guide - How to Export to Japan (Food Sector)’ van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation, schetst op kernachtige wijze de manier waarop voedingsproducten hun weg vinden van Europa naar de consument in Japan. U vindt er informatie over importtarieven, regelgeving, etikettering van de goederen en een aantal zeer specifieke producten worden bij wijze van voorbeeld uitgelicht.

Op 27 en 29 juni organiseerde Flanders Investment & Trade in samenwerking met AWEX en hub.brussels twee webinars over e-commerce in de sectoren ‘non-food en food’ in Japan. De presentaties die tijdens deze webinars werden gegeven kunt u hieronder downloaden.

De Japanse regering heeft het uitvoeringsplan van een windmolenproject op zee gepubliceerd. Dit document geeft een kort overzicht van de vereisten van dit project, zowel op technisch gebied als op gebied van communicatie met de lokale bevolking. 

De Japanse regering voorziet in de uitbouw van een uitgebreid netwerk van windmolenparken op zee. Japanse consortia kijken voor de uitvoering ervan naar technologie uit Europa. Voor Vlaamse bedrijven kan dit interessante opportuniteiten creëren.

De EU-Japan Economische Partnerschapsovereenkomst (17 juli 2018) is ondertussen bijna 4 jaar oud. Het bevordert en vergemakkelijkt de handel tussen de EU en Japan, niet alleen door douanerechten af te schaffen of te verlagen, maar ook door belemmeringen in de regelgeving weg te nemen die EU-bedrijven ervan weerhouden hun producten en diensten naar Japan te exporteren.

Heeft u sinds 1 januari 2019, bij uw export naar Japan gebruik gemaakt van dit EPO? Klik dan op de link hieronder en vul de enquête van de EU Delegatie in Japan in.

Al wie belangstelling heeft voor Afrika als zakenmarkt heeft er belang bij deel te nemen aan de 7de editie van het EU-Africa Business Forum (EABF22), dat plaats vindt van 14 tot 18 februari e.k., en het bouwen van sterke waardeketens voor duurzame groei en goede banen als thema heeft. In tegenstelling tot wat eerder werd meegedeeld zal deze editie net als vorig jaar volledig virtueel worden opgezet.

Pagina's