U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Voeding en dranken

Met een zelfvoorzieningsgraad van 37% is Japan sterk afhankelijk van voedingswaren uit het buitenland. In de laatste drie jaar heeft Vlaanderen met succes zijn voedingswaren en drankproducten op de Japanse markt weten te plaatsen. In 2019 bedroeg de export in waarde (euro) bijna 130 miljoen euro, een stijging van 20,5% ten opzichte van 2016. Daarmee neemt de voedingsindustrie 4,9% van de Vlaamse export naar Japan voor zijn rekening. Drie jaar eerder was dit nog maar 4.4% 

Vlaamse voedingsproducten zijn populair in Japan. Japanse consumenten zijn gevoelig voor voedselveiligheid, een kenmerk dat door de kernramp in Fukushima in 2011 alleen maar is toegenomen. Europese voedingsproducten genieten in dat opzicht een zeer goed imago. Bovendien trad op 1 februari 2019 het economisch partnerakkoord tussen de EU en Japan in werking. Dit akkoord voorziet in de geleidelijk afbouw van de Japanse importtarieven op tal van voedingsproducten uit de EU, wat ook voor de Vlaamse bedrijven bijkomende kansen op de Japanse markt zal creëren.

De markt in Japan is onderverdeeld in verschillende prijssegmenten: dure warenhuizen waar kwaliteit belangrijker is dan prijs; speciaalzaken in de kantoorwijken van de grootsteden waar buitenlandse producten in een juiste prijs/kwaliteitsverhouding vlot over de toonbank gaan; grootwarenhuizen aan de rand van de stad of op het platteland waar kwaliteit belangrijk blijft maar de prijs nog belangrijker is; discountketens gericht op consumenten die bereid zijn om volume aan te kopen tegen lage prijzen; 24-uur winkels (convenience stores) die de superkritische stadsconsument met weinig tijd bedienen en die van hun leveranciers grote flexibiliteit eisen in ruil voor volume-orders; internetwinkels die aan populariteit winnen, enzovoort.

Vanuit Vlaanderen zijn het vooral bieren, diepvriesgroenten, chocolade, koekjes, wafels en andere zoetwaren die zich een positie hebben weten te veroveren in Japan. Sinds 2011 heeft FIT deze trend ondersteund door van voeding & dranken een focussector te maken voor Japan. FIT neemt ieder jaar met een stand deel aan Foodex, de grootste voedingsbeurs van Japan. Het aantal Vlaamse deelnemers aan deze stand kent een gestage toename. FIT heeft ook een uitgebreid netwerk uitgebouwd onder Japanse aankopers van voedingswaren. Deze worden ieder jaar uitgenodigd naar de grote Europese voedingsbeurzen (zoals ISM in Keulen, Sial in Parijs, of Anuga in Keulen) waar FIT een stand heeft. FIT Tokyo is dan telkens aanwezig om de Japanse aankopers te introduceren bij de Vlaamse voedingsbedrijven. FIT ondersteunt ook Belgische voedingsinitiatieven in Japan, zoals de Belgian Beer Weekends (5 locaties per jaar), Belgian Beer & Food Pairings (in Tokyo en Osaka) of occasionele voedingsevenementen in Japanse warenhuizen.

De verwachting is dat zich in de komende jaren nog verder kansen zullen aandienen voor de Vlaamse voedingssector in Japan.

Relevante vakbeurzen:

Speciale acties:

FIT heeft een stand en organiseert uitnodigingsacties voor Japanse aankopers naar de volgende beurzen in Europa:

 • ISM (Keulen, februari, zoetwaren, jaarlijks)
 • Anuga (Keulen, oktober, voeding, tweejaarlijks)
 • SIAL (Parijs, oktober, voeding, tweejaarlijks)
 • Door de covid-19 pandemie werden SIAL 2020 en ISM 2021 afgelast. Ter vervanging heeft FIT een mini-food-fair in Tokyo ingelast, gevolgd door virtuele trefdagen voor Japan. De eerste editie verliep succesvol in oktober 2020. De 2e editie gaat door in de week van 22-26 maart 2021. Voor meer info: michele.surinx@fitagency.be.  

Meer weten:

FIT Marktstudies:

Biotechnologie en Farma

Intensieve samenwerking tussen de Japanse publieke, private en academische sector hebben geleid tot een levendige biotech industrie, die open staat voor partnering en onderzoekssamenwerking. Het aantal biotech bedrijven neemt geleidelijk aan toe, en regelmatig gebeuren in de sector beursintroducties. Eén van de belangrijkste Japanse succesverhalen is de uitvinding van “human induced pluripotent stem cells” (iPS cellen) in 2007, waarvoor Prof. Shinya Yamanaka (Kyoto Universiteit) in 2012 de Nobelprijs ontving.

De Japanse markt voor farmaceutische producten neemt een derde plaats in op de wereldmarkt, na de VS en China. Import is goed voor ongeveer een kwart van de bevoorrading van de Japanse markt. Ook voor de medische toestellen (“medical devices”) vormt Japan de tweede markt na de VS. 40% tot 50% van het aanbod komt uit het buitenland. Voor beide sectoren dient een strikte procedure gevolgd te worden bij de Pharmaceuticals and Medical Devices Agency van Japan (PMDA) vooraleer een product op de markt wordt toegelaten.

Ondanks de belangrijke binnenlandse markt, noteert geen enkel Japans farmabedrijf binnen de wereldtop-10. Een van de redenen is dat Japanse farmabedrijven relatief laat aan hun internationale ontwikkeling zijn begonnen. Om die achterstand goed te maken, zijn de meesten onder hen actief op zoek naar buitenlandse partners voor onderzoek en marktontwikkeling. Hier liggen opportuniteiten voor Vlaamse biotech bedrijven. Sommige Japanse farmareuzen hebben in recente jaren ook buitenlandse biofarma bedrijven overgenomen.  De top-10 van de Japanse farmabedrijven ziet er als volgt uit:

 1. Takeda Pharmaceutical Company Limited  
 2. Astellas Pharma Inc.
 3. Daiichi Sankyo Co., Ltd.
 4. Otsuka Holdings Co., Ltd.
 5. Eisai Co., Ltd.
 6. Chugai Pharmaceutical Co., Ltd.
 7. Sumitomo Dainippon Pharma Co., Ltd.
 8. Mitsubishi Tanabe Pharma Corporation
 9. Kyowa Hakko Kirin Co., Ltd.
 10. Ono Pharmaceutical Co., Ltd.

De Japanse markt wordt sterk gedomineerd door de prijs- en terugbetalingspolitiek van de Japanse regering. De Japanse overheid stelt maximumprijzen vast, die om de twee jaar worden verminderd.

Bovendien ontsnapt ook Japan niet aan de algemene trend van toenemende ontwikkelingskosten voor geneesmiddelen. Door de stringente kostencontrole van de regering is het voor farmabedrijven moeilijk om de stijgende R&D-kosten af te wentelen op de patiënt. Daarom worden nogal wat Japanse farmabedrijven gedwongen partners te zoeken. Dit creëert kansen voor innovatieve biotech bedrijven uit het buitenland, inclusief Vlaanderen. De Vlaamse biotech sector geniet trouwens een goede naam in Japan.

De Japanse overheid promoot actief de “Over-The-Counter” markt (OTC). Sinds juni 2009 kunnen convenience stores en supermarkten bepaalde geneesmiddelen verkopen zonder voorschrift. Verwacht wordt dat dergelijke maatregelen de markttoegang vergemakkelijken voor buitenlandse producten. Japan heeft in 2013 een wetgeving goedgekeurd die het gebruik van regeneratieve geneeskunde en van nieuwe medische toestellen moet bevorderen.

Relevante vakbeurzen:

Meer weten:

Nanotech en ICT

Japan staat samen met de VS en enkele Europese landen aan de spits van onderzoek naar nanotechnologie, met significante onderzoeksbudgetten, ook op industrieel niveau.

Nanotechnologie overlapt voor een deel met ICT-technologie, maar heeft ook een zeer sterke materiaalcomponent, een segment waarin een aantal grote Vlaamse bedrijven actief zijn, met onder andere Umicore en Bekaert, naast een aantal kleinere spelers in niche-toepassingen. Ook onderzoekscentra als IMEC en VITO spelen een belangrijke rol in deze sector.

Aan Japanse zijde is er een enorme (onderzoeks-)activiteit rond nanotechnologie, met ondermeer 13 regionale clusterorganisaties.

De ‘traditionele’ ICT-sector is in Japan sterk ontwikkeld, en ook aan Vlaamse zijde zijn er heel wat high-tech bedrijven – veelal KMO's – die op dit vlak niche-oplossingen aanbieden. Bovendien wordt het Vlaamse landschap op efficiënte wijze ondersteund en gecoördineerd door de sectororganisaties DSP Valley en iMinds. De focus voor ICT ligt op hardware design en ontwikkeling, minder op software. Een heel specifiek segment waar de complementariteit tussen Vlaanderen en Japan opvalt is dat van het analoge IC design, omdat aan de ene kant deze specialiteit in Vlaanderen zeer sterk ontwikkeld is, terwijl in Japan de analoge expertise bijna volledig verdrongen is door digitale design competenties. Daarnaast werden ook de uitgesproken Vlaamse competenties rond low-power embedded system design uitvoerig gepromoot in Japan gedurende de voorbije jaren.

De ICT-industrie is één van de belangrijkste pijlers van de Japanse economie en is traditioneel sterk op gebied van audio en video, alsook industriële toestellen en machines. Bovendien zijn er een aantal ICT-clusters die vanuit de industrie gegroeid zijn. De lokale en nationale regeringen richten hun beleid meer en meer op het actief ondersteunen van de groei van de sterkste van deze clusters via allerlei stimuleringsmaatregelen. Japan heeft een aantal marktsegmenten geïdentificeerd met bijzonder innovatiepotentieel voor hun industrie, o.a. mobiele telefonie, ID-kaarten/RFID, visuele technologieën en communicatie, en gaming.

Relevante vakbeurzen:

Meer weten:

Automotive Engineering

Japan produceert jaarlijks 9,7 miljoen voertuigen. Bovendien produceren de Japanse autofabrikanten nog eens 19 miljoen voertuigen in het buitenland. De Japanse industrie is daarom een factor van formaat in de autowereld.

In de wereldwijde concurrentie speelt design en technologie een belangrijke rol. De Japanse industrie spendeert veel aan de ontwikkeling van beide en is niet te beroerd om zich te lanceren in nieuwe vakgebieden. Het toenemend gebruik van sensoren in voertuigen bracht een symbiose teweeg met de halfgeleiderindustrie. Zorg om het milieu bracht de industrie bij hybride en elektrische wagens (op basis van batterijen of waterstof), bij bioplastics en biotechnologie.

Vlaamse high tech-bedrijfjes die in bepaalde niches over een sterk technologisch platform beschikken, kunnen zich opwerpen als leverancier van onderzoeksdiensten of -software. Over het algemeen kunnen deze firma's gebruik maken van twee verkoopkanalen:

 • via de Europese onderzoeks- of designcentra van de grotere Japanse autofabrikanten. Meestal zijn de Europese dochterbedrijven toegankelijker. Een bedrijf dat erin slaagt om hier toe te leveren, heeft een streepje voor bij de rest van de Japanse groep en haar toeleveranciers;
 • via de moederfirma in Japan. De hoofdkwartieren van de Japanse autofabrikanten zijn echter zeer gesloten instanties, en het vraagt tijd om hier relaties op te bouwen. Dat kan door deelname aan vakbeurzen waar de Japanse auto-industrie zijn ingenieurs en onderzoekmanagers op af stuurt. Dat kan ook via FIT Tokyo dat een zeker netwerk heeft in deze branche.

Relevante vakbeurzen:

Meer weten:

Sporttechnologie

Op 8 september 2013 wees het Internationaal Olympisch Comité de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2020 toe aan Tokyo, Japan. Door de covid-19 pandemie werden de Olympische Spelen uitgesteld van 2020 naar 2021. Ze zullen doorgaan van 23 juli tot 8 augustus, gevolgd door de Paralympics van 24 augustus tot 5 september.

Als onderdeel van zijn kandidatuur lanceerde het “Tokyo 2020 Bid Comité” realisatieplannen voor de Spelen. Het Comité voorziet daarin voor 383 miljard Japanse yen (4,4 miljard dollar) aan investeringen in sportinfrastructuur.

In die plannen zijn 37 sportstadions opgenomen, waarvan 22 nieuw te bouwen, 2 grondig te renoveren en 13 opnieuw in te richten. Van de 22 op te richten stadions zijn 11 tijdelijke structuren, die niet inbegrepen zijn in bovenvermeld budget. Het Comité verwacht deze door sponsors te laten financieren. Daarnaast dient ook het Olympisch dorp voor de atleten volledig uit het niets opgebouwd en het internationaal mediacentrum (televisieverslaggeving en perscentrum) grondig vernieuwd te worden.

Van 20 september tot 2 november 2019 ging de Rugby Wereldbeker in Japan door. In september 2015 besliste Japan hiervoor 12 stadiums, verspreid over het ganse land, beschikbaar te stellen. In 2021 zullen bovendien de World Masters Games doorgaan in de Kansai-regio. 

De verwachting is dat deze wereldsportevenementen de sportsector in Japan een boost zullen geven in de komende jaren. Hier liggen zakenkansen voor de Vlaamse sporttechnologie.

Meer weten:

Marktstudies:

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Japan