U bent hier

Italië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 09/12/2020


De Italiaanse regering vaardigde op 3 december een nieuw decreet uit (Dpcm 03/12/2020) met maatregelen in het kader van de corona-exitstrategie. De richtlijnen in het wetsdecreet gelden vanaf 4 december 2020 tot 15 januari 2021 en vervangen de bepalingen van DPCM van 3 november 2020.

De noodtoestand wordt verlengd tot 31 januari 2021.
Een nieuw decreet voor 15 december werd reeds aangekondigd.

Let wel op: specifieke verordeningen op regionaal of lokaal niveau kunnen hiervan afwijken!

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Italiaanse republiek
Hoofdstad
Rome (2.8 miljoen inwoners)
Oppervlakte
301.277 km² (= 9,9 x België)
Aantal inwoners
Aantal inwoners 60.494.002 inwoners (januari 2018)
Staatshoofd
President Sergio Mattarella
Regeringsleider
Giuseppe Conte
Taal
Italiaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Milaan (1.339.622 inwoners), Napels (989.292), Turijn (901.250), Palermo (677.584), Genua (595.025), Bologna (385.175), Florence (378.556)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.086 miljard USD (543 miljard USD in België)
BBP/Capita
34.520 USD (47.491 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Italiaanse economie omvat een ontwikkeld industrieel noorden, gedomineerd door particuliere bedrijven, en een minder ontwikkeld, sterk gesubsidieerd, agrarisch zuiden, met een erfenis van werkloosheid en onderontwikkeling. De Italiaanse economie wordt grotendeels aangedreven door de productie van hoogwaardige consumptiegoederen door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele in familiebezit zijn.

2017 was een topjaar voor de wereldberoemde “4A” van de “Made in Italy”, specialisaties waarin Italië uitblinkt en exportreus is. Deze zijn: Alimentari (voeding), Abbigliamento (mode), Arredo (meubels en design) en Automazione, de best presterende macrosector, die automatisering, mechanisering en de rubber- en kunststofindustrie omvat.

Het land kreunt onder een loodzware staatsschuld. De Italiaanse economie groeit aan een heel gestaag tempo en de koopkracht van de gezinnen herstelt zich langzaam. Ook de investeringen nemen in geringe mate toe. De om de haverklap wisselende regeringen staan onder druk van investeerders en Europese partners om de al lang bestaande structurele economische problemen van Italië aan te pakken, waaronder arbeidsinefficiënties, een traag juridisch systeem en een zwakke banksector.

Italië heeft ook een aanzienlijke schaduweconomie. Op nationaal niveau bedraagt deze ongeveer 20,6% van het bbp, goed voor 310 miljard eur. In Zuid-Italië vertegenwoordigt de verdoken economie zelfs 28,6%. Deze activiteiten komen het meest voor in de sectoren landbouw, bouw en dienstverlening.

Het werkloosheidspercentage blijft vooral onder jongeren met 39,4% schrijnend hoog. 6,5 miljoen Italianen blijven van een job dromen. Veel tewerkstelling is precair. De hervorming van de arbeidsmarkt en de overheidsmaatregelen die de aanwerving van jongeren stimuleren, zijn ontoereikend. Wel kent Italië een performante start-upscène, met het toerisme en digital retail als belangrijkste sectoren.

De Italiaanse Centrale Bank schat dat het tot 2025 zou kunnen duren voordat Italië het economisch niveau haalt van voor de crisis.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Italië