U bent hier

Italië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Italiaanse republiek
Hoofdstad
Rome (2.8 miljoen inwoners)
Oppervlakte
301.277 km² (= 9,9 x België)
Aantal inwoners
Aantal inwoners 58.851.000 inwoners (januari 2023)
Staatshoofd
President Sergio Mattarella
Regeringsleider
Giorgia Meloni
Taal
Italiaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Milaan (3.219.237 ), Napels (2.969.571), Turijn (2.198.237), Palermo (1.200.957), Genua (813.626), Bologna (1.011.659), Florence (984.991)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.050 miljard USD (583 miljard USD in België)
BBP/Capita
34.776 USD (49.927 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

De Italiaanse economie omvat een ontwikkeld industrieel noorden, gedomineerd door particuliere bedrijven, en een minder ontwikkeld, sterk gesubsidieerd, agrarisch zuiden, met een erfenis van werkloosheid en onderontwikkeling. De Italiaanse economie wordt grotendeels aangedreven door de productie van hoogwaardige consumptiegoederen door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele in familiebezit zijn.

2017 was het topjaar voor de wereldberoemde “4A” van de “Made in Italy”, specialisaties waarin Italië uitblinkt en exportreus is. Deze zijn: Alimentari (voeding), Abbigliamento (mode), Arredo (meubels en design) en Automazione, de best presterende macrosector, die automatisering, mechanisering en de rubber- en kunststofindustrie omvat. Desondanks een onzeker economisch en politiek klimaat blijven de Italiaanse merken groeien (toenamen met +11% i.t.t. 2020). Vooral de Italiaanse voedingsindustrie doet het goed: in 2022 had het een waarde bereikt van 580 miljard euro en dit ondanks de pandemie en oorlog in Oekraïne. Voeding Made in Italy heeft een waarde van bijna een kwart van het nationaal bbp. Het stelt liefst 4 miljoen mensen tewerk in 740.000 landbouwbedrijven, 70.000 voedingsbedrijven, meer dan 330.000 horecabedrijven en 230.000 detailhandels. 

Het land kreunt onder een loodzware staatsschuld. De Italiaanse economie groeit aan een heel gestaag tempo en de koopkracht van de gezinnen herstelt zich langzaam. Ook de investeringen nemen in geringe mate toe. De om de haverklap wisselende regeringen staan onder druk van investeerders en Europese partners om de al lang bestaande structurele economische problemen van Italië aan te pakken, waaronder arbeidsinefficiënties, een traag juridisch systeem en een zwakke banksector.

Italië heeft ook een aanzienlijke schaduweconomie. Deze activiteiten komen het meest voor in de sectoren landbouw, bouw en dienstverlening.

Het werkloosheidspercentage blijft vooral onder jongeren schrijnend hoog. Veel tewerkstelling is precair. De hervorming van de arbeidsmarkt en de overheidsmaatregelen die de aanwerving van jongeren stimuleren, zijn ontoereikend. 

De COVID-19-epidemie heeft een enorme schok veroorzaakt voor de Italiaanse economie. In het eerste deel van 2020 was de economische bedrijvigheid sterk gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2019. De crisis heeft de economische omstandigheden van huishoudens verslechterd, met name de armsten die zich in het Zuiden op grotere schaal bevinden. 

Oorspronkelijk voorspelde de Italiaanse Centrale Bank dat het tot 2025 zou kunnen duren voordat Italië het economisch niveau haalt van vóór de crisis. Deze prognose kan nu in vraag worden gesteld, aangezien de oorlog in Oekraïne voor een zeer onstabiel en onvoorspelbaar economisch en politiek klimaat zorgt. 

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Italië