U bent hier

Italië in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Italiaanse republiek
Hoofdstad
Rome (2.8 miljoen inwoners)
Oppervlakte
301.277 km² (= 9,9 x België)
Aantal inwoners
Aantal inwoners 58.983.122 inwoners (januari 2022)
Staatshoofd
President Sergio Mattarella
Regeringsleider
Mario Draghi
Taal
Italiaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Milaan (3.237.101 ), Napels (2.967.117), Turijn (2.205.104), Palermo (1.199.626), Genua (816.250), Bologna (1.015.701), Florence (994.717)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
1.893 miljard USD (522 miljard USD in België)
BBP/Capita
31.835 USD (45.189 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Italiaanse economie omvat een ontwikkeld industrieel noorden, gedomineerd door particuliere bedrijven, en een minder ontwikkeld, sterk gesubsidieerd, agrarisch zuiden, met een erfenis van werkloosheid en onderontwikkeling. De Italiaanse economie wordt grotendeels aangedreven door de productie van hoogwaardige consumptiegoederen door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele in familiebezit zijn.

2017 was het topjaar voor de wereldberoemde “4A” van de “Made in Italy”, specialisaties waarin Italië uitblinkt en exportreus is. Deze zijn: Alimentari (voeding), Abbigliamento (mode), Arredo (meubels en design) en Automazione, de best presterende macrosector, die automatisering, mechanisering en de rubber- en kunststofindustrie omvat. Desondanks een onzeker economisch en politiek klimaat blijven de Italiaanse merken groeien (toenamen met +11% i.t.t. 2020). De top 30 van de meest invloedrijke Italiaanse merken is sinds 2018 gestegen in waarde met +34% (in 2020 werd een totale waarde bereikt van 114,6 miljard dollar).

Het land kreunt onder een loodzware staatsschuld. De Italiaanse economie groeit aan een heel gestaag tempo en de koopkracht van de gezinnen herstelt zich langzaam. Ook de investeringen nemen in geringe mate toe. De om de haverklap wisselende regeringen staan onder druk van investeerders en Europese partners om de al lang bestaande structurele economische problemen van Italië aan te pakken, waaronder arbeidsinefficiënties, een traag juridisch systeem en een zwakke banksector.

Italië heeft ook een aanzienlijke schaduweconomie. Deze activiteiten komen het meest voor in de sectoren landbouw, bouw en dienstverlening.

Het werkloosheidspercentage blijft vooral onder jongeren schrijnend hoog. Veel tewerkstelling is precair. De hervorming van de arbeidsmarkt en de overheidsmaatregelen die de aanwerving van jongeren stimuleren, zijn ontoereikend. 

De COVID-19-epidemie heeft een enorme schok veroorzaakt voor de Italiaanse economie. In het eerste deel van 2020 was de economische bedrijvigheid sterk gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2019. De crisis heeft de economische omstandigheden van huishoudens verslechterd, met name de armsten die zich in het Zuiden op grotere schaal bevinden. De aanvankelijk positieve prognoses voor 2022 werden verstoord enerzijds door de snelle verspreiding van de Omicron variant van COVID-19 en anderzijds door de inval in Oekraïne door Rusland in februari 2022. 

Oorspronkelijk voorspelde de Italiaanse Centrale Bank dat het tot 2025 zou kunnen duren voordat Italië het economisch niveau haalt van vóór de crisis. Deze prognose kan nu in vraag worden gesteld, aangezien de oorlog in Oekraïne voor een zeer onstabiel en onvoorspelbaar economisch en politiek klimaat zorgt. 

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Italië