U bent hier

Italië in cijfers

CORONAVIRUS

UPDATE 03/05/2021


De Italiaanse regering vaardigde op 22 april 2021 het decreet "Riaperture" uit (DL 22/04/2021) met maatregelen in het kader van de corona-exitstrategie. De richtlijnen in het decreet gelden vanaf 26 april 2021.
De noodtoestand werd verlengd tot 31 juli 2021.

Let wel op: specifieke verordeningen op regionaal of lokaal niveau kunnen hiervan afwijken!

Blijf up-to-date en lees er meer over in ons nieuwsbericht en het Dossier Coronavirus.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.
De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Italiaanse republiek
Hoofdstad
Rome (2.8 miljoen inwoners)
Oppervlakte
301.277 km² (= 9,9 x België)
Aantal inwoners
Aantal inwoners 60.494.002 inwoners (januari 2018)
Staatshoofd
President Sergio Mattarella
Regeringsleider
Mario Draghi
Taal
Italiaans
Munt
Euro Wisselkoers
Belangrijke steden
Milaan (1.339.622 inwoners), Napels (989.292), Turijn (901.250), Palermo (677.584), Genua (595.025), Bologna (385.175), Florence (378.556)

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
2.004 miljard USD (533 miljard USD in België)
BBP/Capita
33.226 USD (46.345 USD in België)

Economische vooruitzichten

De Italiaanse economie omvat een ontwikkeld industrieel noorden, gedomineerd door particuliere bedrijven, en een minder ontwikkeld, sterk gesubsidieerd, agrarisch zuiden, met een erfenis van werkloosheid en onderontwikkeling. De Italiaanse economie wordt grotendeels aangedreven door de productie van hoogwaardige consumptiegoederen door kleine en middelgrote ondernemingen, waarvan vele in familiebezit zijn.

2017 was een topjaar voor de wereldberoemde “4A” van de “Made in Italy”, specialisaties waarin Italië uitblinkt en exportreus is. Deze zijn: Alimentari (voeding), Abbigliamento (mode), Arredo (meubels en design) en Automazione, de best presterende macrosector, die automatisering, mechanisering en de rubber- en kunststofindustrie omvat.

Het land kreunt onder een loodzware staatsschuld. De Italiaanse economie groeit aan een heel gestaag tempo en de koopkracht van de gezinnen herstelt zich langzaam. Ook de investeringen nemen in geringe mate toe. De om de haverklap wisselende regeringen staan onder druk van investeerders en Europese partners om de al lang bestaande structurele economische problemen van Italië aan te pakken, waaronder arbeidsinefficiënties, een traag juridisch systeem en een zwakke banksector.

Italië heeft ook een aanzienlijke schaduweconomie. Deze activiteiten komen het meest voor in de sectoren landbouw, bouw en dienstverlening.

Het werkloosheidspercentage blijft vooral onder jongeren schrijnend hoog. Veel tewerkstelling is precair. De hervorming van de arbeidsmarkt en de overheidsmaatregelen die de aanwerving van jongeren stimuleren, zijn ontoereikend. 

Sinds eind februari heeft de COVID-19-epidemie een enorme schok van onzekere duur veroorzaakt. Vanuit het epicentrum in Lombardije verspreidde de infectie zich aanvankelijk naar het noorden en later naar de rest van het land. In het eerste deel van 2020 is de economische bedrijvigheid sterk gedaald ten opzichte van de overeenkomstige periode van 2019. De crisis heeft de economische omstandigheden van huishoudens verslechterd, met name de armsten die zich in het Zuiden op grotere schaal bevinden. 

De Italiaanse Centrale Bank schat dat het tot 2025 zou kunnen duren voordat Italië het economisch niveau haalt van voor de crisis.

Meer weten

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Italië