U bent hier

Marktstudies

Op 1 januari 2023 gingen in Italië, in lijn met andere EU-landen, de nieuwe regels met betrekking tot de verplichte etikettering van verpakkingen en verpakkingsafval, de zogenaamde 'milieu-etikettering', in voege. Het doel van de nieuwe regels is om het sorteren van afval bij consumentengoederen voor professionals en consumenten te vereenvoudigen. Boetes voor niet-naleving kunnen oplopen tot 40.000 euro. 

Met "energietransitie" wordt de noodzaak bedoeld om de energiemix te veranderen met minder gebruik van fossiele energiebronnen (tot het punt van eliminatie), alsmede een rationeler gebruik van energie. Italië heeft, specifiek voor energie, het document 'Piano Nazionale Integrato per l'Energia e il Clima' (PNIEC) gepresenteerd waarin het specifieke doelstellingen, initiatieven en passende maatregelen vaststelt om de in het Europese kader gestelde doelen te bereiken. Dit document wordt geactualiseerd via het 'Piano Nazionale di Ripresa e Resilienza' (PNRR), het nationale herstel- en veerkrachtplan, met name in het pakket "Fit for 55".
Na een algemeen overzicht belicht deze marktstudie de stand van zaken voor de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen, waarbij het potentieel, de beperkingen en de ermee verbonden kansen voor Vlaamse bedrijven in de sector energie en aanverwante diensten onder de loep worden genomen. 

De laatste editie van de vakbeurs MIDO in Milaan bevestigde dat de Italiaanse optiekindustrie opnieuw fors aan het groeien is. Interesse in deze sector? Geef uw ogen dan de kost en neem zeker een kijkje in deze door ons team in Milaan opgestelde paper. 

Op zoek naar info over de logistieke markt voor de gezondheidszorgsector in Italië? Dan vormt deze paper van ons kantoor in Milaan een prima vertrekpunt om vertrouwd te raken met de tendenzen, de belangrijkste betrokkenen, de uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen op de markt. 

De COVID-19-pandemie, met de daaruit voortvloeiende gezondheids- en economische crisis, had grote gevolgen voor het dagelijks leven van burgers, bedrijven en instellingen. De politieke instellingen moesten maatregelen nemen om de pandemie in te dammen en tegelijkertijd krachtige steun verlenen aan bedrijven en gezinnen in economische moeilijkheden. De ondernemingen daarentegen moesten aanzienlijke inspanningen leveren om te overleven in een context van een daling van zowel de vraag als het aanbod, alsook mogelijke liquiditeitscrises op korte termijn. De pandemie heeft bepaalde trends die al jaren aan de gang waren, exponentieel versneld. 

Deze studie belicht de Italiaanse context van de technologie op medisch-geneeskundig gebied, die van cruciaal belang kan zijn voor de toekomst en die ook kansen biedt aan Vlaamse ondernemers.

E-commerce zit in de lift en is niet meer weg te denken uit onze wereld. Ook in Italië heeft de coronapandemie het gebruik van e-commerce een boost gegeven. Italië beschikte over het op een na grootste groeipercentage van online detailhandel in Europa in het jaar 2021. Met een waarde van 30 miljard euro verwezenlijkte het land een toename van 18% in een tijdspanne van slechts een jaar. De stijging van de penetratiegraad van b2c-e-commerce-aankopen in de totale detailhandel bedroeg 10%. De groei is er hoger dan in de rest van Europa, wat toont dat Italië een dynamisch land is dat openstaat voor verandering.

De logistieke sector is goed voor 9% van het Italiaanse bbp maar er is nog veel ruimte voor verbetering. Wat is de huidige toestand van deze sector in Italië? Wat zijn de kansen voor Vlaamse ondernemingen? Check onze marktstudie!

In een land als Italië, met een sterke wijntraditie, heeft bier de afgelopen jaren steeds meer zijn plaats veroverd op de tafels van de Italianen. De Italiaanse biermarkt heeft net een gouden decennium achter de rug. 
Lees er meer over in deze studie die een beeld schetst van de huidige Italiaanse biermarkt en tevens de impact beschrijft die de pandemie gehad heeft op de Italiaanse consument. Ook de meest actuele tendensen in het bierverbruik en de toekomstperspectieven komen aan bod.

Het financieel-economisch dagblad 'Il SOLE 24 ORE' heeft ook in 2021 het rapport 'Leader della Crescita 2021' opgesteld. Het betreft een ranking van de 450 Italiaanse bedrijven die de grootste groei van zakencijfer hebben gerealiseerd tijdens de periode 2016-2019.

De DIY-markt in Italië heeft vanaf haar ontstaan, begin 1980, tal van moeilijkheden moeten overwinnen. Zowel de producenten als de verdelers en winkeliers van ijzerwaren en verfproducten, zagen de komst van de particuliere klant eerder als een lastpost die veel tijdverlies creëerde. In de loop der jaren werden niet enkel een groot aantal DIY-ketens opgericht in Italië, maar heeft ook de groothandel begrepen dat de hobbyist een zakencijfer kan genereren. Deze studie geeft u een overzicht van de verschillende spelers op de Italiaanse markt en hun belangrijkheid.

Het concept van smart city is al jaren gekend en wordt regelmatig gebruikt door Italiaanse beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Maar op welke manier wordt dit concept toegepast? En wat was de invloed van COVID-19 op de digitalisering van Italië? Via deze studie ontdekt u de steden die zich terecht smart mogen noemen.

Het Italiaanse start-up ecosysteem groeit sinds 2012 gestaag, maar de laatste cijfers laten een ongelooflijke versnelling zien die de interesse van internationale fondsen en investeerders heeft gewekt. Als u meer wilt weten, bekijk dan onze gloednieuwe studie!

De sector van het transport en de logistiek is, na de agrofood- en de bouwsector, de belangrijkste sector van Italië, goed voor ongeveer 10% van het bbp. 

Pagina's