U bent hier

Zakendoen in Iran

Uw eerste stappen op de markt

Een aantal tips voor wie zijn eerste stappen op de Iraanse markt wil zetten:

  • Neem de tijd voor een grondig marktonderzoek. Besteed in elk geval aandacht aan de marktsituatie en de geldende reglementering voor uw product.
  • Het prijsniveau is bijzonder laag en is belangrijker dan de geboden kwaliteit. Voor belangrijke projecten, zeker in de energie- en gezondheidssector, wordt er wel veel belang gehecht aan de kwaliteit.
  • Het is aan te raden dat gebruik te maken van een bekwame vertegenwoordiger die over de nodige connecties beschikt en goede informatie heeft over de Iraanse markt en eventueel voor de dienst-na-verkoop kan zorgen.
  • Maak duidelijke financiële afspraken.
  • Onderschat de bureaucratische rompslomp niet.

Om voeling te krijgen met de markt, kan u overwegen deel te nemen aan een beurs. Daar kan een goede inschatting gemaakt worden van de marktsituatie en kan u contacten leggen met Iraanse bedrijven. Een overzicht van de beurzen vindt u op www.iranfair.com.

Marktaanpak

Via een tussenpersoon

Neem uw tijd om een betrouwbare en gemotiveerde distributeur of agent te vinden. In elk geval is het aangewezen contracten af te sluiten die beperkt zijn in de tijd en/of verbonden zijn aan een bepaalde minimumomzet.

Een bedrijf opstarten ter plaatse

www.investiniran.ir

Digitale communicatiekanalen

WhatsApp en Telegram behoren tot de populairste messaging-apps voor Iraniërs met elk meer dan 47 miljoen gebruikers in het land. Het merendeel van de zakenmensen in Iran gebruikt een van deze messaging apps om te communiceren, informatie uit te wisselen of om nieuws en ontwikkelingen te volgen. Instagram is met 44 miljoen gebruikers de populairste sociale media app, vooral onder bedrijven om hun producten en diensten te promoten. 

Facebook en Linkedin volgen op aanzienlijke afstand met elk meer dan 2 miljoen gebruikers. Terwijl Facebook zijn aantrekkingskracht onder Iraniërs verliest, wordt verwacht dat Linkedin in de toekomst meer populariteit krijgt naarmate de online handel groeit. 

Hoe vindt en screent u uw partner of klant

Het is niet eenvoudig betrouwbare informatie te vinden over bedrijven. De beste manier om informatie te verkrijgen is om het advies te vragen van andere vakmensen, referenties te vragen, etc. Raadpleeg ook het kantoor van Flanders Investment & Trade in Teheran.

Lees ook: Due diligence-helpdesk ondersteunt zakendoen in Iran

Hoe verlopen betalingen en hoe beperkt u de risico's

Een van de maatregelen van de internationale gemeenschap tegen Iran omvatte het afsluiten van het SWIFT-systeem, het informaticaplatform waarlangs de internationale geldstromen lopen. Internationale betalingen verliepen lange tijd problematisch. Sinds 16 januari 2016 zijn de sancties tegen Iran opgeheven en heeft het land opnieuw toegang tot het internationale financiële systeem. Wees er u echter van bewust dat het moeilijk blijft om een bank te vinden die kan en wil optreden als partner voor uw project in Iran. Voor informatie over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot betalingen met Iran kunt u contact opnemen met het kantoor van Flanders Investment & Trade in Teheran.

Om het Europese bedrijven mogelijk te maken onder bepaalde voorwaarden toch zaken te blijven doen met Iran, werd door een aantal Europese landen INSTEX opgericht. Ook België is hierbij aangesloten. Het in Parijs gevestigde INSTEX fungeert als een clearing house waardoor Iran olie kan verkopen en in ruil andere producten of diensten kan importeren. INSTEX concentreert zich (momenteel) uitsluitend op humanitaire handel in de sectoren gezondheid en voeding voor transacties met een relatief bescheiden financiële scope.

Voor specifieke vragen over de werking van INSTEX, kan u contact opnemen met het kantoor van Flanders Investment & Trade in Teheran.

Tips bij het zakendoen

Zakelijke gesprekken en omgangsvormen
Zakendoen kost tijd in Iran en persoonlijke contacten zijn van vitaal belang. Bij een ontmoeting hoort een uitgebreide verwelkoming. U krijgt thee of koffie, een uitgebreide voorstelling van alle medewerkers en een rondleiding door het bedrijf. Veelal volgt er een uitnodiging voor een uitgebreide lunch en/of diner.

Als al van bij het begin van het gesprek blijkt dat de doelstellingen ver uit elkaar liggen, kan u beleefd proberen vervroegd te vertrekken. In het andere geval blijft u beter, want weggaan kan als onbeleefd worden beschouwd. Een andere oplossing is op voorhand de uren van de meeting vastleggen, maar dit is geen garantie dat uw Iraanse partner dit zo begrepen heeft.

Beslissingen
In het algemeen kan het lang duren vooraleer in Iran beslissingen worden genomen. Dit betekent niet noodzakelijk dat uw Iraanse tegenpartij geen deal wil afsluiten of aan het onderhandelen is met andere partijen. Meestal liggen een zoektocht naar geld of een ingewikkeld goedkeuringsproces aan de oorsprong van de trage beslissingsprocedure.

Stiptheid
Iraanse zakenlui zijn over het algemeen stipt. Het verkeer en de vele files in de hoofdstad durven al eens roet in het eten strooien. De stad van noord naar zuid doorkruisen kan meer dan 2 uur in beslag nemen.  

Islam
Iran is conservatief en streng islamitisch. Overal is de import, verkoop en het gebruik van alcohol verboden. Discotheken en cafés bestaan niet. Voor vrouwen gelden specifieke kledingvoorschriften (zie hieronder). Het is aangewezen geen tijdschriften en/of catalogi mee te nemen met afbeeldingen van niet bedekte (vrouwelijke) lichaamsdelen.

Kledij
Vrouwen, ook buitenlandse, moeten in het openbaar een hoofddoek dragen. Het is dus aan te raden om een hoofddoek of sjaal in de handbagage mee te nemen. Deze mag van licht materiaal zijn en in eender welke kleur. Best is een lange broek te dragen met daarboven een loszittende jas of hemd (geen doorzichtig materiaal) die minstens tot halverwege de dijen komt, met lange mouwen, die gesloten kan worden tot onder de kin. Open sandalen met blote voeten is geen probleem. Make-up mag gebruikt worden, maar niet te opvallend.

Mannen dragen meestal een pak. Een das wordt zelden gedragen door officiële gezagsdragers. Van westerse zakenmensen wordt dit algemeen aanvaard.

Gebaren
De duim opsteken is een belediging in Iran. Met de benen over elkaar zitten wordt niet op prijs gesteld.

Begroeting
Van vrouwen wordt niet verwacht dat zij een hand geven in het openbaar, een vriendelijke glimlach en een knik met het hoofd volstaan. Ook de Belgische zakenman neemt best geen initiatief om vrouwen de hand te schudden, als zij er zelf geen aanstalten toe maken.

Relatiegeschenken
Geschenken worden met vriendschap gegeven door de Iraniërs en worden ook graag ontvangen (chocolade, Belgische kant, kantoorgadgets …).

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Iran