U bent hier

Reisinformatie en nuttige adressen

Wat is het reisadvies?

Raadpleeg voor vertrek het reisadvies van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken voor de laatste updates en informatie over COVID-19 in Iran.

Tip: Registreer u gratis op Travellers Online. Doet zich ter plaatse een ernstige crisis voor (natuurramp, politieke crisis ...), dan kan de FOD Buitenlandse Zaken u gemakkelijk informeren en helpen.

Welke reisdocumenten hebt u nodig?

Om naar Iran te reizen hebt u een paspoort en visum nodig. Uw paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn.

  • Visumaanvraag bij Iraanse ambassade

Het is aangewezen uw visum op voorhand aan te vragen bij de Iraanse ambassade in Brussel. Omwille van de tijdrovende procedure doet u uw aanvraag best een maand op voorhand. Op de website van de ambassade vindt u het visumaanvraagformulier en de benodigde documenten.

Bij uw aanvraag kan u aangeven dat u geen visumsticker of stempel in uw paspoort wil. Dit vermijdt problemen bij het reizen naar andere landen.

Ambassade van Iran
Franklin Rooseveltlaan 15 - B-1050 BRUSSEL
T: +32 2 627 03 51
E: secretariat@iranembassy.be
https://belgium.mfa.gov.ir

  • Visum bij aankomst

Belgen kunnen op de luchthaven een 'visa on arrival' krijgen (VOA). Dergelijke visa zijn 30 dagen geldig. Hou er echter rekening dat de visumaanvraag ter plaatse lang kan duren.

Welke taal wordt er gesproken?

Perzisch (Farsi) is de officiële taal, Engels is wijdverspreid als handelstaal, Frans in mindere mate.

Wat is het uurverschil met België?

Het tijdsverschil met Brussel bedraagt + 2,5 uur. Iran schakelt over op de zomertijd.

Reizen naar Iran

Er is een rechtstreekse verbinding tussen Brussel en Teheran met Qeshm Air.

Teheran telt 2 luchthavens. De luchthaven Imam Khomeini wordt gebruikt voor internationale vluchten. Lokale vluchten komen aan en vertrekken vanop de luchthaven Mehrabad. Beide luchthavens liggen ver uit elkaar, maar er zijn goede verbindingen. Transfertijd tussen beide luchthavens bedraagt, afhankelijk van het verkeer, ongeveer één uur.

Reizen in Iran

Van de luchthaven naar het centrum

Hiervoor kan u een taxi nemen. Reistijd duurt ongeveer een uur. Bij druk verkeer overdag loopt dit makkelijk op tot anderhalf uur of meer.

Verplaatsingen in de stad

Voor verplaatsingen in de stad is het aan te raden gebruik te maken van taxi’s, die sowieso goedkoop zijn. Zelf rijden wordt afgeraden. Iran behoort tot de koplopers op het vlak van dodelijke verkeersongevallen.

Reizen naar andere steden

Er zijn dagelijks binnenlandse vluchten vanuit de luchthaven Mehrabad in Teheran naar alle steden die over een luchthaven beschikken. De Iraanse luchtvaartmaatschappijen hebben geen goede reputatie door een sterk verouderde en slecht onderhouden vloot.

Hotels in Iran

In de meeste steden zijn degelijke hotels te vinden.

Betalen in Iran

Iran gebruikt de Iraanse rial (IRR) als munteenheid. In het dagelijkse leven wordt ook nog veel in 'toman' gerekend, de oude munteenheid. 10 rial komt overeen met 1 toman. De wisselkoers kan u nakijken op de website van de Iraanse Centrale Bank.

Internationale bankkaarten en kredietkaarten (Visa, American Express, Mastercard, etc.) werken NIET en het is niet evident om banktransfers naar Iran uit te voeren. Zorg er dus voor dat u voldoende cash geld meeneemt.

Dollars of euro's kunnen worden omgewisseld in banken of wisselkantoren. “Licensed money changers”, vindt u overal in de toeristische gebieden en op de luchthaven. Grote coupures leveren geen probleem op en kunnen gemakkelijk worden gewisseld. Als u meer dan € 5000 cash geld zou bij hebben, moet dit in principe gedeclareerd worden bij  aankomst.

Werkuren in Iran

  • Officiële instellingen: van 7u30 tot 15u00
  • Privékantoren en -instellingen: van 8u00 tot 17u00 

Communicatie in Iran

Belgische gms’s werken in Teheran in principe wel. De verbinding is echter niet altijd optimaal.

De meeste hotels bieden nu ook een internetservice aan, op de kamers en in het businesscenter. Overal kan er gebruikgemaakt worden van draadloos internet met de aankoop van een krediet bij een Iraanse provider.

Hou er rekening mee dat telefoon- en internetverbindingen gecontroleerd worden. Wees dus voorzichtig met het verzenden van commentaren en beelden per gsm of e-mail, of op een blog.

Voltage, stekkers

Overzichtstabel met stekkers, netspanning en frequentie per land

Lokale feestdagen en vakantieperiodes

Het weekend valt op donderdag en vrijdag.

De meeste vrije dagen zijn religieus geïnspireerd en veranderen jaarlijks. Het Iraanse Nieuwjaar (Nowrouz) valt op 21 maart. De weken ervoor en erna zijn niet aan te raden voor prospectiereizen, omdat dit een vakantieperiode is.

Overzicht feestdagen

Nuttige adressen

Ambassade van België in Iran
Agha Bozorghi, Shirin Dd End 4, Elahieh 1964616451 TEHRAN, IRAN
T: +98 21 223 91 909
E: tehran@diplobel.fed.be
iran.diplomatie.belgium.be/

Ambassadeur dhr. Gianmarco RIZZO

Ambassade van Iran in België
Franklin Rooseveltlaan 15, B-1050 BRUSSEL
T: +32 2 627 03 50 | F: +32 2 762 55 49
E: secretariat@iranembassy.be
belgium.mfa.gov.ir

Ambassadeur de hr. Gholamhossein DEHGHANI

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Iran