U bent hier

Kansrijke sectoren

De informatie op deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog geen rekening met de gevolgen van de coronacrisis.

Energie

In 1908 was Iran het eerste land in de Perzische Golf dat olie ontdekte. Sinds 1920 is de olie-industrie de belangrijkste industrie van het land. Ondanks pogingen om de economie te diversifiëren, blijft de olie- en gasindustrie de motor van de Iraanse economie. 

Iran is de tweede grootste olieproducent binnen de OPEC en de achtste grootste wereldwijd. Het land beschikt over de vierde grootste reserves ter wereld en heeft een van de meest mature oliesectoren ter wereld. Ongeveer 80% van de oliereserves werden ontdekt voor 1965. Het afgelopen decennium werden een aantal belangrijke nieuwe velden ontdekt, zoals de Yadavaran- en Azadegan-velden, maar toch gaat de productie er jaarlijks op achteruit.

Iran beschikt over de tweede grootste gasreserves ter wereld na Rusland. De afgelopen twee decennia is de productie met gemiddeld 10% gestegen, terwijl het land amper 5% van zijn reserves heeft uitgeput. Irans belangrijkste troef is het gigantische offshore South Pars-gasveld in de Perzische Golf, wat het deelt met Qatar.

Impact sancties en recente ontwikkelingen

De energiesector als primaire bron van inkomsten voor het land, is een van de belangrijkste doelwitten van de Amerikaanse sancties tegen het land sinds mei 2018. Door de aanhoudende druk van die sancties zijn de lokale autoriteiten nu meer geneigd om lokale aannemers te betrekken bij de ontwikkeling van belangrijke energieprojecten. Onlangs kondigde de directeur van de National Iranian Oil Company aan dat een contract van 1,3 miljard dollar voor de voltooiing van de eerste fase van de ontwikkeling van het olieveld 'South Azadegan' en de centrale behandelingsinstallatie (CTEP) is ondertekend door de 'Petroleum Engineering Development Company' en 'Petropars', een belangrijke Iraanse aannemer in de energiesector. Het ontwikkelingscontract van het veld heeft tot doel de winning van ruwe olie van de huidige 140.000 bpd te verhogen tot 320.000 bpd, samen met 200 miljoen CF aardgas in een tijdsbestek van 30 maanden. 

Het ontwikkelingsproject is 1 miljard USD waard, terwijl het CTEP-contract 300 miljoen USD waard is. Eenmaal voltooid, zal CTEP in Zuid-Azadegan 320.000 bpd aan ruwe olie behandelen en zal het de grootste installatie in zijn soort zijn in het land. Het is opmerkelijk dat de in-situ reserves van het olieveld van Zuid-Azadegan 27 miljard vaten bedragen. De geplande ontwikkelingsactiviteiten omvatten:

 • het boren van 35 putten, 
 • de installatie van 50 downhole ESP-pompen,
 • de voltooiing van acht mainfolds,
 • de voltooiing van twee tussenscheidingsinstallaties,
 • de aanleg van 328 km stroompijpleidingen,
 • 45 km communicatieleidingen,
 • 65 km gas- en ruwe-olietransportpijpleidingen.

Ondertussen heeft de minister van Aardolie, de heer Zanganeh, nieuwe ontwikkelingen in de oliesector aangekondigd, waaronder:

 • negen IOR/EOR-projecten zullen binnenkort worden ondertekend met Iraanse bedrijven;
 • de capaciteit van de 'Persian Gulf Star Refinery' zal toenemen tot 450.000 bpd tegen maart 2021;
 • de petrochemische productie zal worden opgetrokken met 25 miljoen ton tegen maart 2021, wat resulteert in een totale productie van 100 miljoen ton petrochemische producten.

Gezien de beperkingen die de Amerikaanse sancties opleggen, blijft de belangstelling van buitenlandse bedrijven om deel te nemen aan dergelijke ontwikkelingsprojecten vooralsnog beperkt.  

Petrochemie

Er werd een Memorandum of Understanding ondertekend voor de aanleg van een polypropyleenpark in de provincie Ilam. Dit park bestaat uit 94 eenheden voor de productie van 20 producten en de bouw ervan zal meer dan 52,2 miljoen USD kosten. Het project zal naar verwachting in het najaar van 2020 van start gaan. In die zin zal de 'Lordegan Chemical Fertilizer Petrochemical Plant' binnenkort worden ingehuldigd, waarbij 80% van de omzet zal worden bestemd voor de export.

Meer weten

Country Analysis Iran - US Energy Information Administration

Mijnbouw en metalen

De capaciteit van de Iraanse koperreserves is in 2019 met 528 miljoen ton toegenomen en Iran is nu de zevende grootste koperreservehouder ter wereld volgens de 'National Iranian Copper Industries Company' (NICICO). Iran heeft momenteel 4,2% van de mondiale koperreserves in handen. NICICO voert een uitgebreid langetermijnplan uit voor de ontwikkeling van de koperindustrie in samenwerking met de Iraanse 'Mines and Mining Industries Development and Renovation Organization' (IMIDRO), op basis waarvan 29 grote projecten in deze sector zullen worden uitgevoerd. Volgens het plan zullen tegen maart 2031 ongeveer 2,1 miljard euro en 4,8 miljard dollar aan investeringen in de koperindustrie worden gedaan.

Dit is een gevolg van het feit dat de VS de reikwijdte van hun sancties op de handel in staal, roestvrij staal, aluminium en koper met Iran heeft uitgebreid in een poging om de import van gespecialiseerde metalen te stoppen. Volgens de VS kunnen die laatste gebruikt worden in de nucleaire, ballistische raket- en militaire programma's van Iran. 

Gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Iran is een van de best uitgebouwde in het Midden-Oosten, dankzij goed opgeleide artsen en specialisten, een uitgebreid zorgnetwerk en een uitgebreide ziekteverzekering.

De overheid bekleedt een centrale rol in de gezondheidszorgsector. Het ‘Ministry of Health and Medical Education (MOHME)’ staat in voor het beleid, de planning, financiering en het monitoren van de sector. Meer en meer wordt gestreefd naar een grotere rol van de privésector.

In mei 2014 werd het ‘Healthcare Transformation Plan’ geïnitieerd. Met dit hervormingsplan voor de sector streeft de overheid om:

 • financiële bescherming te bieden tegen al te hoge uitgaven m.b.t. gezondheidszorg
 • betere kwaliteit van de gezondheidszorg te garanderen
 • gelijke toegang tot de gezondheidszorg te creëren

In haar Zesde Ontwikkelingsplan streeft Iran naar een verhouding van 2,6 ziekenhuisbedden per 1000 mensen. Daarmee zou het land in de buurt van het globale gemiddelde komen. Om dit doel te bereiken moeten er de komende vijf jaar 115.000 nieuwe bedden bijkomen. Hiervoor wordt gedacht aan de bouw van 20 algemene ziekenhuizen met een capaciteit van 500 of 1000 bedden, goed voor een investering van 15 miljard USD.

Naast de bouw van nieuwe ziekenhuiscomplexen, gaat de prioriteit naar:

 • Laboratoria
 • Kankercentra
 • Tandheelkunde
 • Radiologie
 • Dialysecentra

Agro-industrie

Iran is een belangrijke exporteur van landbouw- en voedingsproducten. Het land telt 50 ha boerderijen en 20 ha cultiveerbare oppervlakte. Jaarlijks wordt meer dan 100 miljoen ton voedingsproducten geproduceerd.

De Iraanse landbouwsector kende in 2016-17 een goede oogst, de binnenlandse productie steeg met 13,5%. De Iraanse export was goed voor 1,178 miljoen ton of 2,7 miljard USD, een stijging met 8% tegenover vorig jaar. Vooral de export van zuivelproducten kende een opmerkelijke toename.

De import van voedingsproducten in Iran daalde daarentegen met 14%. Een aantal protectionistische maatregelen is daar niet vreemd aan. Vlaamse exporteurs van voedings- en landbouwproducten doen er goed aan eerst en vooral de douanetarieven na te gaan, vooraleer de Iraanse markt te benaderen.

Consumptiepatroon

Iraniërs zijn dol op brood. Elke Iraniër eet gemiddeld 160 kg brood per jaar, terwijl het wereldgemiddelde maar 25 kg bedraagt. Ook de consumptie van suiker (21-24 kg) en zout (20-30 g) liggen per capita in Iran veel hoger dan het globale gemiddelde (resp. 5 kg en 10 g). Ook koolzuurhoudende dranken vinden gretig aftrek in Iran met een gemiddelde consumptie van 42 liter, tegenover een globaal gemiddelde van 10 liter.

Olijfolie, melk, rijst, vlees en eieren worden dan weer minder geconsumeerd in Iran in vergelijking met het globale gemiddelde.

Voedingsindustrie

De voedingsindustrie is een van de belangrijkste werkgevers in Iran, goed voor 16,8% van alle industriële jobs. Er zijn 11.200 actieve productie-eenheden, waarvan 56% kleinschalig.

De vernieuwing van het machinepark met behulp van goedkope leningen is een belangrijke factor om de productie te kunnen opdrijven en het potentieel van de Iraanse voedingsindustrie volop te kunnen realiseren. Ook de verpakkingsindustrie staat voor een inhaalbeweging.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Iran