U bent hier

Nieuws

Om landen wereldwijd te steunen in de strijd tegen klimaatverandering, draagt de Vlaamse Regering verder bij aan internationale klimaatfinanciering. Het subsidieprogramma 'Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma' (voorheen G-STIC Klimaatactieprogramma) stelt € 15 miljoen ter beschikking om projecten te ondersteunen die technologieën demonstreren, kennis en informatie verspreiden en capaciteitsopbouw initiëren. De projecten dienen uitgevoerd te worden in ontwikkelingslanden waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Lees meer in het nieuwsbericht en noteer de infosessie op 28 maart in Brussel alvast in uw agenda. 

Op 2 november 2023 diende Indonesië zijn plannen in over hoe het 20 miljard dollar zal besteden aan de transitie naar schone energie. Het alomvattende investerings- en beleidsplan (CIPP) van Indonesië voor het partnerschap, stippelt een ​​pad uit voor het Zuidoost-Aziatische land om in het kader van het programma 20 miljard dollar aan financiering binnen te halen.

Indonesia Livestock vertegenwoordigt de grootste internationale Livestock-beurs in Indonesië, en omvat een divers spectrum van sub-sectoren, waaronder veeteelt, diervoeders, zuivelproductie, landbouw, diergezondheid en visserij. De expo wordt gehouden sinds 2002 en volgend jaar, 2024, vindt de 17e editie plaats in het Jakarta Convention Center (JCC - Indonesië).

Sinds 1 januari 2020 heeft de Indonesische regering een algemeen verbod op de export van nikkelerts ingevoerd. Het land beschikt over de grootste voorraden ter wereld van deze grondstof. Met de stopzetting van de Indonesische nikkelexport schakelt de binnenlandse smeltindustrie een versnelling hoger.

Nu de stroomafwaartse ontwikkelingen zich beginnen te manifesteren is deze informatieve uitgave "Vooruitzichten van de nikkel verwerkende industrie en markt in Indonesië” een interessant werkinstrument voor Vlaamse investeerders geïnteresseerd in Indonesië.

Indonesië heeft op 30 december 2022 officieel de PPKM-beperkingen voor openbare activiteiten ingetrokken, na een evaluatie van 10 maanden door de regering en verbeterde pandemische indicatoren. Het land heeft in 11 opeenvolgende maanden geen pandemische golf meegemaakt en registreerde gedurende de eerste week van 2023 minder dan 1.000 nieuwe dagelijkse gevallen van Covid-19, met relatief weinig ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Ondanks de intrekking drong de president er bij de Indonesiërs op aan waakzaam te blijven en actief deel te nemen aan het vaccinatieprogramma. Het gebruik van maskers en de PeduliLindungi-traceringsapp wordt nog steeds aangeraden voor binnenactiviteiten, maar is niet verplicht voor buitenruimtes.

In Indonesië werden tot op heden ongeveer 6,5 miljoen positieve gevallen met het Coronavirus geïdentificeerd en bezweken er (officieel) om en bij de 160.000 mensen aan de ziekte. Midden januari werden de eerste omikron-besmettingen vastgesteld, waarop een korte periode met een sterke opstoot van positieve gevallen volgde. Gelukkig is die periode achter de rug en gelden er momenteel geen inreisbeperkingen meer voor personen met een dubbele vaccinatie.

De Asian Development Bank (ADB) schat dat USD1,7 biljoen per jaar nodig is om de klimaatbestendige infrastructuur in Azië te ondersteunen. In hun rapport “Green Infrastructure Investment Opportunities - Indonesia: Green Recovery” geeft de ADB een overzicht van de publieke en private investeringen die nodig zijn, om de groene transitie en herstel in Indonesië mogelijk te maken.    

De handelslicentiepraktijk van Indonesië kent veel problemen, waaronder o.a. het langdurige proces, een gebrek aan transparantie en slechte gegevenskwaliteit. Om deze problemen aan te pakken, heeft de Indonesische overheid het concept van Neraca Komoditas (NK) (vertaald als goederenbalans) geïntroduceerd als onderdeel van de implementatie van de Omnibuswet inzake jobcreatie van 2020. Het doel van NK is het verstrekken van data en het vergroten van transparantie in het proces van de toekenning van handelslicenties.

In Indonesië werden tot op heden al ruim 4.520.000 positieve gevallen met het Coronavirus geïdentificeerd en vielen er (officieel) meer dan 144.500 doden.

Nadat aanvankelijk algemene strengere maatregelen werden uitgevaardigd naar aanleiding van de ramadan in mei, bleek dat die maatregelen niet overal even goed werden opgevolgd, met gevolg dat we in juli een ernstige piek met tot bijna 60.000 positieve gevallen en rond de 2.000 overlijdens per dag telden.

Erg strenge maatregelen die de bewegingsvrijheid maximaal beperkten leidden tot een erg sterke daling in de daarop volgende maanden. 

Midden januari worden de eerste Omikron-gevallen genoteerd, waardoor er momenteel opnieuw een sterke opstoot van positieve gevallen valt te noteren.

De Indonesia Economic Prospects (IEP) is een tweejaarlijks rapport van de Wereldbank waarin recente macro-economische ontwikkelingen, vooruitzichten en risico's worden beoordeeld, evenals specifieke ontwikkelingsuitdagingen voor de Indonesische economie. Hiermee wil het IEP het publieke beleidsdebat informeren en is het gericht op een breed publiek, waaronder de overheid, de particuliere sector, maatschappelijke organisaties en andere nationale en internationale belanghebbenden.

INDONESIA : 

ADB Development Outlook (Indonesië vanaf blz 291).

Ondanks de alarmerende wereldwijde impact van COVID-19, kromp de economie matig in 2020 - ten opzichte van sommige van de buurlanden - dankzij goed gecoördineerde en goede gecommuniceerde beleidsmaatregelen, een kleiner aandeel van de getroffen sectoren en een herstel van de grondstoffenprijzen. 

De economie zal naar verwachting herstellen in 2021 en 2022 - hoe sterk, dat zal afhangen van hoe goed de overheid de infectiecurve van COVID-19 kan beheersen, hoe ze haar macro-economische strategie optimaal zal aanpassen en de fiscale maatregelen efficiënt zal aanwenden.

Op middellange termijn blijft de uitdaging hoe de overheid het economisch herstel blijvend zal kunnen ondersteunen en de toekomst zal verduurzamen.

Pagina's